לא רק נגיף הקורונה מתפשט בעולם בקצב אקספוננציאלי, אלא גם המידע הקשור להתפרצות המגפה מתפשט באופן ויראלי. הרשתות החברתיות משמשות גם את הקלינאים המטפלים וגם את החוקרים, וכך כל הערכה, התקדמות, תקווה או אשליה הופכים גם הם לנחלת הכלל בשברירי שנייה.

לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות

השילוב בין אופיו של נגיף הקורונה, הדרך שבה הוא משתלט על תאי הגוף ומשעבד אותם, הנזק שהוא גורם והדרך שבה הגוף מתגונן נגדו (וכך לפעמים מגביר את הנזק) הביא כבר בימים הראשונים את הרופאים הסינים בווהאן לנסות שורה של תרופות קיימות כדי להתמודד עם הנגיף החדש בדרך של ניסוי וטעייה. ניסו, ופרסמו. העבירו את המידע לעמיתיהם בעולם כולו שממשיכים באותה הדרך. מנסים לשחזר, ללמוד מהנסיון ואפילו לשפר.

חשוב לציין שכדי להכריז על טיפול יעיל ומומלץ יש צורך בשורה ארוכה של ניסויים מבוקרים. כדי לקבוע שהטיפול המסויים באמת מונע את המחלה צריך להשוות אותו לקבוצת ביקורת אחת לפחות שאינה מטופלת, ולפעמים גם להשוות לטיפולים אחרים. זה עדיין לא קרה. אבל מפאת חומרת המצב והדחיפות הרבה, גם ארגון שמרני ומסורבל כמו רשות התרופות האמריקנית FDA מאשר בנוהל חירום טיפולים שונים. גם ניסיוניים.

מבחנה עם נגיף הקורונה (צילום: רויטרס_)
39 קבוצות רשמיות מחפשות אחר החיסון|צילום: רויטרס_

בקהילה החרדית בניו יורק נישא בימים האחרונים שמו של ד"ר ולדימיר זלנקו, שמטפל בהצלחה במאות חסידים שמראים סימני הדבקה בקורונה בשילוב של היידרוקסי כלורוקין - תכשיר ותיק שמשמש לטיפול נגד טפיל המלריה בדם, וכן נגד מחלות של מערכת החיסון, עם תוספת אבץ ואנטיביוטיקה מסוימת.

על הטיפול המשולב הזה ממליץ בחום גם הרופא הצרפתי ד"ר ראול דידייה, שפרסם שני מאמרים על יעילותו. המאמרים התקבלו בספקנות מסויימת משום שאינם עומדים בכללים המקובלים, אך הפרוטוקול הזה משמש בתי חולים בעולם כולו. גם בישראל.

דרך טיפול נוספת, שאושרה לאחרונה בנוהל חירום בארצות הברית, היא טיפול בפלסמה של מחלימים. כאן מפרידים את תאי הדם האדומים מנוזל הדם של חולים שהחלימו. מכיוון שמערכת החיסון שלהם הצליחה להשתלט על הנגיף ולזכור איך להתגונן בפניו, ההנחה היא שהנוגדנים של מי שהחלים יסייעו לחולה שעדיין אין לו מספיק כאלה להכניע אותו. גם הטיפול הזה ניתן באופן ניסיוני ומבוקר כאן בישראל.

מעבדה לנטרול נגיף הקורונה
מעבדה לנטרול נגיף הקורונה לפני הבדיקה לצורך בטיחות הצוות שמבצע את הבדיקות

גם טיפולים נוגדי וירוסים, שאושרו לטיפול נגד שפעת ואיידס משמשים את הרופאים כדי להתמודד עם המחלה האקוטית שגורם נגיף הקורונה. מוזכרות גם הצעות לטיפול בהורמון השינה מלטונין שאמור להרגיע את תגובת היתר של מערכת החיסון, וגם תרופות כימותרפיות שמשמשות לדיכוי תאים סרטניים.

יש הרבה דיווחים על טיפולים יעילים, על שילובים מוצלחים, גם נשיא ארצות הברית דונאלד טראמפ הצהיר בשלב מסויים שהקלורוקווין (נוגד המלריה) הוא הפתרון האולטימטיבי למגפה. אלא שלמרות הדיווחים על הצלחות סוחפות, בשלב הזה אין אף טיפול מוצלח, בדוק ומומלץ. 

סקירה של מכון מילקן בארצות הברית מראה שכרגע יש 65 טיפולים תרופתיים שנבחנים בשלבי מחקר שונים, וכן 39 קבוצות ידועות שפועלות באופן רשמי לפתח חיסון יעיל ובטוח. מניסיון העבר ניתן להניח שכשהאנושות כולה מגויסת, הפתרון בוא יבוא.