בגיל 21 מצאה את עצמה מיכל לוטן (30) באוסטרליה כזמרת, גיטריסטית ומתופפת בלהקה בשם "Ahimsa", שנוהלה על ידי פעיל זכויות בעלי חיים משוגע שהשקיע את מירב מרצו בהפגנות מחאה. "זו היה תקופה טובה", נזכרת לוטן. "ניגנו אותי עוד שתי נשים בנבל וכינור. הבחור שם ניגן גיטרה ורצה לשיר שירים על זכויות על בעלי חיים ואנחנו לא התחברנו לזה ואחרי שנה העסק התפרק. אין לי אפילו את הדיסק, איבדתי אותו".
אחרי שחזרה לארץ הופיעה לוטן כסולנית עם ההרכבים "עלמה קלמה" ו"שישה נגנים שמחים" התפנתה מיכל לוטן (30) להקליט את אלבום הבכורה שלה כסולנית. האלבום, כולו באנגלית, ייצא בחודשים הקרובים, אחרי שבעבודה עליו נכנסה להלם כשהייתה צריכה להרפות מעט ולתת לאחרים כמו המוזיקאי אדם שפלן, שהפירק את האלבום מוזיקלית, להתעסק בעניינים אמנותיים שעד עכשיו טיפלה בהם בעצמה.
"למדתי מתי צריך לסתום ת'פה"
"אחרי שסיימנו את הקלטת האלבום הייתי צריכה כמה חודשים כדי לצאת מהשוק", היא מספרת. "הייתי צריכה להרפות ולאבד שליטה כי נתתי למישהו אחר לעשות עיבודים וזה היה מרגש והותיר בי סערת רגשות. הייתי צריכה לעכל את העניין. פתאום מישהו בא ומלביש את השירים בבגדים שלא דמיינתי. אבל זה יצא יפה ואני מרוצה".
-בחרת באדם שפלן להפיק לך את האלבום, מה למדת ממנו?
"האמת שאני ואדם דיברנו על לעשות אלבום ביחד איזה חמש שנים לפני שזה באמת קרה. בפעם הראשונה שראיתי אותו מנגן הייתה לי פשוט תחושה שזה מה שאני רוצה לעשות. למדתי ממנו ומכל התהליך של לעשות אלבום כל כך הרבה, שקשה לכמת את זה לכמה שורות. אבל בכל זאת למדתי בעיקר סבלנות, אמונה ושיתוף וגם לסתום ת'פה כשצריך".
-ומה ספגת מההרכבים "עלמה קלמה" ו"שישה נגנים שמחים" איתם הופעת?
"זה היה הבית ספר האמיתי שלי. אלו שני הרכבים מאוד מאוד שונים אחד מהשני וכל אחד מהם הציב אתגרים שונים לגמרי. ב'שישה נגנים שמחים' זאת הייתה הפעם הראשונה ששרתי מוזיקה שהיא לא שלי וניסיתי להביע רעיונות של מישהו אחר, ממש להיות כלי, וזה דבר שמאוד מחדד את האינטואיציות המוזיקליות והבימתיות. 'עלמה קלמה' היתה משפחה חזקה ויפה, והרגשתי שם מאוד בטוחה ומאוד מוגנת. למדתי המון על מוזיקה ברזילאית והתחלתי באמת להרגיש בבית על הבמה".
את ההרכב הנוכחי איתו תופיע בשבת הקרובה ב"ביאליק" גיבשה לוטן לקראת פסטיבל "אינדינגב" לפני כשנה. ההרכב כולל את אורי זליג ("אנטיביוטיקה", "תעני אסתר") על התופים, רן ליבנה על הבס ואורי מילשטיין בקלידים. לוטן עצמה תנגן בגיטרה ותשיר גם את הסינגל הראשון שיצא לרדיו "Roses and wine", שגם יצא היום כקליפ.
"אני מקדישה שיר לגברים בני 21 באשר הם"
"השיר מספר על החיים בספסל האחורי, על הטעויות הכי נכונות שאפשר לעשות ועל הקסם שבללכת לאיבוד. זה שיר שמדבר על לקבל את עצמך גם אם אתה טמבל, מפיל דברים ומבולבל. צריך להסתכל על הדברים בהומור ולא לקחת את הכל ברצינות כל הזמן. זה ממש שיר על עצמי".
מצד שני יש את 'If You Wanted Me Once', שיר שנכתב לגברים בני 21 באשר הם. בהופעות אני מקדישה את זה להם ואומרת שזה לא היה מוצא חן בעיניי בכלל ואפילו מרגיז אם גבר בגילי היה עושה אותו דבר לבנות 21 ואני יודעת שיש פה מוסר כפול".
"אני מאוד אוהבת את קווין"
-את גם עושה קאבר ל-"Crazy Little Thing Called Love" של קווין.
"לפני כשנתיים עשו ברדיו תל אביב מחווה למנדט הבריטי לכבוד יום העצמאות, עם קאברים לאמנים מאנגליה ואני מאוד אוהבת את קווין אז בחרתי בשיר הזה שגם קל לנגן אותו וגם איתו הכי זרמתי".
-ולסיום, איך התחלת?
"שרתי מגיל מאוד צעיר במקהלת בית הספר וכשהפסקתי לשיר בשקט התחילו לתת לי מלא סולואים. אחר כך בתיכון התחלתי לנגן על כלי הקשה ומשם הדרך לגיטרה ופסנתר הייתה לא מסובכת מידי. אבל ההתחלה האמיתית הייתה כשהתחלתי לכתוב שירים. היה ברור שמצאתי את האומנות שלי".
ת.ז. מיכל לוטן
מגורים: תל אביב
פרנסה: "חוץ מלהלחין לתיאטרון וללמד פיתוח קול אני גם מארחת במסעדה ועושה הצגות עם בובות בגני ילדים".
השפעות מוזיקליות: "ריקי לי ג'ונס, ג'ון מרטין, נינה סימון, חווה אלברשטיין ומריה קארי".
לנצח את השיטה: "להעמיד פנים שהיא לא קיימת".
הצלחה מבחינתך: "מונח מורכב הצלחה. הצלחה אמיתית בעיני היא להיות מסופק ממה שיש ולדעת להביא את השינוי כשצריך".
מהיום בעוד עשר שנים: "מוזיקה ומשפחה".
אלבום אחרון שקנית: "האוסף המשולש של סשה ארגוב".
הדבר הכי טוב שקרה למוזיקה הישראלית בשנים האחרונות: "האלבום של שולי רנד".
למי בא לך לתת סטירה: "נראה לך שבא לי לתת סטירה למישהו? אני הכי היפית. אבל האמת שבא לי לתת סטירה למלא אנשים וכל יום אבל אני מפחדת שיחזירו לי".
מיכל לוטן תופיע בקפה ביאליק בתל אביב במוצאי שבת 31.7 ב-21:30. מופע פותח: " the trees and the bees".