יזמי לואה, Lua (צילום: ליה יפה)
יזמי Lua, מימין: דור קיטנברג ורוני מקאטו|צילום: ליה יפה

כולנו מכירים את אפליקציות הדייטינג ה"קלאסיות", ובראשן טינדר, קיופיד ובאמבל. אפליקציה ישראלית חדשה בשם Lua (אלת הירח בפורטוגזית) מבקשת לעשות מהפכה בעולם ההיכרויות. אומנם היא אמנם מבקשת מכם תמונות (ניתן להעלות עד 6 תמונות), אבל אפשר לראות אותן רק בשלב מאוחר יותר של ההתאמה, ואילו הדבר הבולט כשמדפדפים בין הפרופילים ועושים להם לייק הוא תמונות אווטאר של חיות (מתוך 40 אפשרויות של חיות), שכל משתמש בוחר לעצמו, יחד עם תיאור מסוים – למשל "נמר סקסי" או "ינשוף חכם". יחד עם זאת, יש אנשים שבוחרים להציג את התמונות שלהם כבר בשלב הראשוני.

כל מי שנרשם לאפליקציה, המבהירה שמדובר במקום למציאת אהבה ולא באפליקציית דייטינג, מתבקש לענות את מי הוא מבקש להכיר (גברים, נשים, טרנסג'דרים, א-בינאריים – ניתן לסמן יותר מקטגוריה אחת), מה הוא טווח הגילים המבוקש, האם הוא מונוגמי או פוליאמורי, ולאחר מכן לענות על 3 שאלות מגוונות – אפשר להגיב עליהן בטקסט, תמונה או קול. יש לציין שהאפליקציה, שהושקה לפני כשנה וזמינה להורדה ללא תשלום בחנויות האפליקציות של גוגל ואפל, פועלת כרגע רק באנגלית, אך ניתן לענות בעברית לשאלות.

השאלות שאני נשאלתי לדוגמה כשהתנסיתי באפליקציה היו: אם היה לי יום פנוי השבוע, מה הייתי בוחרת לעשות? (ולהראות זאת בתמונה), איך הייתי מתארת את הפעם הראשונה שבה התאהבתי, ואיזו עצה תגרום לי להרגיש טוב מבחינה רגשית. האווטאר שבחרתי לדוגמה הוא צבי צבעוני.

כשאני מדפדפת באפליקציה, אני רואה את התשובות לשאלות שכל אחד נשאל (השאלות הן אחרות לכל אחד, בעתיד תהיה אפשרות לבחור שאלות ספציפיות לענות עליהן). לדוגמה משתמש בשם פלג נשאל אם היו לו 10 שעות פנויות ביום, מה הוא היה עושה, והוא ענה: "הייתי לוקח ספר, כרית וקפה לטבע, מוצא עץ ומתיישב תחתיו כמה שהייתי יכול".

אם יש לי מאץ' עם משתמש אחר, למשל עם פלמינגו מהימן (Trustworthy Flamingo), האפליקציה מבקשת "לבדוק" את החיבור שלנו, ושנינו מתבקשים לענות על שאלות זהות, ואחרי מתן כל תשובה, אנחנו יכולים גם לצ'וטט באופן חופשי. כך גם אני וגם פלמינגו אמרנו שהיינו מעדיפים ללכת ליום ספא בסוף השבוע, לאחר מכן אנחנו נשאלים מה השיר שנדבק אלינו ומתבקשים להקליט אותו. רק אחרי 3 שאלות עמוקות, יש אפשרות לחשוף את התמונות שלכם, כאשר אתם תראו את התמונות של הצד השני, רק אם תחשפו אותן בעצמכן. לאחר חשיפת התמונות, אפשר להחליט אם ממשיכים לדבר או שכאן ההיכרות מסתיימת.

היזמים שעומדים מאחורי לואה הם רוני מקאטו, המשמש מנכ"ל, ודור קיטנברג, מנהל טכנולוגי. עם סיום השלב הראשוני תושק האפליקציה באופן רשמי במספר ערים גדולות בעולם, בהן לונדון, ניו יורק, לוס אנג'לס וסאן פרנסיסקו, וזאת במתכונת מורחבת עם פיצ'רים של הרחבת הדיונים הקבוצתיים, עריכת סדנאות, אירועים משותפים, מנטורינג ועוד במסגרת האפליקציה, ובהמשך גם פעילויות משותפות וסדנאות בעולם הפיזי. כן תשולב יכולת של משתמשים לשדך בין שניים שנראים להם מתאימים וכן אלגוריתם מבוסס בינה מלאכותית שיצור אף הוא המלצות לחיבורים על בסיס תכונות ותחומי ענין משותפים. כרגע כל האפליקציה חינמית, אך בעתיד חלק מהפיצ'רים (למשל הסדנאות) יהיו בתשלום.

מקאטו, בן 42, גר בעמיקם שליד פרדס חנה, ובעשור האחרון הוא "יוצר מרחבים לאנשים להיפגש ולעבור התפתחות אישית, פסטיבלים, סדנאות וריטריטים". בעבר יצא לו להתנסות לא מעט באפליקציות דייטינג, בעיקר בטינדר ובאמבל. הוא מספר כי כרגע הוא נמצא במערכת יחסים זוגית, שלא דרך אפליקציות. "למרות שאני רואה את עצמי כבן אדם יפה, אני לא נתפס ככזה, והחוויה שלי באפליקציות היא כמו של הרבה גברים – זה פשוט מאוד שטחי,  ומאוד מבוסס תמונות. התקשורת מאוד שטוחה ולא מאפשרת העמקה", הוא מספר ל-mako. "כדי להגיע לעומקים צריך לעשות שם עבודת סינון מאוד גדולה. לואה פשוט עוזרת בתהליך הסינון, את מבינה לעומק את הבן אדם".

רוני מקאטו, Lua (צילום: גל אור)
רוני מקאטו, Lua|צילום: גל אור

לדברי מקאטו, עד היום נרשמו לאפליקציה 16 אלף הורדות, וכבר יצאו ממנה כמה זוגות. "הפרסום לא נעשה במדיות הראשיות בכוונה, לא עשינו פרסום ממומן בפייסבוק ולא יחסי ציבור. התחלנו בסוף אוגוסט שנה שעברה, יש לנו שיטה מוכחת להתרחב, דרך מובילי קהילות. בארץ שיתפנו פעולה עם 264 קהילות, שעוסקות בעולם ההתפתחות האישית, יוגה, מדיטציה, תקשורת מקרבת ועוד. מובילי הקהילות מפרסמים אותנו ואנחנו תומכים בהם", הוא מספר. "יש לנו גם קבוצה בפייסבוק – מתחברים לאהבה, שנותנת ערכים מדהימים לאנשים וגם משם מגיעים אלינו. אלו המשתמשים הראשונים שלנו. כרגע יש לנו 5,500 משתמשים פעילים, רובם בתל אביב. אנחנו מייעדים את עצמנו לשוק העולמי ונחזור עם גרסה בעברית אחרי שנגדל". החברה גייסה עד היום כ-1.5 מיליון דולר וכוללת 7 עובדים.

אחד הזוגות שהכירו באפליקציה הם אור נחום, מלווה למיניות מודעת ומנחת סדנאות מיניות, ואורי פינסקי, מוזיקאי, מפיק מוזיקלי ודיג'יי. "החוויות באפליקציות הן מאוד קשות, הייתי שם בלית ברירה, הכול הרגיש מאוד שטחי, ומעטים הפעמים אם בכלל, שאיזשהו חיבור באפליקציה באמת הפך להיות אפילו דייט", מספרת נחום. "היה לי קשה לדפדף, בתמונה אני לא מבינה מי הבן אדם, אני צריכה להרגיש אנרגיה".

את לואה הכירה כשהנחתה סדנה בכנס של "מתחברים לאהבה", וככה הורידה אותה והתוודעה אליה. "נורא אהבתי את הרעיון הזה שמכריח אותנו לענות על שאלות עומק, ואם אין חיבור - רואים את זה מהר מאוד, אי אפשר לברוח שם".

אור נחום  ואורי פינסקי, Lua (צילום: פרטי)
אור נחום ואורי פינסקי, Lua|צילום: פרטי

היא מספרת כי האווטאר של אורי היה "פנדה חמודה" והיא הייתה "נמרה שרה". "התחלנו לדבר, לענות על האתגרים, בהתחלה זה היה על אוטומט, עשיתי שניים כאלה ביום, ופתאום משהו נפתח בחיבור. מהר מאוד נפגשנו, הבנו שהחיבור נורא חזק", היא אומרת. "אנחנו דומים בהמון דברים. שנינו נולדנו באותה שנה בהפרש של 10 ימים אחד מהשנייה, שנינו מזל מאזניים, והשמות שלנו דומים - אור ואורי. לפעמים אני מרגישה שהלואה הזאת היא אלה אמיתית שעושה חיבורים, בירכו את האפליקציה שבאמת תעשה את החיבורים האלה".

היא מעידה שהם ביחד כבר כמעט 5 חודשים: "בסך הכול הייתי באפליקציה חודש ואז מצאתי את אורי. לא ציפיתי שזה יקרה כל כך מהר. הייתה לשנינו תחושה נורא חזקה, שזה זה, שרצים קדימה. עוד לפני שיצאנו לדייט, ידעתי שהוא האיש שלי. זה מה שחיפשנו כל החיים שלנו. עולם הדייטינג וחיפוש הזוגיות הוא קשה ומאתגר ולואה מרככת אותו", היא מסכמת.