לשטוף פירות וירקות לפני השימוש זה חשוב, אבל רבים בוחרים לשטוף אותם עם סבון - בעיקר סבון כלים שכבר מונח בהישג יד - ויש בכך לא מעט סכנות. במחקר שפורסם לאחרונה בארצות הברית מומחים טוענים שלא רצוי בשום אופן לשטוף את הפירות והירקות עם סבון, ובטח לא עם סבון כלים. בשטיפה כזו הסבון יכול לחדור את הקליפה ולהיכנס למזון - וזה עלול לקרות גם בירקות קשים.

סל ירקות (צילום: HQuality, Shutterstock)
שטיפת ירקות עם סבון עלולה להיות מסוכנת|צילום: HQuality, Shutterstock

אסי יהודה, מנכ"ל חברת פרוסייפ, בטיחות מזון, מדגיש כי אין תועלת בשטיפה עם סבון: "אין שום צורך לשטוף עם סבון. אם יש חומר הדברה על הפרי או הירק הם בפנים, והם מתמוססים בתוך שבועיים. אם הקליפה של הירק היא גסה או לא חלקה ממש, הסבון יישאר במזון ויוביל לשלשולים, הקאות, וכאבי בטן".

מתברר גם שרוב הירקות עברו חיטוי, וזו סיבה נוספת לא להשתמש בסבון בשטיפה: "יש הבדל בין חיטוי לניקוי. חיטוי זה להרוג את המיקרו-אורגניזמים. ניקוי זה להסיר את הלכלוך החיצוני", מסביר יהודה ומוסיף: "הפירות והירקות שמגיעים אלינו הביתה מהסופרים כבר עברו חיטוי, אנחנו צריכים רק לנקות. 15 אחוזים מהילדים בארה"ב שמתאשפזים בעקבות הרעלות, זה בעקבות בליעה של תכשירי ניקוי".

עגבניות ומלפפונים (צילום: Svetlana Lukienko, shutterstock)
עגבניות ומלפפונים|צילום: Svetlana Lukienko, shutterstock