מחאה חברתית - הפגנת ענק בבית אריאלה בתל אביב (צילום: חדשות 2)
המחאה החברתית, משהו כן יצא מזה|צילום: חדשות 2
המחאה החברתית אולי לא רשמה הצלחה כבירה בשטח, אבל במעורבות הצעירים בפוליטיקה היא הצליחה בגדול. הרשימות לכנסת ה-19 כללו לא מעט צעירים שנבחרו והצעירו את הכנסת בכמה שנים טובות ועכשיו גם בשטח הבחירות המוניציפליות שיתקיימו באוקטובר, אפשר לראות לא מעט צעירים שמנסים את מזלם במועצות העיר השונות.

החוק מאפשר למועמדים החל מגיל 21, תושבי אותה עיר, להיבחר לראשות ומועצת העיר. משרד הפנים קובע את מספר חברי המועצה שייבחרו בעיר לפי מספר התושבים החיים בה. למשל בתל אביב, ירושלים וחיפה יבחרו בבחירות הקרובות 31 חברי מועצה. לא מעט בני 21 וקצת יותר מתמודדים בימים אלו על מקומות ריאליים לחלוטין בעיריות. מנהריה בצפון ועד אילת בדרום הוקמו רשימות צעירות מקומיות שכוללות דור חדש מלא באנרגיה.

אז אם סתיו שפיר היא חברת הכנסת הכי צעירה בגיל 27, קבלו את דור העתיד במועצות, רק בני 21.

אור כהן (22), יו"ר "התנועה לשינוי נהריה"

אור כהן
אור כהן רק בן 22 וכבר יו"ר "התנועה לשינוי נהריה"
אור גדל והתחנך בעיר כל חייו, אביו, בעל חברה להשכרת רכב בעיר ואמו מורה בביה"ס. כיום הוא סטודנט לממשל במרכז הבינתחומי בהרצליה. לפני ארבע שנים חלה במחלת הסרטן אך הצליח לנצח את המחלה. למרות מאבקיו הרבים לא הצליח להתנדב לצה"ל והיום בגיל 22 הוא המתמודד הצעיר ביותר שעומד בראשה של סיעה ברחבי הארץ.

הרעיון להקמת הסיעה נולד לדבריו לאחר המחאה החברתית בשנת 2011, "זה יצר אצלי צורך בשינוי, במיוחד לאור העובדה שכל צעירי נהריה עוזבים את העיר ולכן החלטתי לתת מענה לחבר'ה הצעירים בעיר".

לדבריו, הוא מעוניין לקדם את נושא החופים בעיר: "זה לא הגיוני שנהריה שנחשבה בעבר לעיר נופש מופיעה ברשימת החופים הכי מזוהמים בארץ", הוא מדגיש. בנוסף, הוא מצהיר כי יפעל להקמת מוסדות להשכלה גבוהה בעיר על מנת שהצעירים לא יברחו ממנה. כהן הוא חובב מושבע של גלישת גלים ומכריז כי בכוונתו להפוך את נהריה לעיר ספורט.

למרות שעכשיו הוא נמצא בקדמת הבמה, כהן נשאר צנוע ומספר על תוכניותיו לעתיד: "כרגע המטרה להשפיע ברמה העירונית, אני לא מכוון למשהו ספציפי, אני בא ממקום נטול אינטרסים".

שון שאול (21), מתמודד ברשימה משותפת של "יש עתיד" ו"צעירי חיפה"

שון שאול (צילום:  יחסי ציבור )
שון שאול, המתמודד הצעיר ביותר בחיפה|צילום: יחסי ציבור
שון, נולד בחיפה והוא הבן הצעיר מבין שני אחיו בני 27 ו-25. סטודנט באוניברסיטת חיפה. שאול טוען שהחיידק הפוליטי בער בו כל חייו. שון מצטרף לרשימה משותפת של "צעירי חיפה" ו"יש עתיד". לדבריו הנושאים שאותם יקדם מתמקדים בתעסוקה ודיור לצעירים. בנוסף, הוא מעוניין לפעול למען הקהילה הגאה. שאול, הומוסקסואל מצהיר כי יפעל להקמת מרכז גאה בחיפה וינסה לעודד חקיקה ברמה העירונית והארצית.

שאול טוען שהוא נמצא במקום ריאלי מאוד ברשימה וכי סיכויו להיבחר גבוהים. בנוסף, הוא מצהיר כי רשימות צעירים הם הדבר החזק הבא: "לאנשים נמאס מפוליטיקאים שיושבים במועצת העיר כי זה נוח להם". "צריך דם חדש ואנחנו באנו לשנות, הוא מכריז. שאול לא חושש מגילו הצעיר וטוען שיש לו שאיפות גדולות בתחום העשייה הפוליטי, "השאיפה שלי היא ראשות ממשלה, לא כרגע אבל בעוד 40 שנה".

יעל ברזילי (22), מתמודדת בסיעת קצ"ב בהוד השרון

יעל ברזילי
יעל ברזילי, מתמודדת על התואר חברת מועצה
יעל הינה הבת הבכורה מבין שישה אחים, משפחתה עברה להוד השרון בגיל 6 אך מחשיבה את עצמה כמקומית מלידה. ברזילי מעידה על עצמה שהינה פעילה חברתית כבר מגיל 16. בגיל  19 הצטרפה לעמותת "כנפיים של קרמבו", עמותה למען ילדים עם צרכים מיוחדים. ברזילי ריכזה את פעילות הסניף המקומי בהוד השרון וזכתה להוקרה והערכה רבה. בנוסף, היא בוגרת ארגון lead שמתמחה בפיתוח מנהיגות אצל צעירים בישראל.

ברזילי מתמודדות על מקום במועצת העיר כמספר שתיים של אמיר כוכבי בן ה-33 שמתמודד על ראשות העירייה. ברזילי מספרת כי לא פספסה אף ישיבת מועצה בשנה האחרונה וכך החליטה להצטרף למעגל מקבלי ההחלטות, "בעיני פוליטיקה היא הפלטפורמה הטובה ביותר ליצירת שינויים. הבנתי שאני חייבת להתערב ולהיות שם כדי להשפיע ולשנות מבפנים".

לאחר שפעלה רבות למען החברה, מצהירה ברזילי כי הנושאים שהיא מעוניינת לשנות הם החינוך הפורמאלי והבלתי פורמאלי בעיר ונושא הנגישות והמענה לאוכלוסיית הצרכים המיוחדים.

לטענתה גילה הצעיר דווקא מהווה יתרון בהתמודדות על מקום במועצה, "בזכות גילי הצעיר אוכל להוות צינור ישיר של הצעירים בעיר לעירייה ולהפך. המלחמה היא על הבית של כולנו. אני יודעת מה הצרכים והבעיות בעיר ויודעת כיצד לשפר את המצב". ברזילי כרגע מתמקדת בהתמודדות על המועצה ושמה את הרצונות האישיים שלה בצד. "יש לי הרבה שאיפות, כרגע המטרה שלי היא לגרום לכל התושבים בעיר להבין שתושבים משנים מציאות, הכול אפשרי אם רק רוצים".

בן רביד (23), מתמודד בסיעת "צעירים למען ביאליק"

בן רביד
בן רביד בן 23, מעולם המשחק והפרסום למגרש הפוליטי
בן נולד בקריית ביאליק והוא הצעיר מבין שתי אחיותיו, את שירותו צבאי העביר בחיל התותחנים ואף זכה באות מצטיין הנשיא. עד לא מזמן היה נחשב לכוכב בתחום הטלוויזיה ושיחק בסדרות "אמא'לה" ו"ראש גדול", בנוסף השתתף בסרטי סטודנטים וילדים. לדבריו התקופה של לפני הגיוס היוותה נקודת מפנה בחייו שבה החליט לעזוב את עסקי המדיה ולהתמקד בעשייה.

למרות שעדיין אינו סטודנט ואינו בעל השכלה אקדמית הוא אינו חושש להיכנס לזירה הפוליטית. "יש הרבה מקורות ידע אבל בסופו של דבר הרצון האמיתי שלי, היצירתיות והאכפתיות יעזרו לי לשנות דברים". לדבריו המחאה אכן עוררה בו את הצורך לזעוק, "אז הבנתי שחייבים הנהגה חדשה, והנה עכשיו אנחנו חוברים כל האנשים בעלי אידיאולוגיה וערכים יחדיו".

לדבריו, המקומות של חברי המועצה טרם נסגרו אך הוא בטוח בהצלחתו, "אני בטוח במקומי ורואה את עצמי במועצה". במידה ויכהן כחבר מועצה מן המניין, רביד מכריז כי בכוונתו לדאוג לצעירים בעיר ולאפשר להם מקומות תעסוקה, בילוי ותרבות "יש פה זעקה כלפי השלטון המקומי והמדינה שלא שמים עלינו, מדינת ישראל לא מתחילה בת"א ומסתיימת ביפו", הוא מוסיף.

בר שי (23) מתמודד בסיעת "צעירים חולון"

בר שי
בר שי: "אייצג את התושבים בכבוד"
שי, סטודנט למדעי המחשב במכללת HIT בעיר. מגדיר את עצמו כ- "חולוני" מלידה והוא האח הכבור מבין שני אחיו. והיה חבר לאורך השנים בתנועת "השומר הצעיר". לטענתו הגיע לפוליטיקה לאחר שעסק כל חייו בפעילות החברתית בתנועת ה"שומר הצעיר". לדבריו, המחאה החברתית היא לא הגורם הבלעדי שעודד צעירים רבים להיכנס למגרש הפוליטי, "פוליטיקה תמיד נחשבה לדבר מאוס, אנשים נגעלים מפוליטיקה גם אחרי המחאה. השינוי היחיד זה שאנשים הבינו שצריך לקפוץ למים ולקבל החלטות אם זה בכנסת או בפוליטיקה העירונית".

בר מודע לעובדה שחוסר הניסיון הפוליטי שלו עלול לפגוע בסיכויי הצלחתו בתפקיד הציבורי החדש "יש לזה יתרונות וחסרונות אבל אני מגיע עם המון אמביציה ורצון לשנות", הוא מוסיף. לדבריו חברי מועצה שנמצאים המון זמן במועצה לא יכולים לחדש, "לעומת זאת מישהו כמוני שחי את העיר יכול לייצג בכבוד את התושבים".

בר מספר כי התחומים העיקריים אותם הוא ירצה לשנות בעיר הם: דיור, תחבורה ציבורית ומקומות בילוי לצעירים. "חולון, נחשבת לפריפריה של ת"א ולכן לא מקדמים את הנושאים האלה מספיק", הוא מדגיש. הוא מוסיף כי למרות ששום מקום טרם הובטח לו ברשימה, הוא מרוכז במטרה הנוכחית, להכנס למועצת העיר, "כל מה שאני רואה לנגד עיניי זה המוערבות והשינוי החברתי בעיר, אני רוצה להיות משמעותי ולהשפיע עבור התושבים החיים כאן".