בלהט האירועים ומאחר שהודעות על חשיפת חוליות טרור הפכו לעניין שבשגרה, חמק עבר לו מתחת לרדאר התקשורתי הדיווח החריג על חוליית חמאס מאזור בנימין שחבריה תכננו לחטוף חייל צה"ל ונעצרו בשלב מתקדם של ההכנות לכך.

לפי הודעת השב"כ, חברי החוליה הצטיידו באמצעי לחימה, אספו מידע, ערכו סיורי שטח לצורך הכרת שגרת הפעילות של החיילים המשרתים באזור בנימין, תכננו נתיבי הימלטות ואפילו הכינו מקום מסתור להחזקתו של החייל שייחטף. הם פעלו בתמיכה ובהכוונה של מפקדות החמאס בחו"ל ובעזה.

אם תכנון פיגוע החטיפה אומנם נעשה בעקבות הנחיות מפקדת החמאס או באישורה ואיננו פרי יוזמה מקומית, הרי שיש לראות בו החלטה ארגונית על חידוש השימוש בשיטת החטיפה לצורכי מיקוח. אם כך הדבר, יהיה נכון להניח כי הנחיות דומות הועברו (או יועברו) גם לחוליות ולמגויסים נוספים.

שב
פיגוע שמצריך היערכות לוגיסטית נרחבת, התשתית שנחשפה|צילום: תקשורת שב"כ

בראיית חמאס, פיגועי החטיפה הם הנתיב העיקרי להביא לידי שחרור אנשיו הכלואים בישראל. חמאס מחזיקה בעזה בגופותיהם של חללי צה"ל - אורון שאול והדר גולדין ז"ל, ובאזרחים - אברה מנגיסטו והישאם א-סייד. היא משתמשת בהם כבקלפי מיקוח למטרה זו. תכנון פיגוע החטיפה יכול ללמד כי מנהיגי חמאס השלימו עם העובדה שהנכסים שבידיהם אינם מספיקים כדי להביא לעסקת חילופים כדאית, לכן הם מנסים להשיג קלפים נוספים.

זאת יש לדעת, ביצוע של פיגוע חטיפה איננו עניין של מה בכך. פיגוע כזה כרוך באופרציה מסובכת. הוא מחייב תיאום בין-אזורי מורכב והיערכות לוגיסטית ממושכת, תוך התחמקות מחיישני המודיעין הישראלי וממנגנוני הביטחון הפלסטיני. פיגוע כזה כרוך במחירים כבדים בעקבות פעולות החקירה או צעדי התגובה של ישראל, שיבואו בעקבותיו. פיגוע כזה עלול גם להעמיד את עזה בפני אפשרות של התלקחות, בעיתוי שלא בהכרח יתאים לרצון חמאס. אלה שיקולים שעומדים לנגד עיני מנהיגי חמאס, הגם שהמחויבות לשחרור אנשיהם והיוקרה הצפויה מכך, מטים בדרך כלל את הכף בעד ביצוע הפיגועים.

סלאח ערורי (צילום: רויטרס)
מוביל את "מבצעי החטיפה" נגד ישראל, סלאח אל-ערורי|צילום: רויטרס

חשיפת חוליה זו אמורה להדליק נורית אזהרה בפני מערכת הביטחון ולהוסיף עוד דאגה על שלל דאגותיה בימים אלה. בראש ובראשונה, נכון לרענן את ההנחיות להתנהגות מונעת. כן נכון להגביר את מאמצי הסיכול נגד גורמי חמאס ולצמצם את היתרי התנועה המאפשרים תיאום בלתי אמצעי בין רצועת עזה לאזורים ביהודה ובשומרון. מעבר לכך, הגיע הזמן להיפרד מכמה מהדמויות המובילות זה שנים את "מבצעי החטיפה" נגדנו, ובראשם סאלח אל-עארורי, היושב בחו"ל. עזיבתו שלא בדרך הטבע, בנסיבות שייוחסו לישראל, תחזק את ההרתעה גם כלפי יריבים אחרים, שביטחונם העצמי גָּאָה באחרונה.

>>> מאיר בן שבת הוא ראש מכון משגב לביטחון לאומי ולאסטרטגיה ציונית בירושלים, כיהן כראש המל"ל בין השנים 2021-2017. קודם לכן נמנה על צמרת השב"כ ובין השאר פיקד על מרחב הדרום ועל האגף הארצי לסיכול טרור וריגול