גזר הדין המקל שפרסמו שלשום (רביעי) השופטים יעל רז-לוי, אהרון משניות וגילת שליו עורר זעם גדול: צעיר בדואי שהורשע בעבירות מין קשות בקטינה רק בת 10 במיטתה לאחר שהתפרץ לבית, ונדון ל-5 שנות מאסר בלבד. אך מתברר שלא מדובר במקרה בודד: פסיקות מקלות של ההרכב הזה זוכות לביקורת חריפה של שופטי בית המשפט העליון, שלעיתים גם הופכים אותן על פיהן.

הסערה לא דעכה גם אתמול, ומול בית המשפט התייצבו מפגינים שמחו על העונש הקל. בדקנו כיצד הכריעו אותם שופטים בתיקים קודמים.

אותו הרכב שופטים ממש, למשל, הסתפק במאסר של שנתיים וארבעה חודשים לאב שהורשע בביצוע עבירות מין בבתו. האב לא רק שלא הביע צער - אלא גם האשים את הקורבן. בבית המשפט העליון השמיעו ביקורת על הענישה המקלה: "אני מתקשה לראות כיצד ניתן להורות על סטייה לקולא ממתחם העונש ההולם, מבלי שיש בידי בית המשפט אינדיקציה מגורם מקצועי אובייקטיבי כדוגמת שירות המבחן, המעידה על קיומו של סיכוי ממשי לשיקום". בעקבות כך העונש הוחמר בשנה וחודשיים.
 
אדם אחר שביצע מעשים מגונים באחיות בנות ארבע וחצי ואחת עשרה וחצי, זוכה מחמת הספק מאונס, ונשלח לחמש שנות מאסר על ידי הרכב שופטים שכלל את השופטת יעל רז-לוי.

בית המשפט העליון בירושלים, ארכיון (צילום: פלאש 90, יוסי זמיר, חדשות)
בית המשפט העליון בירושלים|צילום: פלאש 90, יוסי זמיר, חדשות

בתאונה קטלנית שגבתה את חייהם 3 בני אדם, הנהג עצר ברמזור - עד שבשלב מסוים פשוט נמאס לו לחכות והוא עבר באדום בכביש סואן. השופט אהרון משניות הקל בגזר הדין עם מאסר של 3 שנים ותשעה חודשים בלבד, וכתב כך: "הנאשם הביע צער עמוק על אחריותו לתאונה ולנזקים הקשים שנגרמו בעקבותיה... התרשמתי כי הנאשם אכן מכה על חטא, ופועל בכל דרך אפשרית בכדי לדאוג לילדיו של המנוח וליתר משפחות הקורבנות".

בבית המשפט העליון, שוב, לא הסתפקו בענישה המקלה והוסיפו שנה ושבעה חודשים למאסר, ונימקו: "העונש אשר גזר בית המשפט המחוזי אינו מבטא את גודל האסון שגרם המשיב, עת נכנס בקלות דעת לצומת סואן בעוד הרמזור בכיוון נסיעתו אדום".
 
להרכב השופטים הגיע ב-2019 מקרה חמור במיוחד - נאשם שדקר שוב ושוב את המתלונן, השאיר אותו להתבוסס בדמו. כל זה - בעקבות ריב על תמונה שצילם בטלפון. התוצאה - 8 שנות מאסר וחצי. במקרה הזה דווקא הנאשם הוא זה שערער, אך בית המשפט העליון דחה את ערעורו וציין שמדובר בענישה מקלה. "התוצאה העונשית שלפנינו לא רק שאינה מקפחת את המערער, אלא אף מקלה עמו ועל כך נהוג לומר כי בית המשפט המחוזי עשה עמו חסד".

ראוי לציין שאותו הרכב שופטים דן גם בעניינו של אביעד משה שניסה לרצוח את אשתו שירה איסקוב ונידון ל-23 שנות מאסר. שם, כשעיני כל המדינה נשואות לעבר בית המשפט, הענישה הייתה חמורה והצדק נעשה.

שירה איסקוב בבית המשפט מעידה לראשונה (צילום: החדשות12)
שירה איסקוב לפני מתן עדות בבית המשפט|צילום: החדשות12

תגובת דוברת הרשות השופטת: "הרכב השופטים אשר פסק בתיקים שצוינו הוא מנוסה ביותר בעבירות מן הסוג האמור. העובדה שחלק מחברי ההרכב מכהנים יותר מעשור בתיקים מסוג פשע חמור ונמצאו רק מקרים ספורים של תיקים עם ענישה מקלה, מעידה על הרכב המטיל עונשים ראויים העושים צדק, בהתאם לראיות והנסיבות בכל תיק לגופו. הדוגמאות הספורות שהובאו בשאילתה הן קומץ לעומת שלל מקרים שבהם הוטלה על ידי ההרכב ענישה הכוללת עונשי מאסר ממושכים ואף תקדימית במידת העונש ובהגנה על זכויות נפגעי העבירה ובכלל זה זכויות ילדים.

תשומת ליבך כי בתיק 50815-10-19 (ריב עקב צילום תמונה בטלפון) מדובר בנאשם בעל מוגבלות והנסיבות האישיות הן שהכריעו בין היתר והביאו למתן גזר הדין. כמו כן, בתיק ע"פ 8050/17 (המעשה המגונה באחיות) לא צוין שהוקל עמו כפי שצוין בשאילתה, אלא נכתב שהעונש הולם ואין מקום להקלה נוספת והערעור נדחה (פסקה 66 בפסק הדין)".