בזמן ששתי מפלגות גרפו השבוע 71 מנדטים, נתון שלא נראה כבר כמעט 30 שנה, נערך קרב מדמם בפלייאוף התחתון: שורת מפלגות שנאבקו לעבור את אחוז החסימה. מפייגלין ועד ליברמן, מכחלון ועד זנדברג, ברגעים מרגשים, עצובים, לעתים הזויים. כתבי "אולפן שישי" ליווי את המפלגות ביום הבחירות - כך זה נראה.

לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו

שש מפלגות קטנות עמדו על הקצה, אם יעברו או יפלו למרגלות צוק ה-3.15% - אחוז החסימה: מרצ, זהות, כולנו, גשר, רע"מ-בל"ד וישראל ביתנו. בדיעבד, הייתה גם מפלגה שביעית שכזו - הימין החדש של בנט ושקד - אולם ההידרדרות הגיעה רק צמוד ליום הבוחר.

זנדברג מפשילה שרוולים (צילום: החדשות)
זנדברג מפשילה שרוולים|צילום: החדשות

מרצ: המאבק על קולות השמאל

במטה מרצ נאבקו עד הרגע האחרון לאחוז בשמאל הישראלי. קומץ טלפנים גיבורים נלחמו בגבורה, מנסים להחזיר או להמיר כל מי שרק הם יכולים. "הצלחתי להניע מישהו מלהצביע מביבי לגנץ, שזה משהו שאנחנו עושים", סיפרה בשמחה אחת הטלפניות, על ההישג שהביאה - גם אם הוא לא למפלגתה. "מי שבטוח לא יצביע למרצ, לפחות שייתנו לנו סיכוי".

תמר זנדברג חטפה ביקורת על כך שהציבה את עצמה בחזית הקמפיין של מרצ, לעומת אבי גבאי שהציב נבחרת. בדיעבד, שתי האסטרטגיות לא שינו ולא עבדו. "מצביעי השמאל לא צריכים לנטוש את השמאל ולעבור לגוש הגדול כי ברצונם להחליף את ביבי בכמיהה הגדולה והמוצדק", הסבירה יו"ר מרצ ביום הבחירות. "בטעות יכולים לעשות את ההיפך מרוב הרצון להחליף את ביבי, ומרצ תהיה זו שתשלם את המחיר".

פייגלין משכנע מצביעים (צילום: החדשות)
פייגלין משכנע מצביעים|צילום: החדשות

זהות: השמאל שברח והימין שלא בא

בחודשים האחרונים חלק מהזמן וחלק מהאנשים שכחו שפייגלין בכלל ימין קיצוני. ואכן ביום הקובע, הוא כמעט ולא קיבל פתקים משמאל. גם הימנים לא נתנו בו אמון, מתוך החשש שילך עם גנץ. עד הרגע האחרון פייגלין לא היה מוכן להמר על מספר מנדטים, אך דבר אחד הוא : "לא נוכל להיות חלק בממשלה בה כחלון הוא שר אוצר".

"הפייגלינים" לא היו מודאגים כלל וכלל, גם לקראת תוצאות המדגמים."אני מצפה לפחות ל-10 מנדטים - אני רוצה להאמין 11-10, אבל לפי דעתי 9-8", אמר אחד הפעילים. אך עם הגעת התוצאות, הכל היה נראה כמו טריפ רע.

אלי כהן בשכונת הילדות (צילום: החדשות)
אלי כהן בשכונת הילדות|צילום: החדשות

כחלון: הימין השפוי שהותיר אותו עם ארבעה מנדטים

על הנייר לכחלון היה מה לשווק למצביעים: עשייה רבה בתור מפלגה, או כפי שח"כ מירב בן ארי הסבירה את זה כשהבינה שהמפלגה תסתפק בארבעה מנדטים בלבד: "עשינו מלא דברים, הישגים. תוכנית חיסכון לכל ילד, שכר חיילים, קצבאות של נכים... כחלון עשה דברים פסיכיים בארבע שנים".

יממה לפני, כולנו הזמינה את התקשורת לסקר את הסיעה כשהיא מנסה לשכנע מצביעים. אז הרוח של בן ארי הייתה יותר אופטימית. "לא נקבל ארבעה, יהיה 5+", טענה. ביום הבחירות עצמו אלי כהן, שכיהן כשר מטעם המפלגה, הסביר את מה שבדיעבד עשוי היה להיות עקב האכילס של המפלגה של כחלון: "רוב המצביעים שלנו הם ימין. אני חושב שכולנו מבטאת את הנושאים החברתיים והכלכליים בצורה הטובה ביותר. אז איפשהו הם נקרעים בתוכם. אגב, אם הייתה הצבעה בשני פתקים, כולנו הייתה 20 מנדטים".

לוי אבקסיס משכנעת משוכנעים (צילום: החדשות)
לוי אבקסיס משכנעת משוכנעים|צילום: החדשות

גשר: נסקה מהר מידי, מוקדם מידי

אורלי לוי אבקסיס הייתה השם הכי טרנדי לפני פייגלין, ונראה שהיא נסחפה בעקבות הסקרים הראשוניים. חברת הכנסת המוערכת נטשה את ישראל ביתנו כי ליברמן לא לקח אותה איתו לממשלה. היא המריאה מהר, ודחתה הצעות לחבירה שנראו לה מעליבות.

הפעילים המסורים לא נתנו לסקרים האחרונים לבלבל אותם, הם לקחו דוגמה ממפלגת הגמלאים ב-2006, הפתעת הבחירות אז - ואז הגיעו המדגמים. טעות בטבלת המדגם של "כאן" העניקה לאורלי לוי שבעה מנדטים, אולם תוך שניות שמחת הפעילים התחלפה בעצב כשהמספר התעדכן לאפס. "זה רק מראה לכם שהמדגמים לא מייצגים", האמינו הפעילים של לוי אבקסיס - רק שכנראה שהם אלו שטעו.

רע
רע"מ-בל"ד גירדו את החסימה|צילום: החדשות

רע"מ-בל"ד: הציבור לא נהר בהמוניו

רע"מ-בל"ד היא זיווג שלא כדרך הטבע בין מפלגה איסלמית למפלגה חילונית-לאומנית, שעדיין מעריצה את המייסד שלה המבוקש באשמת ריגול. רק בצהרי יום הבחירות מתגלה בפליאה שהמוצר לא ממש נמכר. "לפני יומיים אני חשבתי שכולם יורדים בהמוניהם לקלפיות", אומר הפעיל מאזד חאג'. "היום אני מרגיש אדישות מסוימת. התחושה בעבור הערבים היא שהם כאילו מחוץ לגדר, אין שייכות - לא בדגל ולא בהמנון ולא בכלום".

"כן להצבעה, לא להחרמת הבחירות", הייתה סיסמת הכרוזים בכפר הערביים שהושמעו ערב יום הבחירות. אחוזי ההצבעה המזעזעים מהבוקר הביאו לגרויסע געוואלד בכל אותם ישובים. "עלינו לשלשל את קולותינו ולהגיב על מדיניות הגזענות". ברע"מ-בל"ד נכנסו לפאניקה וכך גם תמר זנדברג, שנסעה בדחיפות לכפר קאסם.

גרעין חזק לליברמן (צילום: החדשות)
גרעין חזק לליברמן|צילום: החדשות

ליברמן: נאחז בגרעין חזק ומזדקן

לפני 20 שנה הקים אביגדור ליברמן את ישראל ביתנו. לפני עשר שנים, היו לו 15 מנדטים, אך מאז המספרים ירדו. הירידה המתמדת מקורה בשאלה -מי עדיין מצביע ליברמן, ומדוע? הבסיס של מצביעי ישראל ביתנו הם אותם עולים מברית המועצות לשעבר בשנות ה-90. הבעיה: הדור הבא כבר לא מצביע ברגליים, או אפילו בידיים.

התרגיל הנבזי של הימין החדש לכיוון מצביעי ליברמן הרגיז, אבל לא הלחיץ את אנשי מטה ישראל ביתנו. "מצבנו בסדר גמור, נפלא. לישראל ביתנו יש גרעין קשיח שתמיד הולך אחרי ליברמן"- קשיח ומזדקן.

את מרבית המצביעים ההבטחות להוריד את הנייה הן לא הסיבה שבגללה הם מצביעים לליברמן. "הבעיות של המגזר הרוסי הן קודם כל הפנסיות של האנשים המבוגרים, שלא הספיקו פה לצבור את הניסיון", הסבירו במטה. "ההבטחה - פנסיה מינימלית של 70% משכר מינימום".

האכזבה של מצביעי גשר (צילום: החדשות)
האכזבה של מצביעי גשר|צילום: החדשות

בעתיד כנראה שיתמודדו פחות מפלגות. אביגדור ליברמן, שאחראי להעלאת אחוז החסימה, יודע שנאמניו עוברים בהדרגה מהעולם; הוא וכחלון צפויים לחזור לליכוד. מרצ והעבודה צפויים להתאחד, וכך גם המפלגות הערביות. פייגלין ואורלי לוי החמיצו את הרגע שלהם, ולבנט ושקד תמיד יישאר הדואט.