מדוע דברי ביקורת כלפי המפלגה השלטת בסין נעלמים? יוטיוב מוחקת באופן אוטומטי תגובות שמכילות ביטויים בסינית המביעים ביקורת כלפי המפלגה השלטת במדינה, המפלגה הקומוניסטית - כך טוענים לאחרונה גולשים סינים.
לעדכונים נוספים ושליחת שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות
בין הביטויים שמביאים ל"היעלמותן" של התגובות נמצאים “共匪” שמשמעותו "בריון קומוניסטי" (כינוי גנאי ידוע של מתנגדי המשטר), ו-“五毛” - "צבא ה-50 סנט", כינוי נפוץ ברשת המתייחס לטוקבקיסטים שפועלים לכאורה בשירות המפלגה, כדי לכוון את דעת הקהל ולמזער ביקורת כלפי הממשל.
ביוטיוב טוענים כי מדובר בטעות ולא בחלק ממדיניות, וכי העניין בטיפול. עם זאת, בעמודי התמיכה של האתר, נמצאות שאילתות המעידות על כך שמדובר בתופעה שמתרחשת לפחות חצי שנה.
#YouTube "automatically" deletes a comment in Chinese, "Gongfei", which means "communist bandit", in 15 seconds.
— Jennifer Zeng 曾錚 (@jenniferatntd) May 13, 2020
This person tested 3 times, same result. #油管 15秒內自動刪除「共匪」留言,網友連試三次皆如此。
他們找了個比李飛飛更厲害的AI專家? pic.twitter.com/MLCeko0SIY
בקרת התגובות האוטומטית של הפלטפורמה עובדת על ידי הוספה של ביטויים מסויימים לרשימה מוגדרת מראש, שמדליקים "נורה אדומה" בשרתים וגוררים אחריהם סנקציות – לרוב מחיקה אוטומטית של התוכן כולו. לכן, ההסבר הסביר למה שמוצג על ידי יוטיוב כטעות, היא הוספה של אותם ביטויים לרשימה. בעקבות משבר הקורונה, הסתמכותה של יוטיוב על המערכת האוטומטית, בניגוד לבקרת השיח האנושית – גברה בחודשים האחרונים.
טעות או מדיניות?
לאור התגובה מטעם יוטיוב, קשה שלא לתהות על המניע האפשרי מאחורי סינון תגובות שכזה. ב-2018 חשפו ב-Intercept כי גוגל עובדת על מנוע חיפוש שיתאים ל"אינטרנט הסיני", ולחוקי חופש הביטוי הנוקשים במדינה, במסגרת פרויקט Dragonfly. הפרויקט היה אמור להפיק גרסה מצונזרת של גוגל, כחלק מהניסיון המתמשך של החברה לחדור לשוק הסיני.
אחרי שספגה ביקורת פנימית ופומבית נוקשה למדי, גוגל הקפידה לציין במספר הזדמנויות כי הפרויקט נגנז. יחד עם זאת, יהיה קשה לטעון את אותו הדבר לגבי רצונם של ראשי החברה, שסביר להניח עדיין לוטשים עיניים לשוק העצום שעליו גוגל עדיין לא חולשת.