פריצת דרך מדעית בתחום הפוריות: חוקרים בקנדה הצליחו להשתיל תאי גזע בביציות של אישה בשנות ה-40 לחייה, ובכך הצליחו "להצעיר" אותן ולהגדיל משמעותית את הסיכוי להיריון תקין. יחד עם זאת, המחקר נחשב לשנוי במחלוקת ואסור לביצוע במרבית מדינות העולם.
רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק
המחקר, שפורסם לאחרונה במגזין טיים, מעורר עניין גדול בקרב רופאים. הרעיון פשוט: בשלב הראשון, הרופאים שואבים מהשחלות של המטופלת תאי גזע, שהם מעין תאים בסיסיים שלא התפתחו לסוג של רקמה ספציפית בגוף האדם, ולכן יש להם מאפיינים רפואיים ייחודים.
בשלב השני הרופאים מזריקים את תאי הגזע לתוך ביצית של אישה בוגרת (כבת 40) תוך כדי הפרייתה בזרע בתהליך של הפרייה חוץ גופית, וכך מבצעים בה מעין "הצערה" - הופכים אותה לחזקה יותר, ולמעשה - צעירה יותר.
זה מהפיכה מאוד גדולה"
"תחשוב איזה דבר ענק זה - שאפשר בעצם להצעיר את הביציות של כל אישה לגיל 32, 33", אומרת עפרה בלבן, יו"ר עמותת "חן לפריון". "אנחנו מדברים על טכנולוגיה שאם היא תצליח, זה מהפיכה מאוד גדולה".
גם פרופ' פואד עזאם, מנהל היחידה להפרייה חוץ גופית בביה"ח איכילוב, נרגש מפריצת הדרך: "יש כאן מעין פריצת דרך בתפיסה הטיפולית בהפריה חוץ גופית. זהו מעין הליך שבו אתה מחזיר את הגלגל הביולוגי רוורס ומטעין את הביציות באנרגיה טובה יותר".
אם השיטה הזאת תוכח כיעילה, יכולות להיות לכך משמעויות מרחיקות לכת בתחום הפריון, אבל הדרך עוד ארוכה. מנהל התרופות האמריקני, ה-FDA , בכלל אוסר על מחקרים כאלה, שמהווים על פי חלק מהפרשנויות התערבות פסולה במעשה הבריאה. אבל בבריטניה ובקנדה זה מותר, אם תגיע בשורה - היא תגיע משם.
"אנחנו מגיעים למצב שאישה יכולה לתכנן לעצמה את הקריירה", מוסיפה בלבן. "היא יכולה לתכנן את חיי המשפחה, היא יכולה לתכנן מתי ללדת, איך ללדת, כמה ללדת, ובעצם להתנתק מהגיל הביולוגי".