המלחמה של רוסיה באוקרינה פתחה חזית גלובלית נוספת מול עולם הקניין הרוחני, כאשר בתחילת מרץ פרסמה הממשלה הרוסית צו יוצא דופן, לפיו חברות רוסיות מקומיות לא יחויבו עוד לשלם או לפצות בגין השימוש בפטנטים ובעיצובים שנמצאים בבעלות אזרחים של מדינות שאינן ידידותיות כלפי רוסיה.

למען הסר ספק, הצו הרוסי קבע מפורשות כי גובה התמלוגים לבעלי הזכויות יהיה 0%, כאשר הגופים ברוסיה גם לא יחויבו לבקש רשות לעשות שימוש באותם פטנטים או עיצובים ואף יוכלו לעשות זאת בהתראה קצרה. רשימת המדינות כוללת את ארה"ב, קנדה, כל מדינות האיחוד האירופאי, בריטניה ועוד. הממשלה הרוסית גם מצאה לכך הצדקה משפטית בדמות סעיף בחוקה המאפשר לעסקים וגופים מרוסיה להשתמש באופן חופשי בטכנולוגיה מוגנת פטנט או עיצוב של גופים ממדינות עויינות.

זו הייתה עוד תגובה רוסית לסנקציות הכלכליות שהטיל עליה המערב כעונש על פלישתה התוקפנית לאוקראינה, אך נראה שהפעם רוסיה חצתה קו אדום בוהק, שכן מדובר בהפרה בוטה של כללי המשחק הבינ"ל בתחום הקניין הרוחני והסחר העולמי.

ד
ד"ר אסתר לוצאטו בוועידת המשפיעות

הצו החדש מתייחס, כאמור, לפטנטים ולעיצובים, אך נראה שגם סימני מסחר וזכויות יוצרים נמצאים על הכוונת הרוסית, כפי שרמזו גורמים ברוסיה. אם הצו יורחב כך, המשמעות היא מתן  הכשר ליזמים מקומיים מפוקפקים לעשות שימוש לא חוקי במותגים בין-לאומיים. סנונית ראשונה לבעייתיות שיכולה להיווצר היא רשת מסעדות רוסית שהגישה בקשה לרישום של לוגו הדומה מאוד ללוגו של מקדונלדס. מערכת המשפט הרוסית - שהיא למעשה שלוחה של המשטר - ממהרת ליישר קו. שופט רוסי הורה לאחרונה לבטל תביעה על הפרת זכויות יוצרים וסימנים מסחריים שהוגשה על-ידי חברה בריטית המפיקה סדרת אנימציה.

המשמעות העסקית של הצעדים המתוארים היא מרחיקת לכת - חברות זרות, יזמים ובעלי קניין רוחני הפועלים ברוסיה לא יוכלו ליהנות מהרווחים המגיעים להם כחוק על המצאותיהם, פיתוחיהם ויצירותיהם, ויותר מזה - הם לא יוכלו לאכוף את זכויותיהם נגד זייפנים ומפרים רוסים.

אך לצו הזה משמעות הרסנית לא רק מול יזמים ובעלי קניין רוחני שעובדים ברוסיה, כולל ישראלים, אלא גם על משטר הקניין הרוחני בעולם כולו. משטר קניין רוחני תקין מאפשר ליזמים וחברות עסקיות להשקיע משאבי עתק במחקר ובפיתוח (למשל של תרופות, מהלך עתיר סיכונים כלכליים), בידיעה שהם יזכו לתמלוגים על המצאותיהם. למעשה, רוסיה נותנת בכך הכשר להפיכת הפיראטיות בתחום הקניין הרוחני לחוקית. אמנם רוסיה אף פעם לא הצטיינה בשמירה על זכויות קניין רוחני והיא כלולה ב"רשימת המעקב" של ממשלת ארה"ב (רשימה המתייחסת למדינות שאינן מגנות במידה מספקת על קניין רוחני של חברות אמריקאיות), אך בכל זאת מדובר בצעד אחד רחוק מידי.

הצווים של פוטין מנוגדים גם לעקרונות שעומדים בבסיס ארגון הסחר העולמי (WTO) שרוסיה חברה בו. מדינות שייפגעו מהצו הרוסי עשויות לתבוע את העמדתה לדין של רוסיה בבית המשפט של ארגון הסחר העולמי ולבקש להטיל עליה סנקציות נוספות. צעד משמעותי נוסף עשוי להיות גירושה של רוסיה מהארגון, אך זוהי חרב פיפיות, שכן הרחקתה מארגון ה-WTO, לא יאפשר להעמידה לדין.

מערכת הקניין הרוחני העולמי פועלת בהצלחה זה למעלה מ-150 שנה. שורה של אמנות בין-לאומיות (אמנת פריז, אמנת ה-PCT, מערכות מדריד והאג ועוד) יצרו משטר גלובלי המוסכם כמעט על כל המדינות בעולם והן מעגנות את התהליכים המשפטיים המאפשרים רישום ושימוש בפטנטים, זכויות יוצרים, עיצובים וסימני מסחר. עתה בא נשיא רוסיה, ולדימיר פוטין, ומנסה לערער את המוסכמות הגלובליות בתחום הקניין הרוחני במסגרת מלחמה כלכלית שהוא מנהל מול המערב. בכך הוא גם מתדלק את פיראטיות בתחום הקניין הרוחני - מתרופות מזויפות ועד הפרת זכויות יוצרים בדמות הורדות בלתי חוקיות של תכנים ברשת.

מתקפה כה חסרת תקדים על משטר קניין רוחני לא זכורה כמעט מזה מאה שנה ויותר. יש לקוות שהמלחמה באוקראינה תסתיים במהרה, קודם כל מטעמים הומניטריים, וכך נוכל להחזיר את השפיות גם למערכת הקניין הרוחני הבין-לאומית שסופגת מכה קשה.

ד"ר אסתר לוצאטו היא מנכ"לית קבוצת לוצאטו, המתמחה בקניין רוחני, טכנולוגיה ועסקים