ברחבי העולם ממתינים בקוצר רוח למציאת החיסון לנגיף הקורונה שעשוי לעצור את התפשטות המגפה שמשתקת את העולם כבר חודשים ארוכים. אולם חוקרים ממדינות שונות מביעים חשש כי החיסון שכולם מייחלים להגעתו, יתגלה כלא יעיל עבור אנשים הסובלים מהשמנת יתר. הסיבה: תאי ה-T במערכת החיסונית של הסובלים מעודף משקל מותשים ועייפים.

לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות

החוקרים מתבססים על עדויות מדעיות ממחלות זיהומיות אחרות בהן הוכח שהחיסונים נמצאו כפחות יעילים עבור אנשים הסובלים מהשמנת יתר. "אנחנו מאוד מודאגים, על המומחים להתייחס לסוגיה ברצינות", אמרה ד"ר דונה ראיין, מומחית בטיפול בהשמנת יתר במרכז המחקר הביו-רפואי בלואיזיאנה שבארה"ב, לכתב העת הרפואי Nature.

החשש של הקהילה הרפואית הוא מההשפעה של השמנה על מערכת החיסון. השמנת יתר עלולה לגרום לדלקת כרונית ולסערת ציטוקינים - תגובה חיסונית בעלת פוטנציאל קטלני שעלולה אף להוביל למוות. "המצב הקבוע של גירוי המערכת החיסונית יכול, באופן פרדוקסלי, להחליש את התגובה של הגוף לחיסון - אפילו לחיסונים שתפקידים לחזק את תאי ה-T שאמורים להשמיד את התאים הנגועים בקורונה", מסבירה ד"ר מילנה סוקולובסקי חוקרת בתחום האימונלוגיה ומחלות הנשימה באוניברסיטת ציריך בשוויץ. "הייתי אומרת שהם מותשים ממאבקם בזיהום".

משקל (צילום: Monthira, shutterstock)
"יש להתייחס לסוגיה ברצינות". אילוסטרציה|צילום: Monthira, shutterstock

כבר בתחילת התפרצות הקורונה נודע כי השמנת יתר מגבירה את הסיכון לסיבוכים של המחלה ומובילה לשיעורי תמותה גבוהים יותר. מדענים מסבירים שקשה יותר לטפל באנשים עם BMI גבוה מפני שהפרוצדורה של החדרת הצינורות לדרכי הנשימה מורכבת יותר וגם תפקוד הריאות נמוך יותר. בנוסף, אנשים עם השמנת יתר נוטים לסבול מתחלואות נלוות רבות כמו סוכרת ויתר לחץ דם. ברקמות השומן קיימים רמות גבוהות של הקולטן ACE2, אנזים שהווירוס משתמש בו בכניסה לתאים.

על פי הנתונים העדכניים של ארגון הבריאות העולמי, כ-13% מהמבוגרים בעולם סובלים מהשמנת יתר. מדענים מצביעים על מחקרים רבים שמצאו שחיסונים נגד שפעת, הפטיטיס B וכלבת יעילים פחות בקרב אלו הסובלים מהשמנת יתר בהשוואה לאנשים עם משקל תקין. יחד עם זאת, ישנם מדענים שעדיין לא בטוחים לגבי יעילות החיסון על האוכלוסייה הסובלת מהשמנת יתר וטוענים שיש להמתין לתוצאות המחקרים המלאים.

קורונה בישראל (צילום:  Yossi Zeliger, פלאש/90 )
כ-13% מהמבוגרים בעולם סובלים מהשמנת יתר. אילוסטרציה|צילום: Yossi Zeliger, פלאש/90

ד"ר רז הגואל, רופא מומחה ומנהל המרכז הרפואי לטיפול בהשמנה, אמר בשיחה עם N12: "אנו יודעים שהשמנה מהווה גורם סיכון משמעותי במקרים של הדבקה בנגיף הקורונה, אולם כעת מדענים חוששים שגם החיסון עבור האוכלוסייה הזו עלול להיות פחות אפקטיבי. מכאן שבעיית ההשמנה מחייבת טיפול בעדיפות עליונה אצל מקבלי ההחלטות במערכת הבריאות".

"ירידה במשקל היא תהליך מתמשך שאין בו פתרונות קסם", ציין ד"ר הגואל. "התהליך חייב להתבצע לצד ליווי, פיקוח ומעקב אישי של צוות מיומן ורב מקצועי. בהיבט זה, מגפת הקורונה יכולה להוות הזדמנות למי שסובל מהשמנה - להתחיל טיפול לירידה במשקל תוך שינוי אורח החיים".