במשך שנים משה סעדה היה האיש ששמר על השומרים. עד השבוע שעבר הוא היה סגן ראש המחלקה לחקירות שוטרים, האיש שחקר כל אחת מהפרשות הדרמטיות של שוטרים שסרחו. ניצבים מטרידים, חוקרים מושחתים, שוטרים זוטרים שירו מהר מדי.

"לאט-לאט המחלקה הזאת הפכה להיות הבית שלי", הוא מתאר. "אולי אפילו הבית הראשון לרגעים כי מצאתי את עצמי עובד לילות כימים, מטפל בכל התיקים המוכרים של מח"ש בשני העשורים - השוטרים הנוקמים, רונאל פישר ורות דוד, תשעה ניצבים, סמפכ"ל המשטרה, פינטו-ארביב. הייתי בשר מבשרה של המערכת, הייתי יקיר המערכת".

משה סעדה (צילום: חדשות 12)
עדות נדירה מבפנים. סעדה|צילום: חדשות 12

מה שנקרא "כולם היו בניי, כולם יצאו על תנאי".

"הייתי ממש יקיר המערכת, זכיתי להערכות מכל פרקליטי המדינה - ערן שנדר, לדור, גם משי ניצן. מכתב, בעל פה. זכיתי להצטיינויות, תשבחות".

שים לי את הנקודה על הרגע שבו אתה מרגיש פתאום שאנשים מפנים לך כתף קרה.

"זה תהליך, ולפעמים אתה מבין חלק מהדברים רק בדיעבד".

"הבנתי שהעניין של נתניהו נכנס לזירה"

מפקד להב 433, רוני ריטמן, היה הבכיר השישי במשטרה שנחקר על עבירות מין, אבל הראשון בכהונתו של מפכ"ל חדש. רוני אלשיך מחליט אז לשנות כיוון ולגבות דווקא את החשוד. ציר רוני-רוני עתיד לטלטל את מערכת אכיפת החוק.

החלטה פיקודית כושלת, ריטמן והמפכ
ציר רוני-רוני. אלשיך וריטמן|צילום: פלאש 90

"מתלוננת, קיבלנו מידע, פונים למתלוננת והיא מספרת על מעשה מגונה", מספר סעדה. "חוקרים, יש עדים. יש ישיבה אצל פרקליט המדינה, שי ניצן, וגם שם כולם תמימי דעים - שצריך להגיש כתב אישום. ואז מגיע מפכ"ל חדש. פתאום אתה מבין ש'לא. לא בטוח, אולי זה רק משמעתי'. ואז אחר כך אנחנו מבינים שלא רק שרוצים לסגור את התיק, אלא רוצים להחזיר אותו לתפקיד שלו. זאת אומרת להחזיר את ראש להב שחוקר את אותן עבירות ממש".

"במקביל לזה יש את המתלוננת שהיא נפגעת העבירה", הוא ממשיך. "משטרת ישראל בראשות אלשיך מתעללת בה. ואנחנו פונים לפרקליטות ואומרים 'איך מאפשרים דבר כזה?'. תשוו לעצמכם שהיה עכשיו שר בממשלה שמתלוננת מתלוננת נגדו על עבירת מין והמנכ"ל של המשרד, במקביל לזה שהיא מוסרת גרסה במשטרה בלהב, היה מתעמר בה וחוקר אותה על איזו עבירה משמעתית".

שי ניצן פרקליט המדינה היוצא (צילום: יהונתן ולצר, TPS)
"איש שהאמת לא נר לרגליו". שי ניצן|צילום: יהונתן ולצר, TPS

אי אפשר להגיד על שי ניצן שהוא לא פעל נגד ניצבים במשטרה. אמרת תשעה - כבר קראו לזה פרשת "ניצבים וילך". כל שבוע היה הולך ניצב אחר. מה השתנה עם ריטמן?

"בחקירה של ריטמן, אחד הדברים שהוא אמר, הוא האשים את נתניהו. עכשיו ריטמן היה אחראי כראש להב על תיק המעונות. זו נראית לי כסתם אמירה, קשקוש. ואחר כך גם הסנגורים שלו שלחו מכתב ואמרו שזה קשור לתיק נתניהו. ואני ידעתי הרי מאיפה הגיע המידע וידעתי שאין לזה... זה מופרך. ופעם ראשונה הבנתי שהעניין של נתניהו נכנס לזירה".

"שי ניצן הוא חכם, הוא חריף. הוא יכול לטמא ולטהר את השרץ בק"כ טעמים אבל אני חייב להגיד באותה מידה שהוא איש שהאמת לא נר לרגליו. הוא איש שמסמן מטרות ומגיע אליהן גם במחיר עיוות דין".

מה המניע שלו?

"אינטרסים. כדי להבין את ההצגה הזאת צריך להבין מי השחקנים. הצגנו את שי ניצן, עכשיו אני אציג לך את אלשיך. אלשיך הגיע מהשב"כ. אלשיך ראה במח"ש ארגון עוין. זה לא אני אומר את זה, הוא אמר את זה. הוא אמר את זה לרוב".

"יש לי ניסיון בפירוק ארגוני עוינים" הוא אמר עליכם.

"בפירוק ארגונים. והוא אימץ נורמות עברייניות כדי להילחם במי? במח"ש. והנורמות שאני מדבר עליהן, זה כולל - לאיים, לסכל, ליירט, לשקר, לשבש".

זה הגוף שחוקר אותו, צריך להגיד. זו המשטרה של המשטרה.

"זו המשטרה של המשטרה. והוא - בעיצומן של חקירות, הכול קורה בעיצומן של חקירות - זה הדברים שהוא עושה. עכשיו אני אומר, כל דבר כזה זה פרק בסדרה. שי ניצן מוכן לרצות את אלשיך בכל מחיר".

למה?

"הוא אומר 'אומנם המפכ"ל התנהל באופן שערורייתי, אבל יש אינטרסים של מדינה'.  ברור מה זה אינטרסים... הכוונה נתניהו והוא אומר, וזה יותר חמור, ולא תרצה לשמח את מי שרוצה ברעת מערכת אכיפת החוק'".

רוני אלשיך (צילום: יונתן סינדל לפלאש 90)
"אימץ נורמות עברייניות". אלשיך|צילום: יונתן סינדל לפלאש 90

עד ריטמן, כמה מתלוננות יש על ניצבים במשטרה?

"ארבעה ניצבים הלכו הביתה. ועוד תתי-ניצבים ועוד ניצבי משנה".

ומאז רוני ריטמן?

"אפס, אפס".

אבל יש גם אפשרות אחרת - שמאז כולם נהיו קדושים במשטרה.

"עדיין השוטרים מטרידים אזרחיות, כרגיל, אבל מצד שני אין תלונות על קצינים בכירים".

"היועץ כולו רועד ומנסה להרגיע את אלשיך"

לימים יבטל בג"ץ את החלטת אלשיך להחזיר את ריטמן לתפקידו אבל אז תיפתח מדרום רעה חדשה. בינואר 2017 לפנת בוקר מתפתחת תקרית שבה נהרגים תושב אום אל-חיראן יעקוב אבו אל-קיעאן והשוטר ארז (עמדי) לוי. המפכ"ל מודיע מיד - זה היה פיגוע דריסה ואל-קיעאן הוא מחבל.

אום אל חיראן (צילום: דוברות המשטרה)
התיעוד מאום אל-חיראן|צילום: דוברות המשטרה

"כמו כל אזרח שמעתי את זה, אני זוכר, בבוקר בדרך לעבודה", משחזר סעדה. "חשבתי שזה גם נכון מה שהוא אומר, וחשבתי שאם זה קרה זה מה שצריך לקרות. זאת אומרת, מחבל ניסה לפגוע ומצא את מותו, והמשכתי לשגרת יומי. אנחנו במקביל עושים בדיקה רגילה, שגרתית, כדי לבדוק ורואים שהאירוע לא כפי שתואר לנו, זאת אומרת, הוא נוסע, יורים בו ורק אחר כך הוא דורס. באיזשהו שלב אנחנו מבינים שהחקירה משתבשת לנו, החקירה ממש משתבשת לנו".

מישהו משבש אותה.

"מישהו משבש את החקירה. ביחד השוטרים יושבים בחדר הימ"ר ומראים להם את הסרטון".

שיבוש.

"כן, אתה קורא לזה, אתה יודע, 'עזרה הדדית'".

אום אל חיראן (צילום: אייל מרגולין)
הלוויית רב-סמל בכיר ארז (עמדי) לוי|צילום: אייל מרגולין

איך אתה קורא לזה?

"לא, ברור ששיבוש, פשיטא, אני אומר בציניות 'עזרה הדדית'. המפכ"ל יוצא לתקשורת והוא מוסר את הגרסה של השוטרים כדי שכל השוטרים ידעו לפני החקירה שלהם".

זאת אומרת, אתה אומר שהמפכ"ל משבש חקירה.

"כן, חד-ערכי, חד-ערכי. עכשיו עזוב, בעיניי זה עוד הדבר הקל בסיפור הזה. מתחילים עליי לחצים שלא לחקור את התיק".

מי לוחץ?

"אז בהתחלה זה לחצים יפים, 'משה, למה לחקור תיק כזה? זה לא נכון...'. ואז הוא אומר לי 'משה, אתה לא פטריוט, אתה יודע איך תפגע במדינת ישראל בעולם?'. כל דבר שאנחנו בודקים - חד-ערכי זה לא פיגוע, אין שאלה בכלל".

אום אל חיראן (צילום: הדס פרטוש/פלאש 90)
העימותים באום אל-חיראן|צילום: הדס פרטוש/פלאש 90

תקלה טרגית.

"תקלה טרגית מאוד אבל זה לא פיגוע. וגם מתברר לנו שהשוטרים משקרים. השוטרים זיהמו את החקירה, משקרים בחקירה, זה גם חד-ערכי. במקביל המפכ"ל לא מסתפק, פונה לאורי (כרמל, ראש מח"ש דאז) ואומר לו 'אני אפרק את מח"ש'".

ומה אומר היועמ"ש?

"הוא אמר 'תנו לחשוב', ואז קובעים לנו מפגש שבעגה העבריינית זה נקרא 'כיפה אדומה'. קובעים לנו מפגש, מי מגיע למפגש? אלשיך והעוזר שלו. אנחנו יושבים - היועץ המשפטי לממשלה בראש השולחן, אורי, אני, אלשיך והעוזר שלו. אנחנו באנו והתלוננו, 'נפגעי עבירה'. ואז במפגש הזה, פשוט מפגש הזוי, צעקות, צרחות".

מצד מי?

"העוזר של אלשיך, אלשיך שאומר 'אני אפרק, אני אפרק את מח"ש'. היועץ כולו רועד ומנסה ככה להרגיע את אלשיך 'לא... לא עכשיו, לא עכשיו, אני לא רוצה לדבר על כלום, זה לא מתאים', ואתה רואה שהוא חושש מאוד".

ניצן ומנדלבליט, פרקליט המדינה והיועמ
ניצן טייח, מנדלבליט השקיף מהצד|צילום: תומר ניוברג, פלאש 90, חדשות

"ואני מסתכל ואני לא אומר מילה, מסתכל מהצד. אתה מכיר את זה שאתה בתוך אירוע אבל אתה גם מחוץ לו, מסתכל מהצד? ואני אומר - בעולם שלי, אתה יודע, בעולם של בן ישיבה, זה קודש הקודשים. החדר של היועץ המשפטי לממשלה זה קודש הקודשים. במקום הזה היועץ נותן לחלל את הקודש. המאבטחים למטה אומרים לנו 'תגידו, מה זה הצעקות האלה מלשכת יועץ?'".

"שי ניצן, כשדיברנו בחדר הסגור והוא הרגיש פתוח, אז הוא אמר 'אתם יודעים, אין פה פיגוע, אבל אם יש פיגוע, יש פיגוע אחד - שאלשיך עשה על הפרקליטות'. הדבר הגדול שהוא לא מאפשר לקבוע, את מה שכל הדרג המקצועי אמר, שאזרח ישראלי חף מפשע נורה למוות".

למה שי ניצן ואביחי מנדלבליט מגינים על רוני אלשיך בפרשת אום אל-חיראן?

"סיבה פשוטה - יש שיקול אחד מרכזי, אחד ויחיד, תיקי נתניהו. תיקי נתניהו באותה תקופה הופכים להיות הדבר הכי חשוב, כל המערכת מוכוונת תיקי נתניהו".

בנימין נתניהו מעיד בועדת החקירה הממלכתית (צילום: יונתן זינדל, פלאש 90)
חקירות רגישות טויחו כדי לא לפגוע בתיקי נתניהו?|צילום: יונתן זינדל, פלאש 90

מה הם אומרים?

"הם לא רוצים לשמח את מי שרוצה ברעת מערכת אכיפת החוק, ודי לחכימא. עכשיו, זה היה יום שישי בצוהריים, פרקליט המדינה שי ניצן כתב לי: 'מקווה שאתה בסדר אחרי אתמול. עמדת באירוע בגבורה ובאיפוק וזה לא היה קל. היה רגע שחשבתי להזמין אמבולנס לאורי... מקווה שזה לא פגע בו ושאפשר יהיה להמשיך אותם בצורה סבירה. ושמור את הפה ליד יפרח'. יפרח זה הפרשן המשפטי של מקור ראשון שהתארח אצלי בשבת".

אל תדליף, זה מה שהוא מבקש.

"כן, אל תדליף. שתבין, אורי חולה, אורי ממש היה בסערת רגשות... מה שמדאיג את שי שיהיה בסדר עם המשטרה".

תקשיב, מה שאתה מתאר זה כמו עונה של מנאייכ.

"בעולם שלי זה סרט עבריינים בשירות החוק. זה ממש מה שחשתי, זה הרבה מעבר למשטרה. זה משטרה ופרקליטות".

"תיישר קו או תעזוב"

שי ניצן לא זיכה עד היום את אל-קיעאן מאשמת השווא שהוטחה בו קובע בכך סטנדרט חדש - אדם לא חף מפשע אלא אם יוכח אחרת. "בדיון עצמו באיזשהו שלב אחד מהבכירים ביותר אומר לשי: 'להגיד שהוא מפגע זה כמו להגיד, סליחה על הביטוי, שאחותי זונה'", מגלה סעדה. "ככה הוא אומר לו".

וזה מה שיקרה זמן קצר לאחר מכן. "קוראים לי ללשכה של שי ניצן. הציעו לי הכול - תפקיד בשב"כ, 'אתה רוצה תפקיד חשוב בשב"כ?', פנסיה מוקדמת בגיל צעיר, אחר כך זה היה גם 13 משכורות, הכול, הכול, הכול, רק דבר אחד..".

אביחי מנדלבליט ורוני אלשיך, ארכיון (צילום: יונתן סינדל / פלאש 90, חדשות)
"היועץ כולו רועד". מנדלבליט ואלשיך|צילום: יונתן סינדל / פלאש 90, חדשות

רק תשתוק.

"או שתיישר קו או שתעזוב, או שתעזוב, תעזוב. וכמו שאמר לי בכיר אחר: 'משה, גם לשקט יש ערך'".

אבל סעדה יישאר והעימותים בצמרת מערכת אכיפת החוק רק יסלימו. על הפרק, בהמשך, תרגיל חקירה פלילי אחד בתיקי נתניהו, הטלפון הפרוץ של ראש לשכת עורכי הדין ונער בן 17 שנמצא מת בתום מרדף משטרתי. השיא - או השפל - עדיין לפנינו.


בתגובה לטענותיו של סעדה, מסר פרקליט המדינה לשעבר שי ניצן: "משה סעדה עבד עם שי ניצן משך שנים רבות ולא העלה במהלכן שום טענה אישית נגדו. לראשונה הועלו טענות אלה לאחר שסעדה התמודד על תפקיד מנהל מחש ולא נבחר לתפקיד. מאותה עת נלחם סעדה בעזרת השמצות מגוונות ושקריות בניצן".

"לאחר שניצן פרש מתפקידו הוחלט לפטר את סעדה בשל מגוון פעולות פסולות שלו. לניצן לא היה קשר לפיטורים אלה. לסעדה לא היה שום קשר להחלטות להגיש כתבי אישום נגד ראש הממשלה לשעבר נתניהו ולדיונים שהתנהלו בענין זה וכל האשמותיו בנושא זה ובנושאים האחרים מצוצות מן האויר ונובעות משיקולים זרים ואישיים".

"בניגוד לטענותיו,  כל הצעות הפרישה שהוצעו לו, הוצעו על מנת לאפשר לו פרישה בכבוד, לאחר שלא השלים עם העובדה שלא נבחר למנהל מחש, וביקש לפרוש מהפרקליטות, ובשום אופן לא 'כדי שישתוק'. טענתו בעניין זה הינה בבחינת שקר גס".

מטעמו של מפכ"ל המשטרה לשעבר רוני אלשיך נמסר: "הדברים הנאמרים שקריים מופרכים ונטולי אחיזה במציאות עד כדי שאינם ראויים כלל להתייחסות רצינית. למרות האמור ולמעלה מן הצורך, בכל פעם שהם מועלים מחדש,  ופעם אחר פעם ללא כל חידוש, קיבלו התייחסות ישירה".

"לצערנו, מר סעדה אשר פוטר ממח"ש פורק את תסכולו שוב ושוב על מפכ"ל שהוביל מהפכה ערכית במשטרת ישראל, השיק מבדקי מהימנות ממוחשבים, הוביל עם השר לבט"פ ארדן את חוק ההתאמה התעסוקתית (המכונה בפי העם 'חוק הפוליגרף') ועוד".

"אלשיך, מעל כל במה ציבורית חזר ואמר כי משטרת ישראל צריכה מח"ש חזקה. בניגוד לסעדה, את הביקורת הערכית על גורמים נקודתיים במח"ש שכשלו נורמטיבית,  העביר אלשיך בצינורות המקובלים לממונים על מח"ש, שבעצמם נוכחו עם הזמן בהקשרים חמורים נוספים במי המדובר ומה כנראה מניע אותם, מה שהביא אותם ובתוכם את סעדה למצבם הנוכחי ולתסכולם".

"לו היה סעדה נדרש לעבור את מבדקי המהימנות המחייבים שוטרים את בדיקות הפוליגרף המחייבות קצינים בכירים, נראה כי היה מוצא עצמו מפוטר בשלבים הרבה יותר מוקדמים".