רנטגן. ארכיון (צילום: דוברת המרכז הרפואי סורוקה)
המטבע בגרונה של בת השנתיים|צילום: דוברת המרכז הרפואי סורוקה

החדרת עצמים זרים אל הפה היא אחת הדרכים שבהם פעוטות וילדים רבים נוהגים לחקור את עולמם. בחלק מהמקרים עשויה שאיפת אוויר פתאומית להוביל לבליעת העצם, מה שעשוי לגרום לחנק או לפגיעות פנימיות בלתי הפיכות.

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

הוריה של פעוטה בת שנתיים פינו אותה לבית החולים סורוקה בבאר שבע לאחר שזו החלה להקיא ולפתח קשיים בבליעה. בצילום הרנטגן שנערך לה נמצא מטבע 10 אגורות שבלעה, ככל הנראה חודשיים לפני כן. בהליך גסטרוסקופיה זיהו הרופאים כי המטבע גרם לפעוטה לכיב משמעותי מאוד בוושט והצליחו לסלק את העצם הזר מגרונה.

"הסכנה הגדולה ביותר: בליעת סוללות"

במקרה אחר פונתה לבית החולים תינוקת כבת שנה כשהיא סובלת משלשולים, מהקאות ומחום גבוה. בסדרת בדיקות שנערכו לה נמצא בגרונה סוללה שטוחה של שלט של מכונית. בהליך רפואי מורכב הצליחו הרופאים לשלוף את הסוללה. לאחר מכן אושפזה התינוקת ביחידה לטיפול נמרץ ילדים כשהיא מורדמת ומונשמת.

תסמינים דומים הראתה גם פעוטה בת 3 שבלעה סוללה קטנה. למזלה הגיעה הסוללה אל הקיבה, ולכן העדיף הצוות הרפואי להימנע מהתערבות כירורגית ולהמתין לסילוקה מן הגוף באופן טבעי.

"גם אם לא נגרם חנק, ייתכן ונגרם נזק"

ד"ר ורד פינסק, מומחית בגסטרואנטרולוגיה ילדים בבית החולים סורוקה, מצביעה על עלייה מדאיגה במספר המקרים שבהם ילדים בולעים עצמים זרים, ומזהירה מהנזק הכבד שיכול להיגרם כתוצאה מאי טיפול מהיר במצב. "בחלק מן המקרים מדובר בנזק בלתי הפיך שנגרם לוושט", מסבירה ד"ר פינסק. "במקרים של בליעת סוללות מופרשים חומרים שגורמים לדלקת קשה בוושט, ואף עשוי להיווצר מצב של סגירת מעגל חשמלי, העלול להסב נזק קשה לקנה הנשימה, לרקמות ולכלי הדם הסמוכים גם כשבועיים לאחר בליעתה".

את זוגות ההורים מזהירה ד"ר פינסק שלא להותיר את ילדיהם ללא השגחה ולהגביר את הפיקוח על החפצים המצויים בסביבתם. "יש להרחיק מהם חפצים קטנים, כגון: מטבעות, סוללות קטנות, כפתורים וחרוזים, וכן חפצים חדים כמו סיכות ומחטים", אומרת פיסק וממליצה לאפשר לילדים לשחק אך רק בצעצועים המתאימים לגילם.