בזמן שתושבי ישראל נכנסו לסגר הרמטי נוסף לאור החג השני של פסח וחגיגות המימונה, ורגע לפני הסגר השלישי המתוכנן ביום הזיכרון וביום העצמאות - בדקנו בגרף המיוחד של N12 את נתוני התחלואה ביישובים שונים בישראל בהתאם לנתונים שמעביר משרד הבריאות.

כשבוחנים את העלייה בכמות החולים ללא תלות בגודל העיר ניתן לראות שירושלים ובני ברק מובילות בראש, בפער עצום לעומת הערים הגדולות בישראל. מהנתונים שמפרסם משרד הבריאות כמעט מדי יום בשבוע וחצי האחרונים, אף ניתן לראות שבירושלים ובבני ברק נרשמת עלייה שאינה נפסקת או מתמתנת, בעוד שבערים אחרות התחלואה נמצאת בקו ישר, כלומר ניכר שבערים הגדולות בישראל "העקומה השתטחה". 

ישראל נכנסה להסגר לפני כחודש בדיוק, לאחר שבמסיבת עיתונאים שנערכה ב-15.3 הכריז ראש הממשלה נתניהו על דילול מאסיבי של מקומות עבודה וסגירה הרמטית של כל מקומות הבילוי והתרבות. להחלטה זו ישנה השפעה על השטחת העקומה בערים הגדולות. בשכונות חרדיות בבני ברק ובירושלים, ובערים נוספות, כפי שנראה בגרפים נוספים - לקח זמן עד שההנחיות נכנסו לשגרת החיים ועל כן העקומה עדיין בעלייה, אך צפויה לרדת בהמשך לאור הצעדים הננקטים. אז האם זה הזמן להתחיל לשחרר את הסגר מחלק מהערים בישראל?

התמונה מתבהרת עוד יותר כשמסתכלים על אותם הנתונים רק בהתאם לגודל האוכלוסיה. העיר בני ברק (הקטנה בהיקף אוכלוסייתה מכל אלו שבגרף) נמצאת גבוה מאוד בראשו. בירושלים כמות החולים ביחס לאוכלוסייה אמנם גבוהה יחסית לערים גדולות אחרות בישראל, אך עדיין המצב בה נמצא בשליטה יחסית. השוני בין הגרפים מדגיש את החשיבות בסגר המוקפד יותר שהוטל מאז יום שני האחרון על 17 שכונות בירושלים - שבהן ההתפרצות משמעותית יותר מאשר בשאר העיר. הפער הגדול ברמת התחלואה בבני ברק, שאינה נעצרת בשלב זה - מדגיש את החשיבות בסגר המיוחד שהוטל על העיר מאז שבוע עבר.  

כשאנחנו בודקים מוקדי התפרצות נוספים על פי נתוני משרד הבריאות - באלעד, קרית יערים וביתר עלית למשל - ניתן לראות שאלעד היא מוקד ההתפרצות המדאיג הבא. קרית יערים, בה ההתפרצות החלה בשלב מוקדם יחסית השתטחה העקומה ובביתר עלית נרשמת עלייה, אך היא אינה גבוהה כמו זו באלעד ובבני ברק. (הנתונים בגרף הינם ביחס של 10,000 תושבים).

הבוקר (רביעי) התריעו במשרד הבריאות מפני התפרצות משמעותית ביישובים הערביים בגליל והתושבים הונחו להסתגר בבתים. חקירה אפידמיולוגית הביאה למסקנה כי מאות חולים עדיין לא אובחנו והם מהווים גורם להתפשטות חמורה.

בתום חג הפסח מדינת ישראל אמורה להתחיל לחשב את אסטרטגיית היציאה שלה, חזרה מדודה לשגרת עבודה, לימודים ומסחר. במדינות אירופה, גם אלו שהוכו קשות בנגיף כמו איטליה וספרד - החלו לשחרר במעט את העוצר שהוטל על התושבים. באוסטריה, דנמרק, צ'כיה ונורבגיה תלמידים מתחילים לחזור ללימודים, בתי עסק נפתחים לאיטם וישנה אסטרטגיה מובנית. בצרפת ובבריטניה בהן עדיין נרשמים מקרי מוות רבים ועלייה בתחלואה, בחרו להאריך את הסגר עד מאי, תוך בחינת המצב מדי שבועיים.

בשלב זה בישראל הוגשו מספר הצעות לחזרה לשגרה, כשהאוצר נוטה ללחוץ על חזרה כמה שיותר מהירה לשגרה על מנת לאושש את הכלכלה שספגה מכה קשה. ומן הצד השני, משרד הבריאות מבקש לדחות כמה שניתן את החזרה, על מנת לא לספוג שוב עליה דרמטית במאושפזים בבתי החולים. עם זאת, עדיין לא ברורה המדיניות הסופית והיא טרם התקבלה. 

במסמך שגיבש צוות מומחי המל"ל מייחסים חשיבות גדולה למעקב יום-יומי אחר תחלואה לפי יישובים. לפי מחברי המסמך, ברגע שתוכרז שליטה ארצית על המגפה, ניתן יהיה לבודד איזורית במידה וההתפרצות תהיה ממוקדת ובאיזור מוגדר. במקרה שההתפשטות אינה ממוקדת - אז יהיה צורך בחזרה לבידוד ארצי, כפי שאנחנו חווים היום. במל"ל אף ממליצים למדוד את קצב החולים החדשים בכל איזור בנפרד כדי להימנע מהצורך בהפעלת צעדים ארציים במקרה של התפרצות מחודשת. אך כפי שניתן לראות בגרפים, כבר עכשיו הפערים כל כך גדולים בין האיזורים - שייתכן שניתן להימנע מהפעלת צעדים ארציים וניתן לשחרר חלקים גדולים בארץ מהסגר הקיים. 

 לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות