הסדר איזון משאבים מעוגן בחוק יחסי ממון וחל על בני זוג שנישאו לאחר 1.1.1974, לא ערכו הסכם ממון מחייב ותקף, או שלא הסכימו על חלוקת הרכוש ביניהם בהסכם גירושין. לפי ההסדר, במהלך תקופת הנישואין כל אחד מבני זוג שומר על זכויותיו ברכושו, והשיתוף בין בני הזוג מתרחש עם פקיעת הנישואין. לצורך ביצוע ההסדר תתבצע הערכת שווי לנכסים משותפים של בני הזוג ולנכסים ששייכים לכל אחד מהם בנפרד. הנכסים של בני הזוג עשויים לכלול חסכונות, ניירות ערך, כלי רכב, נכסי מקרקעין ועוד.
מאחר שנכסיהם של בני הזוג יתחלקו ביניהם באופן שווה בעת הגירושין, אם יש הפרש לטובת אחד הצדדים, הוא יצטרך לשלם לבן הזוג השני את ההפרש בכסף או להעניק לו זכויות בנכס. בית המשפט רשאי להורות כי הנכסים של בני הזוג לא יחולקו ביניהם באופן שווה אם ישנן נסיבות מיוחדות שמצדיקות לסטות מההסדר ולבצע חלוקה לא שוויונית.
לפניה ישירה אל משרד עורכי דין וגישור קארו, אנקרי ושות'
מהם הנכסים שהסדר איזון המשאבים חל עליהם?
הסדר איזון משאבים חל על נכסים שבבעלות כל אחד מבני הזוג, ועל נכסים ששייכים לשני בני הזוג במשותף, אשר נצברו ממועד תחילת הנישואים ועד למועד שבו הסתיימה מערכת היחסים הזוגית של בני הזוג למעט נכסים שההסדר אינו חל עליהם לפי החוק.
הסדר איזון משאבים אינו חל על הנכסים הבאים: פיצוי כספי שנפסק או מגיע מכוח החוק לאחד מבני הזוג בעקבות נזקי גוף או מוות, כספי גמלה שמגיעים לאחד הצדדים מהמוסד לביטוח לאומי, נכסים שהיו בבעלות של אחד מבני הזוג לפני הנישואין ונותרו בבעלותו במהלך הנישואין, נכסים שהתקבלו במתנה ונכסים שהתקבלו בירושה במהלך תקופת הנישואין. נכסים אלו לא יכללו בהסדר איזון המשאבים ולא יחולקו בין הצדדים אם לא הייתה כוונה לשתפם עם בן הזוג השני.
מהי המטרה של העלמת והברחת נכסים?
אם בני זוג דאגו לערוך מבעוד מועד הסכם ממון שקובע במדויק כיצד יחולק הרכוש ביניהם בגירושין או הגיעו להסכמות באשר לאופן חלוקת הרכוש שצברו במהלך הנישואין, הם יוכלו לגבש הסדר חלוקת רכוש באופן מוסכם. לעומת זאת, בני זוג אשר בבעלותם נכסים רבים, שלא הכינו מבעוד מועד הסכם ממון אשר קובע איך יתחלק הרכוש ביניהם בעת הגירושין ולא הגיעו להסכמות בנוגע לחלוקת הרכוש המשותף שצברו, עלולים לחשוד שהצד השני לא דיווח אודות נכסים שבבעלותו, הבריח או העלים נכסים.
המטרה המרכזית של העלמת רכוש ו/או נכסים היא להימנע מחלוקתו עם הצד השני בעת הגירושין. העלמת נכסים עשויה להתייחס לגמלאות, השקעות, נכסי מקרקעין, כספי ירושה, חשבונות בנק, קצבאות ועוד. בכל המקרים המטרה של העלמת הנכסים או הברחתם היא הותרת הרכוש בידיו של אחד הצדדים בלבד והימנעות מחלוקתו עם הצד השני בניגוד לחוק.
הברחת נכסים - כיצד היא מתבצעת בפועל?
העלמה והברחת נכסים יכולות להתבצע בשלל דרכים מגוונות. דרך נפוצה ומוכרת היא העברת חפצים יקרי ערך, כלי רכב ונכסי מקרקעין על שמם של בני משפחה. דרכים נוספות להעלמת נכסים כוללות בין היתר העברת כספים לחשבון בנק שאחד מבני הזוג פתח בחו"ל ללא ידיעת הצד השני, פתיחת חשבון בנק נפרד, נטילת הלוואות פיקטיביות, יצירת חובות אצל גורמים שונים, העברת נכסים וירטואליים ומטבעות קריפטוגרפיים לצדדים שלישיים, לקיחת כספים מבני משפחה ועוד.
האם אפשר להתגונן מפני הברחת נכסים וכיצד?
אם אחד מבני הזוג חושד שהצד השני מעלים או מבריח נכסים, במהלך הנישואין או במהלך הליכי גירושין, מומלץ שיתחיל לאסוף מידע אודות הנכסים אשר כולל בין היתר תדפיסי קופות גמל ופנסיה, תדפיסי חשבונות בנק, אישורי בעלות בנכסי מקרקעין, תלושי שכר ועוד. בשלב הבא, כדאי לפנות בהקדם האפשרי לעורך דין מקצועי ומיומן שעוסק בתחום הגירושין וחלוקת הרכוש כדי שיפנה בשם בן הזוג לבית המשפט לענייני משפחה בבקשה מתאימה. בית המשפט לענייני משפחה מוסמך לדרוש מאדם שחשוד בהברחת נכסים תצהיר מפורט שבו יפורטו כל נכסיו והפעולות הכספיות שביצע במהלך תקופה מוגבלת שתיקבע על ידי בית המשפט.
דרך התגוננות מוכרת נוספת היא הגשת בקשה להטלת עיקול על מחצית מרכושו של בן הזוג עד למועד שבו בית המשפט יקבל החלטה סופית בנוגע לחלוקת הרכוש בין הצדדים. יתרה מזאת, בן זוג שחושד כי הצד השני מבריח נכסים, רשאי לבקש מבית המשפט לענייני משפחה צו מניעה שימנע מבן הזוג לבצע פעולות בנכסים ללא הסכמתו.
בעוד בני זוג נורמטיביים וחסרי עבר פלילי נוהגים להבריח ולהעלים נכסים ורכוש כדי להימנע מחלוקתם, רבים מהם אינם מודעים לכך שהברחת נכסים נחשבת למעילה חמורה בכספים ועשויה להיחשב גם לעבירת צווארון לבן.
איך ניתן להוכיח שהתקיימה הברחת נכסים?
צד שטוען כי בוצעה הברחת נכסים יצטרך להוכיח את טענתו בפני בית המשפט לענייני משפחה. אם הצד שטוען לקיומה של הברחת נכסים יצליח להוכיח שקיימים סימנים רבים למעשי מרמה שבוצעו על ידי הצד השני, הנטל להוכיח שלא בוצעה הברחת נכסים יעבור לצד השני.
אם אתם בעיצומו של הליך גירושין וסבורים שבן הזוג מעלים או מבריח נכסים כדי להימנע מחלוקתם, מומלץ לפנות בהקדם לעורך דין מקצועי, מיומן ומנוסה בתחום הגירושין וחלוקת הרכוש. עורך הדין ייבחן את נסיבות המקרה לעומק ויתכנן טקטיקת פעולה שתסייע לשמור על האינטרסים והזכויות שלכם ותגביר את הסיכויים לכך שתקבלו את הרכוש שמגיע לכם בעקבות הגירושין.
משרד עורכי דין וגישור קארו, אנקרי ושות' עוסק בייצוג צדדים בהליכי גירושין, ניהול הליכי גישור גירושין, עריכת הסכמי גירושין, הסכמי ממון, חלוקת רכוש, תביעת מזונות, זמני שהות, צוואות וירושות ועוד. הכתבה באדיבות האתר: din.co.il.
*לתשומת ליבך, המידע בעמוד זה אינו מהווה יעוץ מכל סוג או המלצה לנקיטת הליך או אי נקיטת הליך. כל המסתמך על המידע עושה זאת על אחריותו בלבד. נכונות המידע עלולה להשתנות מעת לעת.
לפניה ישירה למשרד עורכי דין וגישור קארו, אנקרי ושות' - 053-7408803