המאבק במגפת הקורונה בישראל: בצמרת המדינה נמשכים הדיונים אם להחמיר את ההגבלות על הציבור. ראש הממשלה בנימין נתניהו ימסור הצהרה בשעה 21:00 ומסתמן שיודיע שגם הפגנות יאסרו בצו. על פי ההערכות נתניהו יכריז על סגר שייאכף באופן אפקטיבי בידי הרשויות. בתוך כך משרד הבריאות עדכן: בשעה זו ישנם 559 חולים בישראל ו-14 חולים החלימו עד כה. מתוך החולים - 86 נמצאים בבידוד בית, 266 מאושפזים בבית חולים ו-47 בבית מלון ייעודי.  

לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות

בסביבתו של ראש הממשלה הסבירו הערב כי נתניהו נערך לכך שההנחיות יעוגנו בצווים, כך שמי שיפר אותן - ייקנס. המשרדים הרלוונטיים עובדים על ניסוח הצו: אם זה יהיה מוכן בשעות הקרובות, ראש הממשלה יודיע על כך עוד הערב. המטרה: למנוע את הצורך בסגר כולל שיפגע בצורה קשה במשק‎.

בדיוני הממשלה בימים האחרונים קיים פער משמעותי בין העמדות של משרד הבריאות והאוצר. במשרד הבריאות דורשים להחמיר את התנאים עוד יותר, אך באוצר חוששים ממכה אנושה לכלכלה המקומית. עם זאת, ההחלטה תתקבל בהתאם לשאלות הבאות:

  1. כמה הציבור נענה ומציית להנחיות משרד הבריאות
  2. מה קצב ההידבקות בנגיף במדינה
  3. כמה הפעולות הדיגיטליות שנעשות כרגע אפקטיביות ומצליחות לגרום לאנשים להיכנס לבידוד כפי שנדרש מהן

בכירים ל-N12: מעודדים מההפנמה בקרב החרדים והערבים

ככל הידוע עד כה - אין כרגע כוונה להחמיר את ההנחיות. עם זאת, השאלה המרכזית שמרחפת כל העת מעל דיוני הממשלה היא אם להפוך את ההמלצות לצווים שיאפשרו למשטרה לאכוף - ואם כן, אז מתי. בעוד שחלקים גדולים בציבור נענים להנחיות של משרד הבריאות, בממשלה מודאגים מאוד מיישום ההנחיות בקרב החרדים והערבים. על רקע דאגה זו גורמים בכירים אמרו הערב ל-N12: נראה שיש הפנמה אצל החרדים והערבים שמובילה לביטול אירועים והתכנסויות.

 

חתונה חרדית לא שומרים על הנחיות לבידוד‎
חתונה בבית שמש שהתקיימה השבוע בניגוד להנחיות

אם התקווה תממש והחרדים והערבים ימשיכו להפנים את ההנחיות - אין סיבה לעגן את ההנחיות להוראות שיוכלו להיאכף ולגרור עונשים וקנסות. בכל מקרה בשלב זה הצעד היחיד שנשקל הוא עיגון ההנחיות - עדיין לא דנים על הסגר כללי בשל ההשלכות המשמעותיות שלו על המשק הישראלי.

מספר הנדבקים בישראל צפוי לזנק בימים הקרובים, וזאת בעקבות הגדלה משמעותית של כמות הבדיקות שייעשו להימצאות הנגיף ברחבי המדינה. תמונת המצב הנוכחית מהשטח של התפשטות המגפה בארץ נכונה ללפני כמה ימים, ולאחר שהמוסד הצליח להביא לארץ כמאה אלף ערכות, מדינת ישראל לא נמצאת כבר בבעיה ומספר הבדיקות ביחס לאוכלוסייה מתקרב לזה שבדרום קוריאה.

התפשטות נגיף הקורונה (צילום: יוסי זמיר, פלאש/90 )
התפשטות נגיף הקורונה|צילום: יוסי זמיר, פלאש/90

על רקע הצפי לזינוק במספר הנדבקים, במשרד הבריאות נערכים לקליטת מאות חולים. "הצפי הוא שבעוד יומיים שלושה יהיו מאות מונשמים, בעוד כשבוע-שבועיים יהיו אלפים", העריכה היום ד"ר אירית לקסר, ראש אגף גריאטריה במשרד הבריאות, בדיון בעתירה שהגישו משפחות קשישים שמטופלים ב"מלבן" בראשון לציון‎ נגד הפיכת המקום למרכז טיפול לחולים בנגיף. ראש עיריית ראשון לציון, רז קינסטליך אמר: "יצא המרצע מן השק - משרד הבריאות מודה היום שבכוונתו להביא בהמשך למרכז הגריאטרי גם חולי קורונה קשים ושהדבר מסכן את הקשישים"‎

מרינה גלפגט שסבתא שלה מאושפזת ב"מלבן": "תנו להם לסיים את חייהם בכבוד בימים או שבועות או חודשים האחרונים שנשארו להם. מעבר משמעותו גזר דין מוות וודאי עבורם. יתרה מכך סכנת ההידבקות היא לא רק שלהם אלא של כל המטופלים הגריאטרים במוסדות אליהם הם יועברו. הם לא חפצים. הם לא זבל. זה ניצולי שואה, אנשים שבנו את המדינה הזאת. הם האמהות והאבות שלנו. אל תתנו יד להוצאתם להורג. אל תשליכני לעת זקנה".‎

"מעולם המשק הישראלי לא היה במבחן ובסכנה כמו במשבר הזה", כתב יו"ר ההסתדרות, ארנון בר-דוד במכתב לעובדים שבו ניסה לעודד אותם. "אני גאה בכל אחת ואחד מכם, במסירות, בהקרבה ובשירות שאתם מעניקים לאזרחי ישראל. אני מקווה שנחזור לשגרה במהרה ואבקש לאחל לכם ולבני משפחותיכם בריאות טובה. ביחד נמשיך לחזק ולשמור על ההסתדרות שתמיד תהא הבית של העובדים בישראל".