דוח של חוקרי האוניברסיטה העברית בירושלים שפורסם היום (חמישי) קובע כי לאור התייצבות במספר המאושפזים במצב קשה ובינוני, מסתמן שהושגה שליטה בגל השני. צוות החוקרים, שמייעץ לממשלה, ממליץ למקבלי ההחלטות שלא להחליט בשלב זה על הגבלות נוספות, אך מדגיש בדוח כי יש להתמקד בקיטוע שרשראות הדבקה.

לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות 

ברקע התחזיות האופטימיות, שר הביטחון בני גנץ ושר הבריאות יואל (יולי) אדלשטיין שוחחו על האפשרות שיבוטל האיסור על פתיחת חנויות וקניונים בסופי שבוע, אך ההחלטה עדיין דורשת את אישור הממשלה.

מחלקת הקורונה בשיבא תל השומר (צילום: יוסי זליגר, פלאש/90 )
ירידה משמעותית בקצב ההדבקה. אילוסטרציה|צילום: יוסי זליגר, פלאש/90

"הצעדים שננקטו לבלימת המגפה בתחילת ובאמצע חודש יולי הובילו לירידה משמעותית בקצב ההדבקה והגידול במספר המאושפזים", קבעו חוקרי האוניברסיטה העברית. "החשש ממצב של אי ספיקה בבתי החולים מתרחק משמעותית". עם זאת, מעריכים חוקרי האוניברסיטה העברית, צפויה תמותה של כ-200 אנשים בשלושת השבועות הקרובים עקב גל התחלואה הנרחב ביולי.

בשלב זה ממליצים החוקרים למקבלי ההחלטות שלא לבצע צעדי החמרה נוספים. "השיפור במצב התרחש כתוצאה מאיסור התקהלויות", נכתב בדוח. "בכך הצליחה ישראל להימנע מסגר מלא למרות התפרצות רחבת היקף. מודגשת חשיבות הגבלת התקהלויות בחלל סגור לגיבוש אורח חיים לצד המגפה".

עם זאת, החוקרים מדגישים כי מספר הנדבקים עדיין גבוה ולכן קיים עדיין חשש מהתפרצות משנה. "ההתייצבות הנוכחית נובעת מאיזון עדין בין קצב תחלואה לקצב הבראה ותמותה", הסבירו החוקרים. "לכן יש יתרון מהותי במיקוד מאמצים בקיטוע שרשראות הדבקה שיאפשר ייצוב לאורך זמן במגבלות מופחתות וימנע התפרצויות עתידיות. יש חשיבות לשמר הדבקה נמוכה של אוכלוסייה פגיעה".

אמש פרסם יואב אבן בשש עם עודד בן עמי כי משרד הבריאות בחן את הפערים באחוזי התמותה ובמספר החולים הקשים בין הגל הראשון לשני, ומצא כי נבלמה העלייה במספר חולי הקורונה שמאושפזים במצב קשה. ההשוואה היא יחסית ומייחסת למספר החולים בכל גל.

במסמך פנימי שהגיע לידי חדשות 12 ונכתב על ידי סמנכ"ל משרד הבריאות לאיכות ובטיחות הטיפול, פרופ' ירון ניב, מוצגים הנתונים המראים את אחוז הירידה במספר החולים הקשים והמתים. המסמך נשלח השבוע למנהלי בתי החולים ולרופאים במערכת הבריאות שמטפלים בחולי קורונה.

מספר החולים הקשים ירד ב-45% בגל השני לעומת הראשון ובמספר החולים הזקוקים לעזרה נשימתית ישנה ירידה של כ-80% לעומת הגל הראשון. גם במספר המתים מנגיף הקורונה ניתן לראות ירידה של כ-80% בגל הנוכחי לעומת הגל הקודם.