במקרים בהם אדם נפטר ולא הותיר אחריו צוואה תקפה, יש להוציא צו ירושה. הטיפול המשפטי בצו ירושה הוא מורכב ולכן כדאי להיעזר בעורך דין שמתמחה בדיני ירושה שילווה את התהליך. צו ירושה הוא למעשה צו משפטי מטעם הרשם לענייני ירושה, אשר מסדיר את חלוקת העיזבון של המנוח.

לפניה ישירה אל משרד עורכי דין ונוטריון בוקר,הראל ושות', לחץ/י כאן

מה קורה אם קיימת צוואה אך לא כוללת את כל נכסי המנוח?

במקרה בו יש צוואה תקפה אך היא לא כוללת את כל נכסי המנוח, יינתן צו קיום צוואה המתייחס לנכסים הנזכרים בצוואה. עבור הנכסים שאינם מוזכרים בה, יינתן צו ירושה. צו ירושה לא קובע את היקף העיזבון ואילו נכסים כלולים בו, אלא מצהיר מי הם היורשים ומצהיר מה חלקו של כל אחד מהם בעיזבון, כשמתברר היקף העיזבון.

לעיתים יורשים מסתכסכים ומתגלעות מחלוקות מורכבות, על כן כדאי מאוד לשכור את שירותיו של עורך דין ירושה מומלץ שיוכל לייעץ ולייצג את זכויותיכם בעיזבון המנוח במו"מ בין הצדדים או בדיונים בבית המשפט.

איך מגישים בקשה לצו ירושה?

בקשה לצו ירושה אפשר להגיש באופן מקוון או ידני, בהתאם לתנאים שונים. בקשה מקוונת לצו ירושה אפשר להגיש אם הנפטר הותיר אחריו רק צאצאים, גם צאצאים וגם בן או בת זוג, רק בן או בת זוג והוריו בין החיים, או שלא. בהגשת בקשה לצו ירושה באופן מקוון, ניתנת הנחה של 15% בתשלום האגרה עבור פתיחת הבקשה. אם מבקשי צו הירושה הם צאצאי המנוח, הוריו או בן/בת זוגו והנ"ל מיוצגים על-ידי עורך דין ירושה, יש להגיש את הבקשה באופן מקוון בלבד.

אם בקשה לצו ירושה מוגשת בהליך רגיל, המבקש צריך למלא טופס בקשה לצו ירושה, לחתום על תצהיר ולאמת את החתימה מול עו"ד, נוטריון, שופט, דיין בבית הדין דתי או ראש הרשות המקומית שבה הוא מתגורר. עליו לצרף לבקשה שני שוברי תשלום, עבור אגרת פתיחת בקשה ובקשה לצו ירושה או צו קיום צוואה ועבור הוצאות פרסום בעיתון. את כל הטפסים יש להגיש כמקור ובשלושה עותקים ללשכת הרשם לענייני ירושה.

מהלך הטיפול בצו ירושה

לאחר קבלת בקשת צו ירושה, הרשם לענייני ירושה מעביר עותק של הבקשה לאפוטרופוס הכללי, שמשיב עד 45 ימים מיום קבלת הבקשה. האפוטרופוס הכללי יכול לאשר את הבקשה, לבקש להשלים פרטים או מסמכים חסרים או להעביר את התיק לטיפול בית המשפט לענייני משפחה. ההודעה על הגשת הבקשה מתפרסמת בעיתונות, במטרה לאפשר הגשת התנגדויות להוצאת הצו. אם לא התקבלו התנגדויות ובהתאם להחלטת האפוטרופוס, מתקבל צו ירושה. התהליך כולו נמשך בדרך כלל בין חודש לשלושה חודשים, בהנחה שלא חסרים פרטים או מסמכים בבקשה. אפשר לעקוב אחרי סטטוס הבקשה בכל עת באתר האינטרנט של הרשם לענייני ירושה.

מידע חשוב נוסף

  • הורים, צאצאים או בני/בנות זוג של מי שנהרג במלחמות, במהלך השירות הצבאי או בפעולות איבה, פטורים מתשלום אגרות.
  • התנגדות לצו קיום ירושה אפשר להגיש עד 14 ימים מתאריך הפרסום בעיתון. התנגדות יכולה לעלות למשל מצד יורשים על פי דין שלא הוזכרו בצוואה ולא ידעו כי היא קיימת. אם הוגשה התנגדות, אם המדינה היא צד לבקשה או אם היועץ המשפטי לממשלה יזם או הצטרף לבקשה, הטיפול עובר לבית המשפט לענייני משפחה. גם במקרים שבהם האפוטרופוס הכללי מייצג קטין או נעדר, או במקרים שבהם לא ברור לפי אילו חוקי מדינה יש לפעול, הטיפול עובר לבית המשפט לענייני משפחה.

איך בוחרים עורך דין לצו ירושה?

נושא צו הירושה מערב את התחושות הקשות והאבל על מותו של אדם, לצד לחצים כלכליים ושאיפה למצות את האינטרסים של כל הנוגעים בדבר. לכן, מומלץ לשכור כבר בתחילת הדרך את השירותים של משרד עורכי דין ירושה מומלץ.

עורך הדין דרור הראל (צילום: משרד עורכי דין ונוטריון בוקר, הראל ושות')
עורך הדין דרור הראל|צילום: משרד עורכי דין ונוטריון בוקר, הראל ושות'

עורך דין שמטפל בצו ירושה צריך להיות בעל ותק וניסיון משמעותיים, כדי שיוכל לטפל גם בתיק שלכם בצורה מיטבית. אם אתם לא בטוחים איזה עורך דין לצו ירושה לבחור, נסו לבקש המלצות מחברים ומכרים שכבר הסתייעו בעורך דין בנושא וקיבלו שירות מקצועי ומקיף. אחרי שקיבלתם שם של עורך דין ירושה מומלץ, אתם יכולים לבדוק באילו תיקים הוא ניצח, מה הרזומה המקצועי שלו ומהי מידת הניסיון בטיפול בתיקים כמו שלכם. ככל שתבחרו עורך דין ירושה מומלץ ברמה גבוהה יותר, כך עולה הסיכוי שהטיפול בתיק יהיה לשביעות רצונכם.

עו"ד יניב בוקר ועו"ד דרור הראל ממשרד בוקר הראל ושות', מתמחים בייצוג משפטי בסכסוכי ירושה והתנגדויות לצוואה. לעורכי הדין שבמשרד ותק רב וניסיון בניהול תיקים בכל סדר גודל והיקף, ובהופעות בבתי המשפט השונים בארץ. הכתבה באדיבות האתר: din.co.il.

*לתשומת ליבך, המידע בעמוד זה אינו מהווה יעוץ מכל סוג או המלצה לנקיטת הליך או אי נקיטת הליך. כל המסתמך על המידע עושה זאת על אחריותו בלבד. נכונות המידע עלולה להשתנות מעת לעת.

לפניה ישירה למשרד עורכי דין ונוטריון בוקר, הראל ושות' - 053-7336520