פרשת ענבל אור: שוטרים שהגיעו הבוקר (חמישי) לביתה של יזמת הנדל"ן ענבל אור לצורך מימוש צו הבאה לדיון הכרעת הדין בעניינה, נדהמו לגלות בית ריק. ניסיונות לאתרה באמצעות קרוביה ועורך דינה עלו בתוהו, ורק לאחר שבלש הצליח להשיג אותה במספר טלפון חלופי, היא הצהירה באופן מפתיע כי "אינה קשורה לדיון" וכי "למדינת ישראל אין סמכות עליה".

בעקבות אי התייצבותה, החליטה השופטת דנה אמיר שלא לתת הכרעת דין והורתה על הוצאת צו הבאה ללא שחרור. הערב המשטרה עצרה את ענבל אור בבאר שבע. בהמשך הודגש כי הדיון בעניינה יתקיים כאמור בהחלטה.

הדרמה בפרשה מגיעה בשיאו של משפט שבו מואשמת אור ב-15 סעיפי אישום חמורים, שהוגשו על ידי פרקליטות מיסוי וכלכלה לבית משפט השלום בתל אביב בספטמבר 2019. כתב האישום חושף מסכת מורכבת של עבירות שבוצעו בין השנים 2016-2008, הכוללות עבירות על חוק המע"מ, פקודת מס הכנסה, מרמה בנסיבות מחמירות כלפי לקוחות ומנהל סניף בנק, והפרות של חוק הגנת הצרכן, בהיקף כולל של עשרות מיליוני שקלים.

ענבל אור בבית המשפט, ארכיון (צילום: אייל מרגולין, פלאש/90 )
ענבל אור בבית המשפט, ארכיון|צילום: אייל מרגולין, פלאש/90

עיקרי כתב האישום נגד ענבל אור

  • הונאת לקוחות בפרויקט צ'לנובאור הונתה את לקוחותיה בפרויקט צ'לנוב, שבו ארגנה קבוצת רכישה. אור פנתה ללקוחות בפרויקט, והללו העבירו צ'קים לפקודת הנאמן לצורך רכישת הקרקע עליו יקום המבנה. אור ביקשה מהם לבצע העברות בנקאיות לחשבון חברה שבשליטתה במקום חלק מהצ'קים שמסרו לנאמן, וזאת מבלי ליידע את הנאמן. אור קיבלה לחשבון של חברה שבשליטתה סכום של כשני מיליון שקלים, וכתוצאה מכך בחשבון הנאמן לא היה די כסף עבור תשלום לבעלי הקרקע. כלל חברי הקבוצה נאלצו לשלם ת
  • הונאה בנקאיתאור ביקשה ממנהל תשלומים נוספים, מעבר לסכומים עליהם התחייבו מראש סניף בנק המזרחי לכבד צ'קים שמסרה חברה בשליטתה, למרות חריגה ממסגרת האשראי בחשבון החברה. על מנת לשכנע את מנהל הסניף, הציגה בפניו אור מסמך שהתחזה למסמך בנקאי, שאותו זייפה באמצעות עובדיה. המסמך הראה לכאורה שבחשבונה הפרטי קיימת יתרה של עשרות מיליוני שקלים. בעקבות המרמה, מנהל הסניף נעתר לבקשתה, אולם הצ'ק שנתנה לכיסוי חריגת האשראי חזר בהמשך.
  • העלמות מס מסיביות - אור לא דיווחה למע"מ ולמס הכנסה על עסקאות בשווי כולל של 81 מיליון שקלים בשמונה פרויקטים שונים של קבוצות רכישה.
  • העלמת רכוש - נמצא כי אור העלימה רכישות פרטיות בסך 900 אלף שקלים, הכוללות ביגוד, תיקים ותכשיטים, וכן דירה בשווי 2.7 מיליון שקלים שמומנה על ידי חברה בשליטתה.
  • הטעיית צרכנים - החברות שבשליטתה פרסמו מידע מטעה בשבעה פרויקטים שונים, כשהציגו קבוצות רכישה כמכירת דירות רגילה, תוך הסתרת מידע מהותי מהציבור.

בחלק מאישומי המס בכתב האישום, ובאישום הזיוף והמרמה כלפי מנהל סניף בבנק המזרחי, מואשם גם סמנכ"ל הכספים בקבוצת החברות של ענבל אור, דרור גלעדי. בנוסף, בכל הנוגע לאישום זה, הוגש כתב אישום נפרד גם כנגד מי שהייתה עוזרת של ענבל אור, טלי חיו.