מחקר מקיף שנערך בקופת חולים כללית סביב שאלת יעילותה של מנת הבוסטר במניעת תמותה מקורונה הוביל לממצאים חשובים שמתפרסמים הלילה (בין רביעי לחמישי). החיסון מפחית ב-90% את סיכון התמותה בקרב בני 50 ומעלה אל מול מחוסנים בשתי מנות.

גל ההדבקה הרביעי בזן דלתא והתחלואה שהגיעה בעקבותיו, נבעו בעיקר מהירידה בהגנה החיסונית אצל האוכלוסייה שקיבלה את החיסון לקורונה בתחילת מבצע החיסונים. בעקבות זאת, משרד הבריאות בישראל המליץ להתחסן בשלישית חמישה חודשים לאחר קבלת המנה השנייה, טרם אישור ה-FDA.

בהתאם לכך, המחקר עקב אחר המתחסנים בני ה-50 פלוס. המחקר השווה את שיעורי התמותה מקורונה בין מטופלים של קופת החולים "כללית", שקיבלו את מנת החיסון השנייה לפחות חמישה חודשים קודם לכן, לאוכלוסייה שקיבלה את מנת הבוסטר. החוקרים סקרו את נתוניהם של כ-840 אלף מטופלים בשכבת הגיל המדוברת.

"ירידה של פי 10 בסיכון לתמותה"

בקרב מקבלי הבוסטר נצפתה הפחתה של 90% בשיעור התמותה מקורונה. בקרב גברים נרשמה הפחתה של 88% ובקרב נשים נרשמה הפחתה של 94% - לעומת קבוצה שקיבלה שני חיסונים בלבד.

"תוצאות המחקר שערכנו מלמדות חד-משמעי כי חיסון הבוסטר קשור בצורה מובהקת בהפחתת הסיכון לתמותה מקורונה, לרבות מזן הדלתא", ציין ד"ר דורון נצר, ראש אגף הרפואה בקהילה בכללית. "מעטות ביותר ההתערבויות בעולם הרפואה שניתן לייחס להן ירידה של פי 10 בסיכון לתמותה, כפי שמצאנו עבור חיסון זה. ממצאים אלה מספקים מידע חשוב ומבוסס מחקרית לאוכלוסייה בישראל ובמדינות אחרות שעדיין מתלבטת לגבי מנת החיסון השלישית. הנושא מקבל משנה תוקף לנוכח התפרצות וריאנט אומיקרון והחשש מגל תחלואה נוסף".

צוות החוקרים מאגף הרפואה בחטיבת הקהילה בכללית, בשיתוף הפקולטה למדעי הבריאות באוניברסיטת בן-גוריון והמעבדה למקסימיזציה של תוצאי בריאות במכללה האקדמית ספיר, פרסמו את נתוניהם בכתב העת הרפואי England Journal of Medicine.