לחלן את הטקסים (צילום: דניאל נחמיה, חדשות 2)
פרשת תצוה|צילום: דניאל נחמיה, חדשות 2

השבוע התקיים טקס האוסקר ולמחרת הושבע נשיא חדש לבית המשפט העליון. אחת השאלות המרכזיות שעניינו את מסקרי האוסקר הייתה: מה לבשו הכוכבים לטקס?

שאלה זו לא הוזכרה כלל בסיקורי השבעת הנשיא. הסיבה לכך אינה נעוצה רק בכך שאנג'לינה ג'ולי ובראד פיט מעט יותר אטרקטיביים חיצונית מדורית ביניש ואשר גרוניס, אלא גם בכך שיש קוד לבוש ברור, מוקפד ומפורט לשופטים.

כמו בבית המשפט כך גם באוהל מועד. פרשת השבוע, פרשת תצוה, עוסקת רובה ככולה בבגדים שצריך אהרון הכהן ללבוש בעבודתו. "וְעָשִׂיתָ בִגְדֵי קֹדֶשׁ לְאַהֲרֹן אָחִיךָ לְכָבוֹד וּלְתִפְאָרֶת... וְאֵלֶּה הַבְּגָדִים אֲשֶׁר יַעֲשׂוּ חֹשֶׁן וְאֵפוֹד וּמְעִיל וּכְתֹנֶת תַּשְׁבֵּץ מִצְנֶפֶת וְאַבְנֵט... וְעָשׂוּ אֶת הָאֵפֹד זָהָב תְּכֵלֶת וְאַרְגָּמָן תּוֹלַעַת שָׁנִי וְשֵׁשׁ מָשְׁזָר מַעֲשֵׂה חֹשֵׁב...".

קוד לבוש ברור

הלבוש הוא אחד האמצעים לבדל ולרומם מוסד אחד מעל השאר. אוהל מועד מסומן כקדוש ולכן כל כך מקפידים על הלבוש בו. בית המשפט העליון נחשב לקדש הקדשים של הדמוקרטיה הישראלית ולכן יש גם בו קוד לבוש ברור.

כבר במקרא היה ניחוח קדושה סביב עולם המשפט ואהרון צוּוה להכין "חֹשֶׁן מִשְׁפָּט" כחלק מבגדיו. והנה אצלנו השופט גרוניס אמר בטקס: "השופטים מבצעים מלאכת קודש".

יש חשיבות וסכנה בתפיסת בית המשפט העליון כקדוש. מעבר להיותו ערכאת ערעורים אחרונה, הרי שבשבתו כבג"צ מחויב בית המשפט העליון לוודא שמעשי הממשל לא פוגעים באזרח ובמיעוטים באופן החורג מהמותר על פי חוקי היסוד של ישראל.

הוא שומר על חירותו של כל אחד מאתנו ועל נורמות של שוויון בפני החוק שהם מנשמת אפה של הדמוקרטיה. במדינה בוגרת ואחראית לא משתעשעים חברי כנסת בהעברת חוקים שנודף מהם ריח אנטי דמוקרטי, אך בישראל הילדותית חייבים בית משפט חזק וכמעט קדוש שישמור עלינו.

משפטיזציה של הפוליטיקה

השתלחותם של החרדים וגורמי ימין בבית המשפט מסוכנת ולא ראויה. יחד עם זאת, חשוב להגיד - מחלוקות פוליטיות חריפות יש להכריע בכנסת ולא בבית המשפט.

הכוח שנמצא בידי שופטי העליון הוא עצום מאחר וביכולתם לבטל החלטות ממשלה ואף חוקי כנסת ממש. הדבר גורם לכך שמחלוקות רבות מובאות בסופו של יום לשולחן בג"צ ויש תהליך משפטיזציה של הפוליטיקה והחברה בישראל.

למעלה מזאת - נדמה שכבר קרה שהשופטים חרגו מגבולותיהם והפעילו את כוחם השיפוטי במקומות בהם לא ברור שחרג השלטון מסמכותו. לאור זאת, יש להפעיל ביקורת קפדנית על בית המשפט ולא לעטוף אותו באצטלות קדושה מוגזמות שלא מאפשרות לחלוק על דרכו או לפחות לדון בה.

אם הלבוש הוא סמל לקדושה עלינו להגיד כך - בית המשפט העליון הוא אכן מוסד קריטי בחשיבותו לדמוקרטיה הישראלית וטוב שיש בו קוד לבוש ברור, אך בניגוד לבגדי הכהן זהו קוד פשוט וצנוע, קוד של רצינות כמעט קדושה אך רק כמעט. אין להפוך את בית המשפט לאוהל מועד ואין הוא קדש הקדשים.

ליאור טל הוא ראש המכינה הקדם צבאית "בינה" ע"ש לובה אליאב

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק