תסמונת הניכור ההורי, הידועה גם בשמה Parental Alienation Syndrome, הינה הסתה מכוונת, עקבית וסיסטמטית של הילדים המשותפים נגד אחד ההורים. הסתה זו עלולה להוביל להתנתקות מוחלטת מההורה נגדו מכוונת ההסתה, הנקרא גם "ההורה המנוכר".
לניכור ההורי ישנן השפעות ארוכות טווח על התפתחותם התקינה של הילדים, על רווחתם ועל בריאותם הנפשית. ילדים אשר נחשפו לניכור הורי מצד אחד ההורים כלפי האחר, נמצאים בסיכון גבוה יותר ללקות בחרדה ובהפרעות אישיות על הקשת הביו-פולארית.
לפנייה ישירה לעורכת הדין שני בנארדטה
נזק להתפתחות הילד
התסמונת הנדונה מזיקה מאוד להתפתחותו של הילד. היא יוצרת אצלו תפיסה חד מימדית של אנשים ושל מערכת יחסים ומעוותת במיוחד את ההבנה שתהיה לו על מהות של מערכות יחסים בתוך המשפחה. אחד המרכיבים המהותיים המאפשרים קיומם של חיי משפחה תקינים היא היכולת לראות את נקודת מבטו של הזולת. להבין שחלק מהצדק נמצא בצד השני. אדם הרואה את מערכות היחסים דרך פיצול של טוב ורע אינו מסוגל לכך. מתפתחת אצלו הכנה גרועה לחיי המשפחה.
ילדים המפתחים תסמונת של סרבנות קשר לומדים להשתמש במניעת אהבה כמניפולציה וכעונש. הם מפתחים חוסר אמון כללי וחשדנות בבני אדם. הם לומדים כי הם אינם רשאים להיות בקשרים טובים בו זמנית עם אנשים שונים, הם מעוותים את הדמות הפנימית ואת הייצוג הפנימי של ההורה המנוכר.
[תלה"מ (משפחה תל אביב-יפו) 55069-12-20 ה. כ נ' ק. כ (נבו 13.03.2022)]
ההורה אשר מבצע את ההסתה טוען פעמים רבות כי הילד הוא זה אשר אינו מעוניין בקשר עם ההורה האחר. אולם, גם טענה רפה זו נדחה על ידי בית המשפט העליון ונקבע כי הורה אשר מתרץ את מעשיו כ"רצון הילד" הינו שותף לפשע;
הורה משמורן שתומך בהצדקות שמספק הקטין לחוסר רצונו לקשר עם ההורה השני ומסייע לו לעמוד על זכותו לנתק קשר על אף שאין כל הצדקה עניינית לכך, הוא מחולל הפשע ולמצער שותף לפשע.
[רע"א 02/3009 פלונית נ' פלוני, פ"ד נו]
גורמים לניכור הורי ודרכי פיתרון
הגורמים לניכור ההורי הינם רבים ומגוונים. מרבית מקרי הניכור ההורי הינם תולדה של סכסוך גירושים בעצימות גבוהה, או ברצון לנקמה של אחד ההורים בהורה האחר.
בבואנו לטפל בניכור הורי, הפקטור החשוב ביותר הוא זמן התגובה. ככל שההשפעה המסיתה מוסרת בזמן קצר יותר, כך יש סיכוי לילדים להשתקם ולהורה לשקם את הקשר עם ילדיו.
ישנה חשיבות מכרעת גם לגילם של הילדים - קל יותר לטפל בילדים צעירים אשר מטבע הדברים קשובים יותר ופתוחים יותר לקבלת טיפול והדרכה.
לכן, במצב שקיים חשש לניכור הורי או להסתה, הדבר החשוב ביותר הוא לפנות לבית המשפט מוקדם ככל האפשר, בתביעה ובסעדים מתאימים, עם עורך דין אשר מתמחה בניהול הליכים לחידוש קשר בין הורה לילדים.
לבית המשפט כלים רבים לטיפול בהורה אשר מבצע את הניכור, כולל הטלת סנקציות כספיות ואף כצעד סופי - הוצאת הילדים מחזקתו.
לעו"ד שני בנארדטה ניסיון רב בניהול תיקים מורכבים ומאתגרים בעניין חידושי קשר, כולל תיקים אשר כוללים האשמות בגין פגיעות מיניות ואלימות מסוגים שונים. הכתבה באדיבות אתר din.co.il.
*לתשומת ליבך, המידע בעמוד זה אינו מהווה יעוץ מכל סוג או המלצה לנקיטת הליך או אי נקיטת הליך. כל המסתמך על המידע עושה זאת על אחריותו בלבד. נכונות המידע עלולה להשתנות מעת לעת.
לפנייה ישירה לעורכת הדין שני בנארדטה - 053-6256648