משרד הבריאות מחק תגובות ברשת על תופעות לוואי מהחיסון: משרד הבריאות פרסם אתמול (חמישי) נתונים רשמיים שנאספו בנוגע לתופעות הלוואי שדווחו בעקבות מיליוני מנות החיסון שניתנו בישראל. ברשתות החברתיות זכה הפרסום לאלפי תגובות ובעמוד הרשמי של המשרד "נעלמו" חלק מהתגובות שטענו לתופעות לוואי שונות מהחיסון. ממטה ההסברה למאבק בנגיף הקורונה נמסר: "התגובות שמוסתרות כוללות קללות, תגובות נאצה, שקרים, פייק ניוז, לינקים של מפיצי פייק ניוז וכדומה".

"אני חייב להגיד שבעקבות הפוסט הזה שלכם, אני די מודאג", כתב יאיר לביא, בן 45 מרעננה. "עד עכשיו חשבתי שמשרד הבריאות יודע על כמות תופעות הלוואי אבל רק משתיקים אותם. עכשיו אני מבין שכלל לא חקרתם ברצינות את הנושא".

באחת מהתגובות שנמחקו נכתב: "חוסנתי בשני חיסונים ולאחר החיסון השני נשארתי עם יד לא מתפקדת, מתפתלת מכאבים ותחושת נימול שלא עוברת כבר חצי שנה... שום חיסון לא ייכנס לי יותר לגוף". בתגובה אחרת שנמחקה נכתב: "חבר קרוב סובל מדלקת קרום המוח מיד לאחר החיסון. חבר נוסף שלבקת חוגרת. מכיר הרבה מאוד אנשים שסובלים מעייפות קשה. רוב המקרים לא מקבלים התייחסות ראויה או דיווח על ידי רופאים ובתי החולים".

האם חיסון שלישי לקורונה מגן מפני הידבקות באומיקרון (צילום: אוליבייה פיטוסי, פלאש/90 )
אילוסטרציה|צילום: אוליבייה פיטוסי, פלאש/90

מיכל אור אספה דוגמאות של תגובות שנמחקו ואמרה בשיחה עם N12: "מאות אנשים כתבו עדויות של עצמם על תופעות הלוואי לאחר החיסון. במשרד הבריאות מחקו את התגובות בכל כמה דקות. חלקנו אספנו והספקנו לצלם לפני המחיקה. התחושה היא שאין שקיפות ומסתירים מידע. אין מערכת ניטור או עידוד לדיווחים".

מנגד, תגובות רבות שנכתבו על הפוסט - נשארו זמינות גם כאשר נכתבה בהן ביקורת קשה על החיסונים. במערכת הבריאות טוענים כי מה שהתחולל סביב פרסום הנתונים זו "מתקפה מאורגנת ומתוזמרת של מתנגדי חיסונים". במשרד הבריאות אף צירפו לפרסום קישור לטופס שדרכו ניתן לדווח על תופעות לוואי מהחיסון.

"מחיקה מאסיבית של תגובות מעוררת חשד של ניסיון לדכא את הדיון הציבורי"

מאז החלה מגפת הקורונה ומבצע החיסונים ישנו מידע כוזב שמופץ ברשתות החברתיות. יחד עם זאת, מחיקת תגובות עלולה להחריף את הפגיעה באמון הציבור. ד"ר תהילה שוורץ אלטשולר, מומחית למשפט וטכנולוגיה מהמכון הישראלי לדמוקרטיה, אמרה: "עמודים רשמיים שממומנים על ידי כספי ציבור לא אמורים למחוק תגובות מהרשת - אלא אם הן עוברות על כללי הרשתות או חוקי המדינה. לכן מחיקה מאסיבית של תגובות מעוררת חשד של ניסיון לדכא את הדיון הציבורי. משרד הבריאות צריך להיות שקוף כלפי הציבור - לפרסם נתונים מלאים ולא רק מצגות ולהיות מסוגל לקבל ביקורת"

ממטה ההסברה למאבק בנגיף הקורונה נמסר בתגובה: "התגובות שמוסתרות הן תגובות הכוללות קללות, תגובות נאצה, שקרים, פייק ניוז, לינקים של מפיצי פייק ניוז וכדומה. חלקן מוסתרות על ידי פייסבוק באופן אוטומטי ולא על ידי מנהלי העמוד. יודגש כי תגובות המביעות אכזבה או חוסר אמון או דיווח על תופעות לוואי - לא מוסתרות או נמחקות בשום צורה. אם לא היינו מעוניינים שיגיבו, היינו סוגרים פוסטים לתגובות".