מחדלים עד השמיים: לאחר שרק בשבוע שעבר שידרנו את תחקיר ועדת החריגים של אילן לוקאץ' ואלי הירשמן ב"אולפן שישי", שבעקבותיו החליטה הממשלה על ביטול הוועדה -  חשפנו אמש (שישי) עדויות חדשות על המעורבת הפוליטית שבאה לידי ביטוי בהחלטות הקיצוניות שהתקבלו, תוך שהן שופכות אור על התחקיר.

לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות

במכתב חריף שכתב עו"ד מאיר אסרף, היועץ המשפטי של מועצת עובדי רשות האוכלוסין וההגירה, לאריאל יעקובי יו"ר הסתדרות עובדי המדינה, הוא מבקש הגנה מפני הפללה של עובדים. "הריני מבקש ממך לפנות ליועץ המשפטי לממשלה בבקשה לפרוש הגנה ברורה על העובדים, לנוכח תיאור המעשים העלולים לעלות כדי ביצוע עבירה פלילית לכאורה", נכתב בפתיחתו.

"עובדים תיארו כיצד גורמים פוליטיים מתערבים בשיקול הדעת"

הטענות שעולות מצביעות על כך שמאחורי התנהלות הועדה עומדת התערבות פוליטית מובהקת: "קיבלתי פניות וטענות שונות ביחס למעשים חשודים כפסולים הנעשים בנתב"ג", הוא הוסיף במכתב. "עובדים תיארו כיצד גורמים פוליטיים מתערבים בשיקול הדעת המקצועי של עובדי מנהל ההגירה, ובעבודת אכיפה ושיקול דעת מנהלי של עובדי ביקורת הגבולות".

המכתב אף הצביע לכך שלציבור מוצגת תמונה מעוותת, שאינה עולה בקנה אחד עם המציאות: "בעוד שלציבור הרחב מוצגת תמונה של ועדות אשר יושבות על המדוכה ודנות בכובד ראש בכל בקשה ובקשה. בפועל ועדות הכניסה לישראל אינן קיימות, אינן דנות בכל תיק ותיק של אזרחים המבקשים לשוב ארצה".

"עוזרו של השר דרעי הגיע לשדה התעופה והוביל לכך שנוסעים נשלפו מהתור"

"בקרי הגבול נאלצים לדון ולהפעיל שיקול דעת מעין שיפוטי שעה שהם לבדם יושבים מול מחשב, לעיתים תוך הכתבה של תוצאת הבדיקה לגבי אזרחים מסוימים מסיבות נעלמות. אישורים אלה אינם מנומקים, אינם מתועדים בפרוטוקולים ואינם נמצאים במערכת הממוחשבת הרגילה".

על פי המכתב, ההתערבות של גורמים בפוליטיקה בענייני ועדת החריגים הייתה גם מעבר לקשר טלפוני: "גורמים פוליטיים, בעלי כוח והשפעה, לא מסתפקים בקיום קשר טלפוני עם עובדי המדינה במישרין -  אלא פוקדים לא אחת את נמל התעופה בן -גוריון, ו'מחלצים' חלק מן הנוסעים הנכנסים ארצה מההסעה אל המלוניות. ביחס לאזרחים המבקשים להגיע לישראל, נתקלו עובדים בהערות בהוראת ההנהלה - 'מאושר' שהוכתבו מבלי שהנושא הובא לשיקול דעת העובד".

בין היתר, עלה כי עוזרו של השר דרעי נהג להתערב הרבה ואף ביקר לשם כך בנתב"ג: "הממונה על הרשות (עוזרו של שר הפנים אריה דרעי), הגיע לשדה התעופה והוביל לכך שנוסעים אשר נחתו בארץ נשלפו מהתור ונמחקו מרשימות שמיועדות לנסיעה למלוניו, בעוד אזרחים אחרים המבקשים לצאת לבידוד ביתי, נאלצו לנסוע בכפייה למלוניות". עוד נכתב כי אין זה מאורע חד פעמי: "לא הייתה זו הפעם היחידה בתקופת מגבלות הקורונה בה פקד עוזר השר את השדה".

אריה דרעי (צילום: החדשות 12, החדשות12)
שר הפנים דרעי|צילום: החדשות 12, החדשות12

עובדים בכירים: אין בחינה אמיתית, מנחים את מי להכניס 

עובדים בכירים שעמם שוחחנו אומנם סירבו להתראיין, אך סיפרו כי לא הייתה בחינה אמיתית ומשמעותית כשם שעולה מהמכתב. לדבריהם, הם נהגו לקבל הודעות וואטסאפ, שבהן הורו את מי להכניס ואת מי לא. הם אף מתארים את עוזרו של השר דרעי כמי שנוכח באופן קבוע. יותר מכך, אחד העובדים תיאר מצב שבו בזמן שרב נחת במהלך הפורים ובעקבות כך - דאגו ברשות האגירה שיהיה מי שיקריא עבורו את המגילה עם הנחיתה, כדי שלא יפספס את המצווה.

מלשכת השר אריה דרעי נמסר: "מדובר בטענה שקרית באופן מוחלט. אף עוזר של שר לא מנחה עובדים לגבי כניסה ויציאה מישראל ושליחה למלוניות".