רבים מהאלפים שמתכנסים מדי שבת סמוך למעון ראש הממשלה זועקים את הקושי הכלכלי שהם חווים. הגעתם למקום, מתברר, משרתת לא רע בעלי עסקים שעבורם אלה ימי שיא של הכנסות: בעלי המסעדות הסמוכות לרחוב בלפור בירושלים. 

לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות 

ירון תורג'מן מנהל את "קפה יהושע" ברחוב עזה, מרחק הליכה קצרה ממוקד ההפגנות השבועי. "אנחנו מרגישים מאוד את הנוכחות של המפגינים אצלנו", הוא מספר. "ביום של הפגנה גדולה יש במסעדה תפוסה של 200% בהשוואה ליום רגיל בתקופת הקורונה. זה ממש כמו יום העצמאות". 

הביקוש העצום בימי ההפגנות לא הגיע עדיין לרמת ההכנסות שהמסעדה הורגלה אליה לפני הקורונה. הסגר שחוו והגבלות משרד הבריאות על מספר הסועדים הם מכה קשה עבור בעלי המסעדות כולם. "ההכנסות שלנו נפגעו ב-25%, וכל הפגנה עוזרת לנו להרים את הראש מעל המים ולהתמודד עם הנזקים שנוצרו בעקבות ההגבלות", מסביר תורג'מן. 

קפה יהושע בירושלים (צילום: באדיבות בית העסק)
קפה יהושע בירושלים|צילום: באדיבות בית העסק

קרוב לחודשיים שמפגינים ממלאים את שכונת רחביה לפחות פעם בשבוע - ובמובן מסוים מפיחים בה חיים לאחר תקופה ארוכה שהרחובות התרוקנו מאדם. אך לצד ההתנפלות החיובית על עסקי המזון באזור, המצב יוצר גם בעיות.  

עימות עם כוס יין 

"בשעת לילה מאוחרת עלו מפגינים על השולחנות שלנו ורקדו", מתאר דין ביאזי, מנהל משמרת במסעדת "דז'ה בו" בגן העצמאות. "בעקבות זאת הגיעו כמה שוטרי מג"ב והתפתח עימות ביניהם. בהפגנה אחרת מכת"זית התיזה מים אל תוך המסעדה ועל הלקוחות. אבל אנחנו לא מתלוננים כי בסופו של דבר אנחנו מרוויחים בזכות ההפגנות האלה".  

מסעדת דז'ה בו בירושלים (צילום: איציק תורג׳מן ועוז אוחיון)
מסעדת דז'ה בו בירושלים|צילום: איציק תורג׳מן ועוז אוחיון

הרוחות שהתלהטו הגיעו באחד המקרים גם לתוך העסק של השף ניר לוי, הבעלים של "קבוצת טלביה" שמחזיקה את ה"בורגר רום" וה"בר יין" ברחוב עזה. "באחת ההפגנות חלפו פעילים של 'לה פמיליה' כשלקוח ששתה אצלנו כוס יין בבר החזיק שלט מחאה נגד נתניהו", הוא מספר. "החלו דחיפות, אבל אחרי כמה שניות הם הפרידו כוחות וכל אחד הלך לדרכו".  

כמו חבריו בסביבה, גם לוי נהנה מעלייה בהגעת לקוחות בימים של הפגנות, אבל זה לא מספיק כדי לצמצם את הפגיעה הכלכלית, לדבריו. "בהפגנות הגדולות של מוצאי שבת יש פיקים משמעותיים של עבודה, וזה מקל עלינו, אך זה לא מפצה על הפגיעה שספגנו", הוא אומר.  

פיצריית "לה פיאדרה" של השף אבי סינקלר היא העסק הקרוב ביותר למוקד ההפגנה בכיכר פריז. "האזור הסמוך לבית ראש הממשלה מאופיין בדרך כלל בתיירות חוץ, ומרגע שסגרו את השמיים חלה אצלנו ירידה דרמטית בהכנסות", הוא מסביר. "ההפגנות משפיעות עלינו מאוד: כשיש הפגנות, יש לנו המון עבודה ואנחנו מברכים על כך".

פיצריית לה פיאדרה (צילום: n12)
פיצריית לה פיאדרה|צילום: n12
 

המפגינים הם חמצן עבור בתי העסק בסביבה, שבניגוד למרבית בתי העסק במדינה שפר מזלם והם זכו להתקהלויות גדולות וקבועות סמוך אליהם. גם במשטרה, מתברר, מבינים את החשיבות הזו. "באחת ההפגנות המשטרה חסמה את הכניסה אלינו", סיפר סינקלר. "ברגע שהתקשורת התערבה, השוטרים מיד פתחו את המעבר ואפשרו למפגינים להגיע ולסעוד אצלנו".