אי-אז בימי הסגר הראשון של הקורונה, תאיר גרתי (24) ואמרי משה (25) אכלו יחד ארוחת ערב זוגית בסלון ביתם ולפתע צץ במוחם רעיון – לפתוח עסק משלוחים של שניצל בחלה. יום למחרת הם כבר התחילו לטגן שניצלים במטבח הקטן שלהם והיום, כשנתיים לאחר מכן, הם מנהלים את "חלאתי", עסק מצליח בשוק מחנה יהודה בירושלים. וכן, הם עדיין ביחד. "אם יש לך רעיון טוב ואתה מאמין בו אין לך ממה לפחד", הם אומרים בראיון.

תאיר ואמרי הכירו אחרי שהשתחררו מהצבא, כשכל אחד מהם היה מוכוון לדרך אחרת – תאיר עבדה כמדריכת נוער בסיכון ואמרי עבד בשיווק והפצה. ברקע, לשניהם היה חלום לא ממומש. "כשהכרתי את אמרי תמיד דיברנו על כך שהוא רוצה לפתוח עסק יום אחד, וגם אני הייתי בראש הזה. תמיד ידענו שנהיה עצמאים", מספרת תאיר ומוסיפה, "תמיד תמכנו אחד בשני אבל לא כיוונו לעסק משותף, בסופו של דבר זה התגלגל לזה".

עם תחילת הסגר הראשון שניהם הוצאו לחל"ת, ישבו בבית שלהם בירושלים וחשבו מה לעשות. "אני בן אדם שאוהב לעבוד והיה לי מוזר לשבת בבית. עשינו ערב בייתי וחשבנו ביחד איך נעבור את התקופה הזו של הקורונה", נזכר אמרי, "במהלך הערב עלה לנו רעיון להתחיל למכור שניצל בחלה. דיברנו על זה באחת בלילה ופשוט שמנו שעון מעורר לשעה 7 בבוקר בידיעה שאנחנו פותחים את 'חלאתי'. נסענו לקנות מצרכים על הבוקר והתחלנו לעבוד".

החלות של חלאתי
החלות של חלאתי

הם החליטו ללכת על זה לאחר שהבינו שאין עסק דומה בירושלים. "הבנו שאין את זה בירושלים וידענו ששניצל בחלה זה המאכל הכי פשוט וטעים. כולם מכירים את זה מהבית. אמרנו לעצמנו ננסה, ומקסימום ניתקע עם קצת חלות וחזה עוף", תאיר אומרת וצוחקת, "אנחנו תמיד צוחקים שחלאתי זה כמו ללדת ילד בטעות – לא התכוונת אבל הוא כבר הגיע לעולם אז חייבים לגדל אותו".

ההתחלה הייתה לא פשוטה. "אנחנו היינו השליחים, הטבחים והמנקים במשך כשנה, כשהעסק פועל לגמרי מהבית. עבדנו קשה כדי לפרסם את עצמנו - חילקנו פליירים, פתחנו חשבון אינסטגרם והעסק התחיל להתגלגל מפה לאוזן בין לקוחות", מתאר אמרי ותאיר מרחיבה: "לפעמים היינו קמים בבוקר ובהתחלה לא היו הזמנות, אבל חיכינו ולא וויתרנו. מהבוקר כבר היינו מכינים מטבוחות וחצילים פרוסים לייבוש, גם אם היינו מחכים לטלפון במשך שעות".

הם החליטו לא לוותר גם בימים קשים. "היו מחשבות לאחר שנגמרו הסגרים של 'אולי אפשר לחזור לעבודה עכשיו? אנחנו מאמינים בזה מספיק או שכל אחד יחזור לדרכו?' אבל לא ויתרנו לרגע. מאוד האמנו בעסק, רצינו וידענו שזה יצליח", משתף אמרי. הערבוב בין "ביזנס לפלז'ר" גם לא היה פשוט. "זה מאתגר, אף אחד לא מכין אותך לזוגיות לא רגילה כזו. כשפותחים עסק ביחד הקשר הופך ליותר אינטנסיבי, אבל בין אם תרצה או לא אנחנו מכירים אחד את השני בצורה הכי טובה, באופן בו אף אחד אחר לא יכול להבין. בהתחלה חששתי שהעסק והזוגיות יתערבבו, אבל הזוגיות תמיד הייתה בגדר ערך עליון מהעסק. עם הזמן למדנו איך להתנהל ולתת לכל אחד את המקום שלו, והיום אנחנו הכי נהנים מזה בעולם".

לאחד כשנה של עבודה מהבית ומשלוחים, במאי 2021 הם הקימו סניף בשוק מחנה יהודה. "היו לי חששות לפתוח את העסק בשוק. ידעתי שזה יצליח אבל השוק זה המים הכי עמוקים שיש מבחינת אוכל. אין כאן איפה להתבלבל", משתפת תאיר ואמרי מוסיף: "במשך חצי שנה הגענו לשוק וחיפשנו מקום. ראינו שאין עדיין עסק כזה בשוק והבנו שיש טיימינג טוב שאסור לפספס. ידענו שהאנשים בשוק יתחברו למוצר הזה".

החודשים הראשונים בשוק לא הלכו לפי הציפיות. "פתחנו את העסק, הבאנו בלונים, אבל חיכינו וחיכינו וקיבלנו כאפה לא קטנה כי השוק היה ריק.  זו הייתה תקופה של מבצע שומר החומות והמדינה בערה. ציפינו לפיקים, לחץ ותנועה ובסוף אתה מוצא את עצמך יושב ומחכה", תאיר מספרת וממשיכה, "בהתחלה עבדנו אני, אמרי ואמא שלי. לאט לאט, תוך חודש בערך, השוק חזר לעצמו, כמו תמיד. השקענו בפרסום והבאנו לקוחות".

התור לחלאתי (צילום: רון ירקוני יחסי ציבור)
"התור מדבר בפני עצמו". הדוכן של חלאתי במחנה יהודה|צילום: רון ירקוני יחסי ציבור

ב'חלאתי' כל המצרכים מוכנים בעבודת יד: "לרוב במקומות אחרים עסקים קונים סלטים או חומרי גלם מחנויות אחרות, אבל אנחנו מכינים הכל בעצמנו ולא מתפשרים. גם אם יש מוצרים יותר מורכבים, כמו ריבת בצל שדורשת 4 שעות הכנה, אנחנו נכין אותה בעצמנו למרות שהמחיר יהיה גבוה יותר. הכל נעשה בעבודת יד וזה מתבטא בביס הראשון שנותנים, כשמבינים כמה נשמה מושקעת בו. המטרה שלנו היא לספק מוצר מכל הלב והנשמה, כדי שהקהל יחזור. עובדתית, הרבה ממי שמגיע בפעם הראשונה אלינו הופך ללקוח קבוע".

בשנתיים האחרונות העסק בנסיקה, ובכניסה ל'חלאתי' יש תור במשך כל שעות היממה. "זה שילוב של מכלול דברים כמו פרסום נכון ובמידה הנכונה ברשתות החברתיות ובאמצעות יחסי ציבור. אנשים מגיעים, אוכלים ומתעלפים על הטעמים. הם מקבלים יחס ושירות מדהים וחוזרים בגלל זה. יצרנו נוסחה טובה להפעלת עסק", מסבירה תאיר ומוסיפה, "התור הקיים מדבר בעד עצמו. יצרנו כאן מוצרים שמתאימים לכל אדם כמעט בכל שעה, יש אנשים שמגיעים לאכול כבר בעשר בבוקר, ויש אנשים שמגיעים בשעות הקטנות של הלילה למאנץ'".

הטיפ לבעלי העסקים: "הכול זה ביקוש והיצע"

לבעלי עסקים קטנים אחרים, הם ממליצים לשים דגש על איתור צורך בשוק וטיימינג. "הכל זה ביקוש והיצע. אנחנו היינו ראשונים, ואחרינו נפתחו לפחות עוד 6 מקומות של שניצל בחלה", מדגיש אמרי, "המטרה היא לזהות פוטנציאל של מוצר שחסר ולנסות להרים את זה לפני האחרים. ברגע שאתה מתמקצע ומאמין במוצר בלי לפחד מתחרות, אין סיבה שלא תצליח. אין מה לפחד".

תאיר מוסיפה: "חשוב לשים דגש על בניית של צוות טוב. יש לנו היום 11 עובדים שנבחרו בפינצטה, כי חשוב לנו שהצוות יהיה מחובר באופי. אנחנו דואגים גם לגיבוש באמצעות יציאות ואירועים משותפים, אך בגבול הטעם הטוב ובלי להגזים. אם אתם רוצים שהעסק שלכם יצליח באמת, אתם צריכים להשקיע בצוות יום יום ולדעת לתגמל כשצריך", היא אומרת ומדגימה, "ביום העצמאות למשל מי שהחליט לעבוד במקום לבלות קיבל מאיתנו בונוס מכבד. הם יודעים שיד רוחצת יד".

בעוד כחודשיים אמרי ותאיר מתחתנים, ויש להם טיפ גם בשביל זוגות שעובדים ביחד: "אחד הדברים שעזרנו לנו כזוג הוא לדעת לעשות חלוקת תפקידים נכון. כל אחד מאיתנו שומר על המרחב שלו, מבלי להיכנס אחד בשני. הגדרת תפקידים זה פתרון למזעור בעיות רבות. חשוב לדעת גם לנשום עמוק ולוותר על מלחמות מיותרות. בסופו של דבר כולנו רוצים בטובת העסק, וגם אם יש דעות ורעיונות שונים חשוב לדעת לכבד. זה לא ברור מאליו לעבוד יחד עם בן הזוג שלך, אבל בסופו של דבר זה אחד הדברים המבורכים שקרו לנו".

רוצים לספר את הסיפור שלכם? רוצים לספר לנו על עסק שכדאי לנו להכיר? כתבו לנו: Business@mako.co.il