בסעיף 14 לחוק הכשרות המשפטית והאפוטרופסות נקבע כי ההורים הם האפוטרופוסים הטבעיים של ילדיהם ואילו בסעיף 15 מצוין כי האפוטרופסות של הורים על ילדיהם כוללת את החובה והזכות לדאוג לצורכי הילדים הקטינים, ללימודיהם ולחינוכם.
לפניה ישירה למשרד עורכי דין שלומי ואנונו, לחץ/י כאן
טובת הילד - עקרון מרכזי בפסיקת סכום דמי מזונות ילדים
כל החלטה שיפוטית שיקבל בית המשפט לענייני משפחה או בית הדין הרבני בסוגיית מזונות ילדים תתחשב בראש ובראשונה בטובת הילד ובצרכיו כדי שתהיה בעלת תוקף משפטי מחייב. על כן, בית המשפט לענייני משפחה או בית הדין הרבני מחויבים לבחון את צרכיו של הילד וטובתו לפני שהם קובעים את סכום דמי מזונות הילדים. חשוב לציין כי גם קביעות שהתקבלו בהסכמה בין ההורים בנוגע לסכום דמי מזונות הילדים יהיו כפופות לעקרון טובת הילד וייבחנו לאורו על ידי בית המשפט לענייני משפחה או בית הדין הרבני לפני אישורן.
בעבר, נטל מזונות הילדים היה משויך לאב באופן בלעדי המשפחה ועל כן במקרים רבים אבות נאלצו לשאת בהוצאות עבור ילדיהם בזמן שהם שוהים עימם, נוסף על החובה לשלם לאימם מזונות ילדים על בסיס חודשי כדי לספק את צורכיהם. לאחר הפסיקה התקדימית של בית המשפט העליון בתיק בע"מ 919/15 השתנתה מגמה זו.
קביעת סכום דמי מזונות ילדים לפי זמני שהות של ההורים עם ילדיהם והיחס בין הכנסות ההורים
בפסק הדין נקבע בין היתר כי במקרה של קביעת זמני שהות שווים של ההורים והכנסות דומות, בכל הנוגע לילדים קטינים בין הגילאים 6-15, לא ייפסקו מזונות ילדים. על כן, לנוכח קביעת בית המשפט העליון בסוגיה, בפסיקת דמי מזונות ילדים, בתי המשפט לענייני משפחה מיישמים את ההלכה החדשה בוחנים את זמני השהות המתקיימים בפועל עם הילדים, עורכים חישוב של יחס זמני השהות וההכנסות של ההורים ובהתאם לממצאים קובעים את סכום דמי מזונות הילדים.
לעומת זאת, ביחס לילדים עד גיל 6 נקבע כי אב המשפחה ימשיך לשאת בתשלום מזונות הילדים באופן בלעדי וזאת ללא כל קשר להפרשי ההכנסה ולזמני השהות עם הילדים, כאשר בנוגע לשאר ההוצאות כגון אחזקת מדור ומדור האב ישלם את החלק היחסי המקובל.
כיצד נבחן היחס בין הכנסות ההורים?
במסגרת הבחינה שיערוך בית המשפט לצורך קביעת סכום דמי המזונות הוא יבחן את שכרם של ההורים מעבודה, וישקלל גם הכנסות אחרות כמו חסכונות, כספים שהתקבלו בירושה, הכנסות שהתקבלו מהשכרת נכסים ועוד.
חשוב להבהיר שפסיקת בית המשפט העליון בסוגיית דמי מזונות הילדים אינה מחייבת אך ורק במקרים שבהם קיימת אחריות הורית שווה של ההורים אלא בוחנת את החלוקה שמתבצעת בפועל של זמני השהות של ההורים עם ילדיהם. במקרים שבהם זמני השהות של הילדים אצל אחד ההורים הם מועטים ביותר או כאשר פערי השכר בין הצדדים הם משמעותיים ביתר, קיימת סבירות נמוכה לכך שסכום תשלומי המזונות יופחת מכיוון שבמקרים אלה מלוא הנטל הכלכלי מוטל על ההורה שמקיים זמני שהות ממושכים יותר עם ילדיו.
מעבר לסכום דמי מזונות ילדים ומדור מקובל לפסוק גם סכום שאמור לכסות הוצאות חינוך והוצאות מיוחדות. פסיקת סכום ההוצאות הללו תתבצע לפי סכומים ששולמו בפועל בכפוף להמצאת הוכחות בדבר ביצוע התשלומים. הוצאות מיוחדות כוללות בין היתר תרופות, משקפיים, טיפולים פסיכולוגיים, טיפולי חירום רפואיים ועוד. הוצאות חינוך כוללות בין היתר תשלומים עבור חוגים, קייטנות ומעון. רכיב הוצאות מיוחדות על פי רוב נחלק בין ההורים לפי גובה שכרם ובהתאם להפרשי השכר ביניהם.
אם ההחלטה השיפוטית על סכום דמי מזונות הילדים או הסכמתם של ההורים בדבר סכום דמי המזונות כפי שמשתף בהסכם הגירושין, מתחשבים בצרכי הילדים ובטובתם הרי ששינוי של סכום דמי המזונות יתבצע רק במקרה של שינוי נסיבות מהותי אשר מצדיק זאת.
אם ההורה שחויב לשלם מזונות ילדים אינו משלם במועד את הסכום שעוגן בהסכם שאושר על ידי גוף שיפוטי או שנקבע במסגרת פסק דין של ערכאה מוסמכת, הקטין יוכל לפעול באמצעות בגיר כדי לפתוח תיק בהוצאה לפועל או להגיש תביעה לקצבת מזונות מהמוסד לביטוח לאומי. חשוב לציין כי מדובר במסלולים חלופיים ועל כן ניתן לבחור רק באחד מהם לצורך מיצוי הזכויות.
ייעוץ משפטי מקצועי יסייע לצדדים לצלוח את הליך הגירושין
בעת קביעת סכום דמי מזונות ילדים, בית המשפט לענייני משפחה ייבחן את הנסיבות הפרטניות של כל תא משפחתי, יתחשב בראש ובראשונה בטובת הילדים וישקלל נתונים רלבנטיים נוספים. על כן, כדי להיערך באופן מיטבי להליך הגירושין, מומלץ לפנות בהקדם לעורך דין מקצועי, מיומן ומנוסה בתחום דיני המשפחה אשר יסביר להורה את אופן חישוב סכום דמי המזונות, ייצג אותו בפני הערכאות הרלבנטיות ויגן על האינטרסים והזכויות שלו.
עורך דין שלומי ואנונו עוסק בדיני משפחה, מזונות ילדים, הסדרי ראייה והסדרי שהות, משמורת, הסכמי גירושין, הסכמי ממון, צווי קיום צוואה, צווי ירושה, ידועים בציבור, חלוקת רכוש, הסדרי ראייה והסדרי שהות, ניכור הורי ועוד. הכתבה באדיבות האתר: din.co.il.
*לתשומת ליבך, המידע בעמוד זה אינו מהווה יעוץ מכל סוג או המלצה לנקיטת הליך או אי נקיטת הליך. כל המסתמך על המידע עושה זאת על אחריותו בלבד. נכונות המידע עלולה להשתנות מעת לעת.
לפניה ישירה למשרד עורכי דין שלומי ואנונו - 053-7361087