בשנה שהיא גם ככה מורכבת בגלל המלחמה, שלושה ימים לפתיחת שנת הלימודים והכול שונה מלבד דבר אחד שנשאר קבוע - איומים בשביתה במערכת החינוך. כרגע אין שום התקדמות במשא ומתן בין ארגון המורים, משרד האוצר ומשרד החינוך ונראה שאנחנו דוהרים לשביתה בבתי הספר התיכונים. הפעם האחרונה שהייתה שביתה בתיכונים הייתה בסוכות 2007, שביתה ארוכה שארכה 64 ימים.

דור התלמידים הנוכחי, שבשנתיים האחרונות היה בבית בתקופת הקורונה ולא קיבל ציוני בגרות ותעודות סיום, צריך להתמודד עכשיו עם שביתה שהיא כמעט בלתי נמנעת. זאת בשל העובדה שככל הנראה לא תהיה הסכמה בין הצדדים עד שיגיע יום ראשון - 1 בספטמבר. יו"ר ארגון המורים רן ארז שומר שבת ולא צפויים דיונים בנושא בסוף השבוע. ובכל זאת, יש סעיף אחד, סלע המחלוקת, שאם הוא ייפתר - השביתה עשויה להימנע.

שער בית ספר נעול בצפת, 14.4.24 (צילום: דוד כהן, פלאש 90)
לא נראה פתרון באופק, שער בית ספר נעול|צילום: דוד כהן, פלאש 90

על הכסף הצדדים פחות או יותר מסכימים. מדובר בהעלאת שכר של 2,000 שקלים בחודש למורה מתחיל. סלע המחלוקת הוא "חוזי טאלנט" - האפשרות של מנהלי בתי הספר להעסיק מורים ללא תעודת הוראה בחוזים אישיים.

במשרד האוצר רוצים ש-6% מהמורים בכל בית ספר יהיו כאלה שלא מחיובים בתעודת הוראה. מבחינתם זו דרך לרענן את חדר המורים, להכניס כוח צעיר עם מוטיבציה לתוך בתי הספר וגם להתמודד עם המחסור האדיר בכוח אדם. אותם מורים ירוויחו יותר אבל גם יעבדו יותר. את המורים הללו יהיה ניתן לפטר בקלות, הם לא יוכלו לשבות והם לא יהיו חלק מהסכם קיבוצי.

בארגון המורים אומרים שאם כל אחד יוכל להיות מורה ומחנך זה יוזיל את מקצוע ההוראה ומזהים את היוזמה הזו כ"הפרטה של החינוך הציבורי". בארגון מאשימים את משרד האוצר בראשות השר בצלאל סמוטריץ' בכך שהם עושי דברו של "פורום קהלת", שרוצה לפרק את העבודה המאוגדת. לפני יומיים הממונה על השכר באוצר, אפי מלכין, אמר בישיבת המשא ומתן כי "אם אתם לא מסכימים לחוזים אישיים - אין הסכם", והישיבה התפוצצה.

מה שאולי יכול למנוע שביתה ברגע האחרון הוא שב-31 באוגוסט משרד האוצר יגיד לרן ארז שהוא מוותר על סעיף החוזים האישיים. הצדדים יוכלו לסכם על תוספת של 2,000 שקלים לשכר המורים - ובכך משרד האוצר יוציא את ה"עז" מהמשא ומתן והמשבר ייפתר.

מרכז השלטון המקומי, השלטון האזורי ומועצת התלמידים והנוער הארצית פנו היום במכתב דחוף לשר החינוך בעקבות השביתה המסתמנת. "הנוער זקוק למסגרת מידית - אנו דורשים תקצוב למימון הפעילות כל עוד מתקיימת שביתת המורים", כתבו במכתב.

הם הוסיפו: "השבתת המערכת והיעדר שגרה ומסגרות לתלמידי התיכונים הינה בחזקת הקש ששובר את גב הגמל, באשר להשלכות על מצבם החברתי והרגשי. אסור להשאיר את הנוער מאחור". הארגונים קראו לשר החינוך יואב קיש להעמיד תקציב ידוע מראש על מנת שיוכלו להיערך להפעלת מערך שייתן פתרון מסגרתי לילדי ישראל.