ראש הממשלה בנימין נתניהו חתם מוקדם יותר השבוע על מתווה הגז, אך ההפגנות נגדו נמשכות. למרות מזג האוויר החורפי, אמש (שבת) הפגינו מתנגדי המתווה במקומות שונים ברחבי הארץ, בין השאר מול ביתו של יצחק תשובה.

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

כל מה שצריך לדעת על מתווה הגז

המפגינים התאספו בשלושה מוקדים, בהם אילת, ראש העין, וכן בנתניה - משם פתחו בצעדה לעבר ביתו של תשובה, אחד מבעלי השליטה במאגרי הגז. הם צעדו כשהם חובשים מסיכות בדמות ראש הממשלה והשרים, זאת בכדי להמחיש את מה שהגדירו כ"מסע העלייה לרגל של הפוליטיקאים אל טייקוני הגז".

המתנגדים טוענים כי המהלך לעקיפת הממונה על ההגבלים עסקיים שהושלם השבוע, הביא לאחת ההחלטות הכלכליות הפוגעניות כלפי הציבור. הם הם ציינו, כי החתימה על המתווה הקנתה לבעלי השליטה בקידוחים מעמד של מונופול באופן בלתי חוקי, תוך כדי הבטחה שמעמדם החדש לא ייפגע בידי ממשלות עתידיות.

"כתם שחור על הממשלה", ההפגנה נגד המתווה|צילום:

"החתימה על מתווה הגז תישאר ככתם שחור על ממשלת נתניהו והכנסת ה-20", אמר מור גלבוע, מנכ"ל מגמה ירוקה. "אין שום הצדקה בטחונית או כלכלית שתצדיק את ההחלטה הזאת, בוודאי שלא לאור ההמלצה של ועדת הכלכלה שדחתה מכל את השימוש בסעיף 52 כדי להכשיר את העוול הסביבתי, חברתי, כלכלי והבטחוני הזה".

"היום מדינת ישראל מוותרת מרצון על האוצר הלאומי הגדול ביותר שלה שיכול היה לשרת אותנו לעשרות שנים", הוסיף גלבוע. "בחודשים האחרונים יצאו עשרות אלפים לרחובות מדי מוצאי שבת בכל רחבי הארץ בקריאה חד משמעית שמתווה מונופול הגז אינו משרת את האינטרס הציבורי הרחב, שהוא לא לגיטימי והוא חלק ממערך קבלת החלטות לא דמוקרטי ולא ראוי".

"באנו לתת גז למדינת ישראל"

ההפגנות ברחבי הארץ מתקיימות על אף שביום חמישי, לאחר המאבק הציבורי, חתם נתניהו על מתווה הגז שצפוי להסדיר את חלוקת הרווחים בין החברות למדינה. במעמד החתימה הצהיר נתניהו: "אני רוצה להודות לשר שטייניץ, למשפטנים ולאנשי המקצוע במשרדים השונים שעשו עבודה חשובה. אני לא מונע על ידי שיקולים פופוליסטיים, הנענו תהליך חשוב עבור מדינת ישראל. אנחנו באנו לתת גז למדינת ישראל, לכלכלת ישראל ולאזרחי ישראל".

לדברי נתניהו, "הגז הזה ניתן לנו כמתנה מהקדוש ברוך הוא. הוא נתן לנו מאגרי גז ענקיים שהופכים אותנו לכוח בינלאומי חשוב עם יכולות גדולות מאוד - והן נמצאות מתחת לאדמה. כדי להוציא אותן היינו צריכים להתגבר על מכשולים רבים. כעת נוכל להגיע ל-50 אלף דולר הכנסה לנפש, לצמצם את הפערים החברתיים ולתת לכל אזרחי ישראל חינוך, רווחה, בריאות וחיים טובים במדינה המתקדמת שלנו".  

ראש הממשלה התייחס לביקורת על המתווה ואמר: "לצערי זה הפך לדיון פוליטי ופופוליסטי. שקלתי את הדברים והחלטתי לאשר היום את מתווה הגז. המתווה חיוני לביטחון שלנו, כי אנחנו לא רוצים להישאר עם תחנת כוח אחת או אסדה אחת. אין שום סיכוי לפתח את שדות הגז הגדולים בלי מתווה הגז. הדבר הזה חשוב לכלכלה שלנו, כי זה נותן לנו את היכולת לפתח הכנסות גדולות מאוד למדינת ישראל".

ועדת הכלכלה המליצה שלא לאשר את המתווה, נתניהו התנגד

ועדת הכלכלה של הכנסת, שערכה שימוע ציבורי בעניין מתווה הגז ודנה בנושא במשך כמעט שלושה שבועות, החליטה שלשום להמליץ לראש הממשלה שלא לאשר את מתווה הגז באמצעות סעיף 52 השנוי במחלוקת. ההמלצות לא שינו את דעתו של נתניהו, אך הן עשויות להשפיע על החלטת בג"ץ בעניין.

יו"ר הוועדה איתן כבל ביקש מחבריו להצביע נגד סעיף 52 והגיש את הנוסח הבא לאישור הוועדה: "בתום 12 ישיבות של הוועדה, בנסיבות שהתבררו אין מקום לשימוש בסעיף 52" - הסעיף שעוקף את הממונה להגבלים עסקיים. בסוף הישיבה הצביעו שבעה חברי כנסת בעד הצעתו של כבל ושישה נגד.

לטענת חברי הוועדה אין הצדקה ביטחונית או מדינית להפעלת הסעיף, וגם הטיעונים שהוצגו לא מצדיקים פגיעה כל כך קשה בעיקרון התחרותיות כפי שמתרחש במתווה הגז.