הסדר ניגוד עניינים - בלי שמות הלקוחות: משרד המשפטים דחה לאחרונה בקשה שהוגשה על ידי עמותת "הצלחה", שדרשה לחשוף את הסדר ניגוד העניינים המלא של היועצת המשפטית לממשלה, עו"ד גלי בהרב-מיארה. בהסדרי ניגוד עניינים ישנן בדרך כלל השחרות של פרטים מסוימים, אך במקרה של עו"ד בהרב-מיארה הוחלט להשחיר את שמות כל הלקוחות שבהם טיפלה באופן גורף.

החשיבות בפרסום שמות הלקוחות היא שמדובר בחלק משמעותי מניגודי העניינים האפשריים, ולכן רק אם הדבר יהיה פומבי ניתן יהיה לבדוק אם יש חשש לניגוד עניינים. יש גם היגיון בהשחרת שמות במקרים רגישים מסוימים מפני שמדובר בפרטיות של צדדים שלישיים, אך אין הצדקה להשחיר באופן גורף את כל הרשימה מבלי לבחון את האיזון בכל מקרה לגופו.

השמות המושחרים בנספח להסדר של עו"ד בהרב-מיארה:

עו"ד אלעד מן, היועץ המשפטי של עמותת "הצלחה", אמר ל-N12: "ראוי היה שבסיטואציה הנוכחית יגולו שמות הלקוחות שכלפיהם היועצת המשפטית מנועה לפעול באופן אישי. ממילא זהות לקוחות פירמה מסחרית גדולה ידועים ברובם או ניתנים לגילוי בנקל. מדובר במשרה הבכירה ביותר בשירות המשפטי הממשלתי וככזו היא צריכה להיות מעל לכל ספק גם בהיבטי גילוי ונראות. זאת גם כדי לאפשר ביקורת יעילה יותר על היקף ההסדר".

לדברי עו"ד מן, "הגילוי כפי שהוא כיום אינו מספק ואינו ראוי מספיק". עוד הוא טען: "יש מקום לשקול גם את היקף הגילוי שננקט עד כה בהסדרי ניגודי עניינים שנערכים למי שהגיע לשירות המדינה ממשרה חיצונית בכל הקשור ללקוחות לשעבר".

אלעד מן (צילום: יובל טובול)
עו"ד אלעד מן|צילום: יובל טובול

מקרים דומים מראים שהוחלט לפרסם לפחות חלק משמות הלקוחות. המקרה הדומה ביותר לצורך השוואה הוא הסדר ניגוד העניינים של היועץ המשפטי לממשלה לשעבר יהודה וינשטיין, האחרון שהגיע מהשוק הפרטי. עו"ד וינשטיין ציין בהסדר כי הוא מנוע מלטפל מעניינים הקשורים לאהוד אולמרט, שאול מופז, רכבת ישראל וגורמים נוספים.

בהסדר ניגוד העניינים שנערך למשנה ליועמ"ש לשעבר עו"ד אבי ליכט פורסמו עמותות שאביו שימש כיועץ משפטי שלהן. אצל הממונה על רשות התחרות לשעבר, עו"ד מיכל הלפרין, פורסמה רשימה חלקית של לקוחות שבהם טיפלה במשרד מיתר, כאלה ש"אין מניעה לגלותם".

"לקוחות שאין מניעה לגלותם" - מתוך ההסדר של עו"ד מיכל הלפרין:

ישנה גם פסיקה משפטית בנושא. בית המשפט הורה לחשוף את שמות הלקוחות של בן הזוג של מנהלת מנהל התכנון לשעבר, בינת שוורץ. במקרה זה מדובר היה בחברה לייעוץ ותכנון עירוני, ולא משרד עורכי דין. פסק הדין עמד על החשיבות בפרסום שמות הלקוחות של בן הזוג, וכמובן שכאשר מדובר בלקוחות של נושא המשרה הבכירה בעצמו - החשיבות היא כפולה ומכופלת.

תגובת משרד המשפטים: "הסדר ניגוד העניינים של היועצת המשפטית לממשלה נערך ופורסם באופן יזום בהתאם לכללים המקובלים בעניין. השחרת שמות לקוחות של משרד עורכי הדין בו הועסקה היועצת נעשתה כמקובל, לאור היותם מידע הנוגע לצדדים שלישיים, וכנהוג במקרים דומים".