האם חופי הכרמל בסכנה בגלל חומרים מסרטנים? בשבועות האחרונים אנחנו מוצפים בצילומים ובעדויות של תושבים המתגוררים במישור החוף, באזור חוף דור, זיכרון, עתלית, על הנזקים הנראים כבר בעין כתוצאה מבניית האסדה להפקת הגז של שדה "לוויתן".

לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו

סמוך לחוף פועלת הספינה "אודיסאה", המניחה את הצנרת שתוביל את החומרים המופקים למאגרים על החוף. זו ספינה אזרחית שפועלת לטובת חברה מסחרית, אבל הנה לכם חילופי דברים מוזרים בין סירת המשטרה המאבטחת את אודיסאה, לבין אזרח שהפליג סמוך אליה.

שוטר: רק לא להתקרב לאזור הזה, שטח צבאי סגור
אזרח: שטח צבאי סגור זה לא. אל תגיד. אני מכיר טוב את החוקים של הצבא, אני מקבל הודעות ממפקד חיל הים. כל פעם שהוא שולח הודעה. זה לא שטח צבאי סגור, אל תגיד את זה אפילו
שוטר: בוא נמשיך. רק אני מבקש לא להתקרב
אזרח: הבנתי שאתה מבקש. אל תגיד לא לי ולא לאף אחד אחר, כי זה לא שטח צבאי סגור
שוטר: אתה יכול לצלם עד מחר
אזרח: אני מצלם
שוטר: טוב מאוד. אני רק מבקש לא להתקרב
אזרח: אנחנו לא נסכן את עצמנו ואותם. שטח צבאי סגור זה לא. אל תגיד את זה, כי אתה מצולם

בדקנו, זה לא שטח צבאי סגור.

התושבים נתקלים בנזקים הראשונים בים ועל החוף: פגיעה חמורה בבעלי החיים הימיים ועכירות קשה במי הים. התושבים מודאגים מאוד מהעובדה שהאסדה הזאת תמוקם קרוב מאוד לחוף, רק תשעה קילומטרים מהיישוב דור, 14 קילומטרים מזיכרון ומפורידיס, 19 קילומטרים מעתלית. מנגד, כמעט כל האסדות להפקת גז בעולם מרוחקות כ-120 קילומטרים מחוף מאוכלס והן בנויות על סיפון ספינה המשייטת בעומק הים.

הנזק הצפוי מחומרים מסוכנים לבריאות כמו קונדנסט ובנזן, שהם תוצרי לוואי של הפקת הגז, מפחיד את התושבים שמוחים כבר זמן רב, אך לא מקבלים תשובות ממשרד האנרגיה או מבעלי המאגר. במקום זאת, הם נחשפים בכל כמה ימים לתוספת מרכיב זה או אחר למערכת הפקת הגז.

נזקים מבניית אסדת הגז (צילום: חדשות)
נזקים מבניית אסדת הגז|צילום: חדשות

ממשלת ישראל, משרד האנרגיה, משרד הבריאות והמשרד לשמירת הסביבה: האם לא מגיעות תשובות לתושבים המפוחדים והכועסים? אנחנו מבטיחים לעקוב.