השימוש ההולך וגובר בכרטיסי אשראי כאמצעי תשלום עיקרי לביצוע עסקאות הוביל באופן טבעי גם לעליה בהיקף עבירות ההונאה בכרטיסי אשראי שנחשבות כיום לאחת העבירות הנפוצות ביותר בכל רחבי העולם. גניבה באמצעות כרטיס אשראי מכונה הונאה בלי קשר לחומרתה או להיקפה, ובהתאם מטופלת ביד קשה על ידי גורמי האכיפה ומערכת בתי המשפט.

עבירות הונאה בכרטיסי חיוב משתכללות מיום ליום, גורמות נזק לבעל הכרטיס, לבעלי עסקים ולחברות אשראי ומובילות להקשחת התנאים הדרושים לצורך ביצוע עסקאות. בפועל, עבירות הונאה בכרטיסי חיוב מתבצעות במספר דרכים מוכרות שיפורטו להלן.

לפניה ישירה אל משרד עורכי דין גיל באיער, לחץ/י כאן

שיטות שונות לביצוע הונאה בכרטיסי חיוב

בחלק מהמקרים העבירה נעשית באמצעות ניצול האפשרות לביצוע רכישה באמצעות האינטרנט או הטלפון תוך כדי שימוש בפרטים מזויפים. כדי לבצע את ההונאה, העבריין משיג את פרטיו האישיים של בעל הכרטיס בדרך כלשהי לצורך ביצוע העסקה. כדי לקבל את המוצרים שהזמין על חשבון בעל כרטיס האשראי וכדי להימנע מתפיסה, בעת ביצוע העסקה העבריין לרוב מציג כתובת פיקטיבית למשלוח.

דרך נוספת לביצוע עבירת הונאה בכרטיס חיוב מבוססת על ביצוע עסקאות בכרטיסי אשראי אבודים או גנובים, כאשר שיטה זו נחשבת לשכיחה ביותר בעולם כיום לביצוע עבירות הונאה בכרטיסי חיוב. בדרך זו, העבריין מנצל את חוסר הערנות של בעל הכרטיס לכך שכרטיסו נגנב או אבד ומזדרז לבצע רכישות רבות על חשבונו עד לגילוי ההונאה וחסימת הכרטיס.

העתקת נתוני הפס המגנטי של כרטיס האשראי

אפשרות שלישית לביצוע הונאה בכרטיס חיוב נעשית באמצעות העתקת נתוני הפס המגנטי שבכרטיס באמצעות מכשיר ייעודי. כך, כרטיס האשראי נותר בידיו של בעליו החוקיים בזמן שהעבריין משתמש בפרטים שהעתיק קודם לכן לצורך ביצוע עסקאות רכישה רבות.

עוד דרך לביצוע הונאת כרטיסי אשראי היא באמצעות ביצוע רכישה דיגיטלית באינטרנט. בעוד בעבר היה ניתן לבצע עסקאות באינטרנט באמצעות הצגת מספר כרטיס האשראי והתוקף בלבד, לנוכח ריבוי התלונות על גניבות מסוגים שונים, כיום אתרים מסחריים לרוב מבקשים גם את שלוש הספרות בגב הכרטיס. כך ניתן לוודא שמבצע העסקה מחזיק בכרטיס באופן פיזי בעת ביצוע הרכישה. שיטה זו מצריכה מהעבריין זיכרון פנומנלי של מספרים לצורך ביצוע רכישות באינטרנט.

מהם העונשים המקובלים בעבירות של גניבה והונאה בכרטיס חיוב?

במסגרת חוק כרטיסי החיוב המחוקק התייחס לעבירות הונאה בכרטיסי חיוב וקבע בסעיף 16(א) לחוק כי אדם שנטל או החזיק כרטיס חיוב שלא בהסכמת בעליו, בכוונה להשתמש בו או לתת לאחר להשתמש בו, דינו מאסר לתקופה של שלוש שנים. בסעיף 17 לחוק נקבע כי אדם שהשתמש בכרטיס חיוב או ברכיב ממרכיביו בכוונה להונות דינו מאסר לתקופה מקסימלית של שלוש שנים. אם העבירה בוצעה בנסיבות מחמירות עונשו המקסימלי יהיה מאסר לתקופה של חמש שנים.

סעיף 18 לחוק קובע כי אדם שמחזיק במכשיר או בחומר שמיועד לייצור כרטיסי חיוב או להדפסה, מחיקה, הוספת נתונים או ביצוע שינויים על גבי כרטיס חיוב ללא הסכמת מנפיק כרטיס החיוב, דינו מאסר לתקופה מקסימלית של שלוש שנים. חשוב לציין כי חוק כרטיסי החיוב מתווסף לסעיפים הרגילים הרלבנטיים בחוק העונשין המתייחסים לעבירות של קבלת דבר במרמה וזיוף.

נקיטה במדיניות ענישה מחמירה בעבירות הונאה בכרטיסי חיוב

על פי רוב בעבירות של הונאה בכרטיסי חיוב, התביעה תנקוט במדיניות ענישה מחמירה ותבקש עונש מאסר בפועל או עבודות שירות כאשר הדבר תלוי בסכום הכולל של ההונאה, כך שככל שסכום ההונאה המצטבר הוא גדול יותר, כך התביעה תבקש עונש חמור יותר.

לאחרונה פנתה למשרדי אישה צעירה בגיל 26 שעבדה בבנק, אשר נחשדה כי ביצעה בין שמונה לעשרה שימושים בפרטי כרטיס אשראי של אחת מלקוחות הבנק לצורך ביצוע עסקאות בסך מצטבר שנע בין 12 ועד 15 אלף שקלים. לנוכח הראיות שהיו בידי המשטרה, העובדת הודתה כי רכשה מוצרי חשמל ומוצרים לבית ולכן פוטרה מעבודתה והוגש נגדה כתב אישום. בכתב האישום העובדת הואשמה בביצוע עבירה של שימוש בכרטיס חיוב או ברכיב ממרכיביו ובעבירה של קבלת דבר במרמה.

כיום, התיק ממתין לבחינת ביטול ההרשעה נוכח הפגיעה התעסוקתית בנאשמת הלומדת כלכלה ומבקשת לעסוק בשוק ההון.

פניה מוקדמת לעורך דין פלילי מקצועי יכולה לסייע לחשוד לשמור על זכויותיו

כאשר אדם מקבל זימון לחקירה פלילית בחשד לביצוע עבירות הונאה בכרטיסי חיוב, ההמלצה עבורו היא לפנות מוקדם ככל האפשר לעורך דין פלילי מנוסה ומקצועי בייצוג חשודים ונאשמים בעבירות הונאה בכרטיסי חיוב וזאת עוד לפני התייצבותו לחקירה.

עורך דין מקצועי ומיומן יוכל לסייע לחשוד או לנאשם למזער את הנזקים ואף להימנע מהגשת כתב אישום נגדו ומהרשעה פלילית. אם הלקוח פונה לעורך הדין בשלב מאוחר שבו כבר החל להתנהל משפט פלילי נגדו, עורך הדין יחתור לגזר דין קל יותר או לפסק דין ללא הרשעה. מכיוון שבמקרים רבים בית המשפט מסתייע בתסקיר שירות המבחן לצורך קביעת העונש הראוי לנאשם, הכנת הנאשם לקראת המפגש עם שירות המבחן תסייע לו להשיג המלצה חיובית משירות המבחן שעשויה להביא להקלה משמעותית בעונש ובמקרים מסוימים אף לביטול ההרשעה.

יתרה מזאת, פניה לעורך דין טרם החקירה תוכל לסייע לו לגבש אסטרטגיית פעולה משפטית לצורך שמירה על זכויות החשוד בחקירה ומניעת הפללה עצמית.

ניסיון של יותר מ-23 שנים בייצוג חשודים ונאשמים בעבירות הונאה בכרטיסי חיוב

עו"ד גיל באיער בעל ניסיון עשיר של יותר מ-23 שנים שבמהלכן הוא ייצג בהצלחה חשודים ונאשמים בעבירות הונאה בכרטיסי חיוב, הביא להקלה משמעותית בענישה ואף לביטול הרשעות. לפני שהחל לעבוד כסנגור, עו"ד באיער שימש בתפקיד תובע משטרתי ולכן צבר ניסיון רב בהופעה באלפי דיוני מעצר ותיקים פליליים הן כתובע והן כסנגור. היכרותו רבת השנים של עו"ד גיל באיער עם מערכת המשפט הפלילית מעניקה לו גישה לשלל כלים משפטיים לצורך מתן ייצוג משפטי מיטבי, יעיל ויצירתי ללקוחותיו.

עו
עו"ד גיל באיער|צילום: מיה ורדי

משרד עו"ד פלילי גיל באיער הנו משרד ותיק העוסק בייצוג בבתי המשפט השונים בעבירות אלימות, מרמה, סמים, רכוש, מין ועוד וכן עוסק במחיקת רישום פלילי ומשטרתי. עו"ד גיל באיער הנו בעל ותק מקצועי של 23 שנים, מנהל פורום כתב אישום במשפט הפלילי באתר LawGuide, עבד כתובע משטרתי והיה מועמד לשיפוט. לקריאת חוו"ד מקצועיות רבות אודות עו"ד גיל באיער - לחץ כאן. הכתבה באדיבות אתר עורכי הדין LawGuide.

*לתשומת ליבך, המידע בעמוד זה אינו מהווה יעוץ, מכל סוג, או המלצה לנקיטת הליך משפטי או אי נקיטת הליך משפטי. כל המסתמך על המידע עושה זאת על אחריותו בלבד. נכונות המידע עשויה להשתנות, מעת לעת.