ועדת החינוך של הכנסת עורכת היום (שלישי) ישיבה מיוחדת לציון יום האזרחים הוותיקים במהלכה יתמקדו החברים במצבם של האמנים המוכרים והוותיקים בישראל. הדיון בו ישתתפו בין השאר: אושיק לוי, אהובה עוזרי, עודד קוטלר, אביהו מדינה, דקלון וגבי עמרני יעסוק בקושי שחווים האמנים בביסוס מעמדם כנכסי צאן ברזל בתרבות הישראלית.

לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לחדשות 2 בפייסבוק

הדיון המיוחד בכנסת מגיע לאחר פניות חוזרות של האמנים לסייע להם להתמודד מול הקשיים הכלכליים בם הם נמצאים. תזכורת כואבת למצבם העגום של חלק מהאמנים נרשמה לפני כחצי שנה כשהזמר גבי שושן שם קץ לחייו.

שושן ניסה לגייס כספים דרך קמפיין מימון המונים שסייעו לו להוציא את אלבומו האחרון, "מקום לשינוי", אך כשל. הוא הדרדר להתקפי חרדה ודיכאון עד ששם קץ לחייו בדירתו בגיל 66 בלבד.

על פי עמותת "עילם", העמותה הישראלית לזכויות מוזיקאים מבצעים, חלק מהבעיות של האמנים הוותיקים נעוצות בחוק זכויות היוצרים שנחקק בשנת 1984. במצב הקיים, כל השירים והיצירות שפורסמו לפני כניסת החוק לתוקף אינם מוגנים בזכויות יוצרים.

אין תמונה
גבי שושן ז"ל

לפי החוק הקיים, יצירות כמו "עטור מצחך", "אני ואתה" "שוב לא שקט", "כמו צמח בר", וכל הרפטואר של להקות כ"כוורת", "גזוז", ו"תמוז" אינם מוגנים בזכויות יוצרים - ולכן האמנים אינם זכאים לתמלוגים עליהן.

עמותת "עילם" מבקשת לתקן את החוק ולהכניס לתוכו גם את הביצועים שהוקלטו ופורסמו בטרם כניסת החוק לתוקף. בעמותה מקווים כי הכסף מתמלוגים אלו יסייע לאמנים הוותיקים להתקיים בכבוד. "מדובר בפתרון ארוך טווח", מדגישים בעמותה.

"אם היום הייתי שחקן - הייתי רעב ללחם"|צילום: חדשות 2

"מי שעבר את גיל 50 - עליו השלום"

הקומיקאי והמפיק המוסיקלי ננסי ברנדס פתח את הדיון במצדם של האמנים ואמר: "כל אמן בישראל שעובר את גיל 50 - עליו השלום". הוא הוסיף כי "אני מבין שאוהבים פנים צעירות אבל יש פה מיליון איש אזרחים וותיקים ולהם מגיע גם להנות".

השחקן גבי עמרני הוסיף: "אנחנו רוצים לעבוד לא רוצים מתנות. צריך לפצות את הגיל שעוד מסוגל לעבוד. אם אתה יכול לעבוד ולא עובד אתה מאכזב את בני גילך - אל לנו לבייש את הגיל שהגענו עליו".

השחקן והבמאי עודד קוטלר הצטרף לדברי חבריו ואמר: "היום אני חי ממשכורת יפה כמנהל, אך אילו הייתי היום כשחקן או במאי לחיות מפנסיה הייתי כנראה רעב ללחם".