זה כנראה אחד המקומות היפים בעולם, הבית של מאות חיות בר ואתר טיולים בינלאומי. אלא שבצל הנוף המנומנם והמרהיב הזה כאן במכתש רמון, מתקיים בשבועות האחרונים קרב ענקים: עמודי חשמל התווספו לנוף הפסטורלי. שר האנרגיה שטייניץ ניסה להרגיע: " מכתש רמון חשוב גם לי – הקו יוטמן תוך פחות משנה". מנכ"ל רשות הטבע והגנים הטיל ספק: "אפשר גם לא לחשמל את הקו הנוכחי - ההטמנה והחשמול יהיו לא פחות מהירים".

לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות

לאורך רצועה של שני קילומטרים וחצי במכתש הוקמו לאחרונה 14 עמודים שיובילו חשמל דרומה. תושבי האזור כועסים על הפגיעה האנושה בנוף, בהם גם אפרת קדם סילברט, מורת דרך ממצפה רמון שעברה לגור כאן באוהל יחד עם ילדיה הקטנים. "כואב לי על הנוף הזה. כואב לי, כי אני הגעתי לפה כי הערך הזה של נופי בראשית חשוב לי וחשוב לכל המטיילים שאני מדריכה", אמרה.

"זה נכס שאסור לנו להרוס", טענה סילברט. "אין לנו דברים כאלה, זה בעצם העתודה של השטחים הפתוחים שלנו בארץ, ולפגוע בדבר הזה זה הרס, זה נזק שהוא לדיראון עולם. ברגע שהחשמל הזה יעבור בקו עליון, יש סיכוי סביר שיחליטו לא להטמין את הקו".

מכערים את המכתש (צילום: זאביק לייסטן)
"זה נכס שאסור לנו להרוס"|צילום: זאביק לייסטן

עם פרוץ המחאה, שר האנרגיה יובל שטייניץ החליט שהתשתית תוטמן באדמה, אך במקביל קבע כי יש להמשיך בהקמת העמודים כדי לספק חשמל ליישובים בדרום. "ההטמנה לא תעכב את חשמול הקו, כי יש לנו גם מחויבות ל-70 אלף תושבי חבל אילת-אילות, שהשקיעו בפאנלים סולריים בחצרות או על הגגות, ומחכים להתחבר כדי להעביר את החשמל למרכז הארץ. אנחנו נטמין את הקו במהירות המקסימלית, להערכתי, תוך פחות משנה", הסביר שטייניץ.

אבל גם ההחלטה הזאת יוצרת התנגדות. ברשות הטבע והגנים שינו לאחרונה את החלטתם והצטרפו לאנשי המחאה. "אפשר גם לא לחשמל את הקו הנוכחי. אני חושב שזה יכול להצליח", טען מנכ"ל רשות הטבע והגנים שאול גולדשטיין. "לכל מה שאנחנו בודקים עכשיו, ההטמנה והחשמול יהיו לא פחות מהירים מאשר החשמול של הקו העילי".

אחד ממובילי המאה אפי פרי הציג את עמדתו: "אנחנו חוששים מאוד מ"הזמני הוא הקבוע". אנחנו מפחדים שברגע שהקו הזה יימתח ויחושמל, ההטמנה לא תקרה".

 

מטעם חברת החשמל נמסר בתגובה: "רשות הטבע והגנים וחברת החשמל פועלות לקידום הטמנת המשך הקו. עם קבלת האישורים הסטטוטוריים ומקור תקציבי נפעל לביצוע מהיר של ההטמנה, ככל האפשר. עד אז, בהתאם לתוכנית הפיתוח של משרד האנרגיה, חברת החשמל תחשמל את הקו הקיים במועד, כדי לא לפגוע ביזמי האנרגיות המתחדשות ובשדרוג איכות אספקת החשמל לתושבי הנגב".

"חשוב לנו להדגיש כי, שלבי התכנון החדש ככל שיידרש, ההגשה לאישור הועדות וקבלת ההיתרים, הכנסה לתכניות הפיתוח של משרד האנרגיה ומקור תקציבי אינם תחת תחומי האחריות של חברת החשמל. לכשאלו יסתיימו הביצוע ייושם, כאמור, מהר ככל שניתן".