חודש בדיוק לחופשת הפסח וברוב היישובים מתחילה בימים אלה ההרשמה ל"בית הספר של החגים". בפעם הראשונה נותנת המדינה פתרון חינוכי בחמשת ימי החופשה שלפני ליל הסדר. אלא שגם היום המחסור במורים גדול, ומבדיקת "החדשות" עולה כי בחלק מהיישובים המחירים אינם זהים.
לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו
משרד החינוך הציע לכל הרשויות בישראל לאמץ את התכנית, אך מכיוון שלא מדובר בהחלטת ממשלה, הן לא מחויבות ליישם אותה. רוב מוחלט של היישובים בחר שכן, אבל 10 רשויות מקומיות החליטו להעניק לתושבים שלהם תכניות חלופיות. כל פתרון איכותי מבורך, אלא שכשמגיעים אל הכיס - מגלים את ההבדלים. בית הספר של החגים כולל מחירון ברור להורים:
ביישובים באשכולות למ"ס 1-4 - ללא תשלום
ביישובים באשכולות למ"ס 5-7 - 20 שקלים ליום
ביישובים באשכולות למ"ס 8-10 - 30 שקלים ליום
הרשויות שלא אימצו את התכנית לא מחויבות לתעריף הזה שקבע משרד החינוך. כך נוצרת בפועל אפליה בין הורים ברחבי הארץ. 10 יישובים לא הצטרפו לתכנית: חריש, זכרון יעקב, קריית טבעון, גבעתיים, הרצליה, תל אביב, אבו סנן, מגדל, פסוטה ומועצה אזורית מגילות.
בימים האחרונים פנינו לרוב מחלקות החינוך ברשויות הללו. רובן הפנו אותנו ישירות לבתי הספר. בבית ספר אליו התקשרנו בזכרון יעקב למשל מי שלא רשום לצהרונים ישלם עד 13:00 בצהריים "לפחות 100 שקלים". בקריית טבעון ניתן להצטרף לצהרונים של המתנ"ס ב-95 שקלים עד הצהריים. בבית הספר אליו התקשרנו בגבעתיים ביקשו 56 שקלים ליום קצר.
במועצת חריש הבהירו לנו שהצהרונים של בתי הספר לא פועלים בכלל בפסח, ולצהרוני הגנים לא ניתן להצטרף אם אינך רשום לכל השנה. בתל אביב דיברנו עם שני מנהלי צהרונים שעדיין לא ידעו איזה מחיר יגבו.
בהרצליה הופץ מכתב להורים לפיו המחיר יעמוד על 30 שקלים ליום עד 13:00 בצהריים. למרות זאת, אחראית על הצהרונים באחד מבתי הספר אליו פנינו הודיעה כי ניתן להירשם רק ליום מלא (עד 16:30) במחיר של 80 שקלים ליום. תגובת העירייה טרם התקבלה.
במשרד החינוך אומרים בתגובה: "למרבה השמחה כ-96% מהרשויות נרשמו ל'קול קורא' שפרסם המשרד (244 רשויות מתוך 256) כדי להיערך ולתת כבר בפסח הקרוב לילדים ולהורים מסגרת חינוכית עשירה ואיכותית. זהו הישג חשוב ומשמעותי. המשרד מצר מאוד על החלטת הרשויות המעטות שבחרו לא להצטרף לתכנית ובכך לא לתת להורים ולילדיהם ליהנות ממסגרת איכותית ומסובסדת".
וזו לא הבעיה היחידה. חודש לפני יישום התכנית, עדיין חסרה כמות משמעותית של כוח אדם לכיתות ולגנים. במשרד החינוך רצו מאוד שגננות ומורים יהיו עם הילדים. הם אף הציעו להם תשלום של 75 שקלים לשעה ולסייעות 37-40 שקלים לשעה (יותר משכרם הרגיל), אבל יש רבים שסירבו והעדיפו לנצל את ימי החופשה, ואפשר להבין אותם.
משרד החינוך מעדכן כי כבר הצליחו לגייס את כל המורים הנדרשים במגזר החרדי והערבי וכעת מנסים שם לגייס סטודנטים להוראה ומדריכים מגופים שונים שימלאו את החסר בשאר היישובים. חשוב לציין שכל מי שירצה לעבוד בתכנית הזו יעבור בדיקה של משרד החינוך ושל המשטרה כדי להבטיח שאין בעברו הרשעות מיניות.
ועוד בעיה: לילדי החינוך המיוחד, שלעתים נדרשים לנסוע למרחקים ארוכים כדי להגיע למוסדות החינוך, אין עדיין מימון להסעות. וגם אם וכאשר יהיה - יש הורים שחוששים מכך שיועסקו בתכנית מדריכים שאינם מוכשרים לטיפול בילדי חינוך מיוחד.
בעיות אלה ואחרות גורמות לכך שבחלק מהיישובים עדיין לא נפתחה ההרשמה לתכנית. הורים שכבר פנו לבתי ספר ולמחלקות החינוך בימים האחרונים נתקלו בתשובות מבולבלות ובעיקר בחוסר מידע.
ואלה פרטי תכנית "בית הספר של החגים" שהונחה על עקרונות מתווה החדשות לקיצור החופשות:
# תאריכים בפסח: 25-29.3
# מיועד לתלמידי הגנים מטרום-טרום חובה ועד כיתה ג'
# שעות פעילות: בבתי הספר 8:00-13:00, בגנים 7:30-13:00.
# הצוות: רכזים, מורים, גננות, מדרכים, סייעות - תחת אבטחה
# בתכנית: חוגי העשרה, מופעי תרבות, פעילויות יצירה
# יום ארוך: תוספת תשלום (שונה בכל יישוב) מ-13:00 עד 16:00 או 16:30
# ואם כבר שילמתי על צהרונים עירוניים לחגים? הורים אלה יקבלו החזר כספי