עורך דין, עו
אילוסטרציה|צילום: רויטרס, חדשות

נתוני מעבר נמוכים בבחינת הסמכת עורכי הדין - והמחאה צפויה להימשך: ב-24 ביוני נערכה בירושלים בחינת ההסמכה בכתב של לשכת עורכי הדין, והיום (שני) התברר כי רק 32% מכלל הנבחנים שניגשו לבחינה עברו אותה בהצלחה. התוצאות מראות המשך של מגמת הקשייה משמעותית ברמת הבחינות, שבעבר אחוזי המעבר שלהן היו גבוהים בהרבה. השינוי גורם לכעס גדול בקרב רבים מהמתמחים, שטוענים כי הבחינות קשות מדי ובלתי הוגנות ונועדו מלכתחילה כדי להכשיל אותם.

לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו

לבחינת מועד קיץ 2018 ניגשו 2,930 מתמחים ומתמחות, אך 68% מהם נכשלו בבחינת ההסמכה של לשכת עוה"ד שמתפרסמות היום. 80% מהנבחנים הם בוגרי מכללות למשפטים, שרק 26% מהם עברו את הבחינה. 15% מהנבחנים הם בוגרי אוניברסיטאות, שהצליחו מעט יותר: לפי נתוני הלשכה, 40% מקרב המתמחים שלמדו באוניברסיטאות הצליחו לעבור אותה בהצלחה. 3% מסך הנבחנים למדו בחו"ל ורק אחד מהם הצליח לעבור את הבחינה בהצלחה.

האוניברסיטה העברית, קמפוס הר הצופים (צילום: חדשות 2)
מובילה את הרשימה. האונ' העברית|צילום: חדשות 2

האוניברסיטה העברית בראש, אוניברסיטת תל אביב במקום השני 

שיעור המעבר מקרב מתמחים שלמדו משפטים באוניברסיטה העברית עומד על 76% בציון ממוצע של 69.8 בבחינה. במקום השני נמצאת אוניברסיטת תל אביב, ש-71% מקרב המתמחים שלמדו בה הצליחו לעבור את הבחינה בציון ממוצע 69.6. במקום השלישי נמצאת מכללת ספיר עם 70% מעבר בציון ממוצע 65.4 ואוניברסיטת בר-אילן עם 69% מעבר בציון ממוצע 66.9. המכללה למנהל ואוניברסיטית חיפה הן הבאות ברשימה.

65.4% מקרב הסטודנטים שלמדו במכללה למנהל ו-65.3% מקרב אלו שלמדו באוניברסיטת חיפה הצליחו לעבור את הבחינה. את הרשימה נועלות מכללת נתניה והמכללה האקדמית כרמל: 27% בלבד מקרב המתמחים שלמדו במכללת נתניה צלחו את בחינת ההסמכה של לשכת עוה"ד בהצלחה ו-23% בלבד מקרב הסטודנטים שלמדו במכללת כרמל.

מהוועדה הבוחנת של בחינת ההסמכה של לשכת עוה"ד, בראשות השופט שאול שוחט נמסר כי "אחוזי המעבר של הבחינה היו נמוכים במיוחד. התוצאות היו מטרידות נוכח העובדה כי שיעור התשובות הנכונות, גם על חלק מהשאלות שסווגו כקלות, ואפילו כקלות מאוד, לא היה גבוה. בדיקת הנתונים מלמדת כי אפילו בחלק הניסוח המשפטי, שהורכב במועד זה משתי מטלות בסיסיות ביותר מביניהן היה על הנבחן לבחור, דהיינו ניסוח בקשה לצו עיכוב יציאה מן הארץ או ניסוח בקשה למעצר עד תום ההליכים, מרבית הנבחנים (64%) לא עמדו ברף הנדרש של קבלת 65% מתוך 15 הנקודות ששוקלת המטלה. גם צוות בודקי מטלת הכתיבה התריע בפני הוועדה על ירידה חדה ברמת הניסוח שהפגינו הנבחנים".