אתמול (חמישי) התקיים ט"ו באב, וזו הזדמנות מצוינת לבדוק איך העולם הדיגיטלי ואפליקציות כמו טינדר, שינו את הדרך שבה אנחנו מכירים, פוגשים, יוצאים, שוכבים ואוהבים. הלמ"ס פרסם השבוע נתונים כלליים שמראים השינויים המשמעותיים בחיי האהבה והנישואים שלנו, ותרומה משמעותית לכך יש לאותן אפליקציות.

על פי הנתונים בקרב יהודים ונכון לשנת 2020, הגיל הממוצע בו גבר מתחתן בישראל הוא 26.8, לעומת 25.2 אצל נשים. אם מסתכלים רק על כלות וחתנים שאינם חרדים, המספרים עולים דרמטית ל-28.9 אצל גברים ו-27.0 אצל נשים. "זו ירידה בגיל ביחס לשנת 2019, אבל אם נלך אחורה זו עליה דרמטית", מסביר דני פלד. בשנת 1977 לדוגמא, הגברים התחתנו בגיל 25 ונשים בגיל 21.8.

ומה קורה בחלוקה לערים? אחוז הרווקים והרווקות בגילים 29-25 הוא הנמוך ביותר בבני ברק, עם 19.1% אצל הגברים ו-13.8% אצל הנשים. העיר בה האחוז הוא הגבוה ביותר? תל אביב, שם אחוז הרווקים עומד על 88.7%, לעומת 80.6% אצל רווקות.

גם בשאר העולם ניתן לראות עלייה בגיל הממוצע שבו מתחתנים. בארה"ב, הממוצע עומד על גיל 29.8 אצל גברים ו-28 אצל נשים (נכון לשנת 2019), ובבריטניה 31.8 אצל גברים ו-30.1 אצל נשים (נכון לשנת 2017). ומה המדינה שבה מתחתנים בגיל הכי מאוחר? אסטוניה, שם הנתון הממוצע עומד על גיל 35.

כצפוי, גם אחוז הנישואים יורד בכל העולם. בשנת 2020, בישראל הייתה ירידה של 19%. נכון, חלק מזה הוא בגלל הקורונה, אבל גם במגמה עולמית כללית שמתחזקת. למה בעצם זה קורה? אצל רוב האנשים הסיבה לחתונה הייתה ונשארה אהבה. סיבה שנייה היא עניין ההתחייבות, שעדיין נשארה רלוונטית. עם זאת, סיבות נוספות שהיו פופולריות כמו הבאת ילדים לעולם, יציבות פיננסית וכלכול בית הפכו לפחות ופחות רלוונטיות.

השינויים האלה מובילים לשאלה אחת מעניינת – איך מכירים היום? לפי סקר טוויטר שערך דני פלד, רוב האנשים הכירו את בן/בת הזוג דרך מכרים משותפים או חברים, ובמקום השני, עם 21.7%, התמקמו אפליקציות ההיכרויות.

מחקר של אוניברסיטת סטנפורד מנגד, מראה שרוב הדרכים הקלאסיות כמו פגישה בבר או הכרות בבר, דרך חברים או בעבודה כבר פחות נפוצות. מנגד, היכרות אונליין הפכה לדרך הפופולרית ביותר – בפער עצום מהשאר. "פעם כשעניין אתרי ההיכרויות התחיל, אנשים היו מתקינים את זה במחשב כי זו הייתה פדיחה", מסביר דרור גלוברמן. "כשזה הגיע לטלפון זה נהיה אישי, מותאם ואף אחד לא מכחיש את זה. זה אומר שהיום אנשים שרוצים להתחיל לא ניגשים למישהי בבר, אלא מחפשים אותה באינסטגרם".

חלק מהשינויים האלה משפיעים גם על הרגלי יחסי המין שלנו. בארה"ב למשל, יותר ויותר אנשים לא עושים סקס כיום. נכון לשנת 2018, 23% אחוז מהאמריקאים בגילי 29-18, דווחו שלא עשו סקס בשנה האחרונה. ע"פ הדוח, הנסיקה בכמות של אנשים שלא מקיימים יחסי מין נמצא בנסיקה משנת 2008, שנה אחרי שהומצא האייפון. "יש כבר מחקרים שמראים שהטלפונים נותנים לך סיפוק הורמונלי חליפי לסקס", מסביר גלוברמן. "אנשים פשוט מתעסקים בטלפון במקום ללכת לזוגיות וזה גם פוגע להם ביכולת תקשורת בין אישית, זה ממכר, זה מדכא, זה פוגע בדימוי גוף, וזה עוד לפני שדיברנו על פורנו".

טיקטוק, יוטיוב (צילום: Koshiro K, shutterstock)
טיקטוק, יוטיוב|צילום: Koshiro K, shutterstock

>> בזמן שעבדתם, פרק 98: טיקטוק ממשיכה לאיים על אינסטגרם