אילוסטרציה (צילום: RF123‎, חדשות)
סטודנטים למשפטים זועמים|צילום: RF123‎, חדשות

הנתון שנחשף אתמול לפיו 68% מהניגשים למבחני לשכת עורכי הדין נכשלו בה אולי הפתיע רבים בציבור, אבל את הסטודנטים למשפטים זה הפתיע פחות, והם זועמים. "אני הרגשתי שאני בניסוי", אמר אוהד, בוגר אוניברסיטת חיפה שנכשל במבחני הלשכה זו הפעם השנייה, בשיחה עם החדשות Online. "פעמיים שילמתי 3,000 שקלים לחברת 'המתמחה' של לשכת עורכי הדין - ומתברר שבפעם השנייה ששילמתי זה היה כדי להשתתף בניסוי ולא בבחינה אמיתית. רוצים לסגור את שערי המקצוע".

לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו

"אנשים קורסים כלכלית", טענה נירית, בוגרת הקריה האקדמית אונו. "מרגיש שלא משנה כמה תלמד, כמה תדע את החומר שחברות ההכנה מכינות אותך אליו, אתה לא תצליח במבחן - כי זה לא תלוי בך". לדבריה, מנסחי המבחן שואלים שאלות אזוטריות, בשולי החומר הנלמד. "נותנים שאלות ארוכות עם זמן לא הגיוני לענות עליהן", ציינה. "המבחן לדוגמה היה כ-4,000 מילים - המבחן שלנו היה 8,200 מילים והיה לנו את אותו זמן לקרוא אותה. חברת ההכנה של הלשכה כתבה מכתב של שלושה עמודים וטענה בעצמה שהמבחן לא הוגן".

בוגרת נוספת של הקריה האקדמית אונו כתבה בפוסט בפייסבוק שתחילה קיבלה תוצאות שגויות, שהעידו כי עברה את המבחנים, אולם בהמשך גילתה את האמת המרה: היא נכשלה. "יצאתי מהמבחן בהרגשה שלא עברתי, אפילו הכנתי את עצמי נפשית לכך - ואז הגיעה ההודעה שכן, שהצלחתי", כתבה. "אבל מסתבר שצדקתי ונפלתי לאופוריה של באג במערכת. מנסה להבין איך ממשיכים מכאן".

עורך דין, עו
אילוסטרציה|צילום: רויטרס, חדשות

אמנם רק 32% מכלל הנבחנים שניגשו לבחינה שנערכה ב-24 ביוני בירושלים עברו אותה בהצלחה, אך מתברר שמדובר בנתון לאחר התאמות שביצעו בלשכת עורכי הדין. מספר העוברים האמיתי נמוך בכשני שלישים, ועומד על 12% בלבד. בלשכת עורכי הדין הבהירו כי שש שאלות נפסלו ובחמש מהן קיבלו יותר מתשובה אחת נכונה. רק אחרי ההתאמות הללו הגיעו לנתון שפורסם, 32% עוברים, שהינו שיא שלילי של כל הזמנים. ב-2017 עברו 49% מהנבחנים, אחרי התאמות, וב-2016 עברו את המבחן בהצלחה 54% מהנבחנים.

לבחינת מועד קיץ 2018 ניגשו 2,930 מתמחים ומתמחות, אך 68% מהם נכשלו בבחינת ההסמכה של לשכת עוה"ד שהתפרסמו אמש. 80% מהנבחנים הם בוגרי מכללות למשפטים, שרק 26% מהם עברו את הבחינה. 15% מהנבחנים הם בוגרי אוניברסיטאות, שהצליחו משמעותית יותר: לפי נתוני הלשכה, 70% מקרב המתמחים שלמדו באוניברסיטאות הצליחו לעבור אותה בהצלחה. 3% מסך הנבחנים למדו בחו"ל ורק אחד מהם הצליח לעבור את הבחינה בהצלחה.

שיעור המעבר מקרב מתמחים שלמדו משפטים באוניברסיטה העברית עומד על 76% בציון ממוצע של 69.8 בבחינה. במקום השני נמצאת אוניברסיטת תל אביב, ש-71% מקרב המתמחים שלמדו בה הצליחו לעבור את הבחינה בציון ממוצע 69.6. במקום השלישי נמצאת מכללת ספיר עם 70% מעבר בציון ממוצע 65.4 ואוניברסיטת בר-אילן עם 69% מעבר בציון ממוצע 66.9. המכללה למנהל ואוניברסיטית חיפה הן הבאות ברשימה.

"ירידה חדה ברמת הניסוח"

65.4% מקרב הסטודנטים שלמדו במכללה למנהל ו-65.3% מקרב אלו שלמדו באוניברסיטת חיפה הצליחו לעבור את הבחינה. את הרשימה נועלות מכללת נתניה והמכללה האקדמית כרמל: 27% בלבד מקרב המתמחים שלמדו במכללת נתניה צלחו את בחינת ההסמכה של לשכת עוה"ד בהצלחה ו-23% בלבד מקרב הסטודנטים שלמדו במכללת כרמל.

מהוועדה הבוחנת של בחינת ההסמכה של לשכת עוה"ד, בראשות השופט שאול שוחט נמסר כי "אחוזי המעבר של הבחינה היו נמוכים במיוחד. התוצאות היו מטרידות נוכח העובדה כי שיעור התשובות הנכונות, גם על חלק מהשאלות שסווגו כקלות, ואפילו כקלות מאוד, לא היה גבוה".

עוד מסרה הוועדה: "בדיקת הנתונים מלמדת כי אפילו בחלק הניסוח המשפטי, שהורכב במועד זה משתי מטלות בסיסיות ביותר מביניהן היה על הנבחן לבחור, דהיינו ניסוח בקשה לצו עיכוב יציאה מן הארץ או ניסוח בקשה למעצר עד תום ההליכים, מרבית הנבחנים (64%) לא עמדו ברף הנדרש של קבלת 65% מתוך 15 הנקודות ששוקלת המטלה. גם צוות בודקי מטלת הכתיבה התריע בפני הוועדה על ירידה חדה ברמת הניסוח שהפגינו הנבחנים".