עוד אירוע תרבותי בישראל, עוד ביטול שנראה שקשור להכול - רק לא באמת לביטחון. הפעם זה קורה בגני חוגה במועצה האזורית עמק המעיינות, שם אמור היה להתקיים בסוף השבוע הבא (22.3-19.3) "אופוריה" - פסטיבל תוכן ואמנות בהשראת ברנינגמן. בניגוד למסיבות ופסטיבלים, אירועי ברן שמים דגש על קהילה, טבע, חופש תרבות ואמנות. בניגוד לפרסומים, לא מדובר במסיבה או פסטיבל פרופר אלא באירוע קהילתי - אליו מגיעים גם עשרות משפחות עם ילדים.
"אחרי 15 שנה הצלחנו לשכנע את המועצה לקיים אירוע בגני חוגה", מסביר אמיר רוזנברג, המוביל של קהילת הדיקו שמקיימת את "אופוריה". "על פי חוק עזר מקומי, היה אסור לעשות פסטיבל שכולל מוזיקה, אבל בשל אופי האירוע שלנו - שינו את זה כדי שאנחנו נוכל להגיע מתוך הבנה שלא מדובר בפסטיבל אלא באירוע קהילתי שמורכב מ-3,000 אנשים נורמטיביים לחלוטין".
"אופוריה" הוא אירוע תרבותי-קהילתי המתקיים מזה מספר שנים ומבוסס על עקרונות של יצירה, שיתוף וחיבור לטבע. הפסטיבל שואב השראה מעקרונות הברנינגמן האמריקאי וכולל שלושה ימים של הופעות מוזיקליות, סדנאות אמנות, הרצאות, תערוכות ומתחמי פעילות לכל הגילים. המשתתפים בפסטיבל הם חלק בלתי נפרד מהחוויה, כאשר רבים מהם מקימים מיצגי אמנות, מבשלים יחד ומובילים פעילויות שונות.
לפי המארגנים, הכל התחיל כשמשטרת בית שאן הגיבה בפאניקה לעצם קיום האירוע: "אמרו לנו 'מה זה, מסיבת נובה?' אנחנו לא מוכנים שיהיה פה נובה' ואמרו לנו לדבר איתם אחרי כשהצבא יאשר", מסביר רוזנברג. "דווקא הצבא היה זה שגילה גמישות ופתיחות. הוא ביקש לראות תוכניות אבטחה, קיבל אותן, נתן אישור - ואז גילה שהמשטרה פשוט לא עשתה כלום בזמן הזה".
לטענת ההפקה, הופנתה ביקורת גם מצד גורמים ביטחוניים כלפי מפקדת תחנת בית שאן רונה מורד - שהגיבה מצדה בדרישות ביטחוניות בלתי אפשריות בכמות הסדרנים והמאבטחים. "כשהיא גילתה שגם צה"ל תומך, היא התעצבנה ועלתה הילוך במאבק נגדנו".
בתגובה, הגישו המארגנים עתירה מנהלית לבית המשפט בדרישה לאשר את קיום האירוע, בטענה כי המשטרה פועלת "בחוסר סבירות קיצוני" ותחת "מדיניות לא שקופה של מניעת אירועי תרבות". בעתירה, שהוגשה על ידי מפיק האירוע, זאבי גלעד, נכתב כי "המשטרה חורגת מסמכותה בכך שהיא מונעת את קיום האירוע למרות כל האישורים הדרושים, בעוד שאין לה סמכות או נימוק ביטחוני ממשי לכך".
בעתירה נטען כי המשטרה לא סיפקה כל נימוק ענייני או מסודר לסירוב, וכי מדובר בניסיון כוחני למנוע אירועים מסוג זה במסגרת מדיניות של "הקפאת אירועי תרבות". "למעשה, המשטרה משמשת כגורם מצנזר של תרבות ואמנות, תוך ניצול סמכותה בניגוד לחוק", נכתב בעתירה.
גם ראש המועצה האזורית עמק המעיינות, איתמר מטיאש, הצטרף לביקורת על התנהלות המשטרה: "המועצה רואה באירועים כאלה עוגן כלכלי, קהילתי ותרבותי. אנו בעיצומה של תקופה קשה אחרי השבעה באוקטובר, ואירועים מסוג זה חשובים לא רק לחוסן האישי של המשתתפים אלא גם לכלכלה המקומית. גני חוגה הוא מתחם מסודר ומאובטח, ואין שום סיבה הגיונית למנוע את האירוע".
"כבר יצא כסף לאנשים, הכשרנו שם חניונים - זה אובדן של מאות אלפי שקלים", מסביר רוזנברג. "יש מלא אומנים שעבדו להביא את האמנות שלהם - זה בסוף אירוע ברן. זה אנשים שמתנדבים לעשות דברים ולא בטוח שיהיו זמינים בתאריך אחר".
יש לציין ש"אופוריה" רחוק מלהיות האירוע היחיד שנתקל בקשיים. רק אמש פרסמו אנשי "דה טרייב" (נובה לשעבר) כי אירוע פורים שלהם נדחה בשבוע "בעקבות הערכות מצב שעלו בימים האחרונים ובכפוף להוראת כוחות הביטחון הרלוונטיים בגזרה, נגזר עלינו לשנות את מיקום האירוע, ועקב גודלו ואופיו המתוכנן".
"משטרת ישראל הפכה את קיום הפסטיבלים למשימה כמעט בלתי אפשרית", אומר בשיחה עם mako מפיק בכיר בחיי הלילה, שהעדיף להישאר בעילום שם. "ביטול בשל 'חששות ביטחוניים' הפך לדרך פעולה קלה, וכשהיא כבר מאשרת אירוע - היא דורשת מספר מאבטחים ושוטרים בתשלום מגוחך".
ממשטרת ישראל נמסר: "משטרת ישראל פועלת במהלך כל ימות השנה לאפשר את קיומם של אירועים המוניים תחת כיפת השמיים, בהם אירועי תרבות, ספורט, פסטיבלים שונים ועוד. האירוע תוכנן בשטח ביטחוני שבאחריות צה"ל ולכן נדרש את אישורו הראשוני לקיום אירוע במקום. אישור צה"ל ניתן באיחור ניכר (05/03/25), ובזמן שאינו מאפשר למשטרת ישראל לקיום עבודת המטה, כפי שהיא מקיימת בכל האירועים הרבים שבהם היא פועלת במהלך כל ימות השנה, במטרה לשמור על ביטחון הציבור.
"בנסיבות שנוצרו הוצעו למבקשים חלופות ראויות לקיום הארוע במיקום חלופי ובמועד נדחה ובכפוף לעמידתם בתנאי הרישוי".