במהלך התפרצות מגפת הקורונה בישראל אזרחים רבים הריעו לצוותים הרפואיים במרפסות, מטוסי חיל האוויר חגו ביום העצמאות מעל בתי החולים ואפילו בנק ישראל הודיע לאחרונה על כוונתו להנפיק בעיצוב מיוחד מטבעות של חמישה שקלים כהוקרה לאנשי הרפואה. מחקר חדש שפורסם לאחרונה בכתב העת של המכון הלאומי לחקר מדיניות הבריאות גילה שגם האלימות כלפי צוותי הרפואה פחתה במהלך ההתפרצות בצורה מובהקת.

המחקר נערך על ידי ד"ר פואד בסיס, מומחה לרפואה פנימית וסגן מנהל פיתוח הרפואה בקריה הרפואית רמב"ם; קובי מוסקוביץ', מנהל תפעול רפואה דחופה וחירום ברמב"ם; ופרופ' שי צפריר מאוניברסיטת חיפה.

מחלקת הקורונה בבית החולים איכילוב (צילום: יוסי אלוני, פלאש/90 )
מחלקת הקורונה בבית החולים איכילוב|צילום: יוסי אלוני, פלאש/90

החוקרים אספו נתונים על האלימות כלפי צוותי רפואה ומאבטחים בבית החולים על בסיס שני מאגרי מידע: רישום מקרי האלימות במחלקת הביטחון של רמב"ם ומערכת BI (מערכת בינה עסקית, ע"ט) של משרד הבריאות. ההשוואה נערכה בין שתי תקופות: מרץ עד יוני 2020, במהלך הגל הראשון של התפרצות הקורונה, לבין התקופה המקבילה בשנת 2019.

על פי תוצאות המחקר, במהלך הגל הראשון נרשמה צניחה משמעותית באלימות כלפי צוותי הרפואה. בין החודשים מרץ ליוני 2020 נרשמו שישה מקרי אלימות נגד צוותי רפואה מתוך 24,740 ביקורים בחדר המיון של בית החולים, לעומת 21 מקרי אלימות מתוך 30,759 ביקורים בתקופה המקבילה בשנת 2019.

עוד עולה מהנתונים שבמהלך הגל הראשון של הקורונה דווחו 19 מקרי אלימות בכל בית החולים מתוך 14,482 אשפוזים לעומת 51 מקרי אלימות מתוך 17,599 אשפוזים בתקופה המקבילה בשנת 2019.

ביה
בית החולים רמב"ם|צילום: בית החולים רמב"ם, חדשות

האלימות פחתה במהלך הגל הראשון גם נגד מאבטחי בית החולים. על פי הממצאים, במהלך הגל הראשון דווחו 11 מקרי אלימות נגד מאבטחים בבית החולים לעומת 20 בתקופה המקבילה בשנת 2019 וארבעה מקרי אלימות נגד מאבטחים בחדר המיון לעומת 13 בתקופה המקבילה בשנת 2019.

החוקרים הגיעו למסקנה שבמהלך התפרצות הגל הראשון של הקורונה, על אף הירידה במספר הביקורים בחדרי המיון והאשפוזים במחלקות בית החולים, חלה ירידה באלימות כלפי צוותי רפואה ומאבטחים בבתי החולים בצורה מובהקת סטטיסטית. למרות עבודתם הקשה, הצוותים בחדרי המיון נמצאים בחזית המאבק והם הסובלים העיקריים מאלימות מצד מטופלים ובני משפחותיהם (31% מכלל המקרים).

לדברי עורכי המחקר, השינוי בתנאי הסביבה של בית החולים שיצרה המגפה, זמן ההמתנה הקצר יחסית, והיחס האישי של צוותי הרפואה למטופל ומשפחתו עשויים להפחית את האלימות כלפי עובדי בית החולים. "הבעת אמפתיה וכנות כלפי המטופל וסביבתו יכולה להגביר את האמון בין המטופל לצוותי הרפואה ולשפר את רווחת המטופלים", אמר ד"ר בסיס. "עם זאת, צוותי רפואה עמוסים, מתוסכלים ועייפים שנאלצים להתמודד עם התנאים הקשים של מערכת הבריאות יתקשו להביע סבלנות ואמפתיה כלפי המטופלים ובני משפחותיהם". לדברי החוקרים, ניתן לצמצם את יתר מקרי האלימות על ידי שיפור תנאי הסביבה והגישה של צוותי הרפואה והמטופלים.