"אור"

"מהלכת בשדרת הפנסים הכבויים, בצידו האפל של הירח / תרה אחר נר או נורה, או זנב שביט פולח רוח / רק עלטה שם וענני פחם שם- לנווט הדרך

חותרת נתיבי נהרות חשיכה, ברחובות ערפל חולפת / אבני נגף לרגלי, לפני- עמודי שחור / מועדת, כושלת, תהומה נופלת

בבור לבדי רק נפשי עמדי, ממעמקים קראתי אור / ויעל אור, אור גדול נגה עלי / אורות עוד רבים עלו מתוכי / אורותי שלי הגנוזים מיני אז / אורותי אלו עלי יהלו / נפשי לאור משומרים לבוקר, שומרים לבוקר".

על השיר

את השיר "אור" הלחינה חני דינור למילותיה של המשוררת אלישבע גל, ושרה בדואט עם הפסנתר של רמי הראל.

"את השיר 'אור' הלחנתי לכבוד אירוע ההשקה של ספרה האחרון של אלישבע גל, 'איש עולם', שהוקדש לזכרו של בעלה, הצלם אלכס גל", אומרת דינור. "חלק משיריו עוסקים בזמן החולף ובתהליך ההזדקנות תוך קבלת סדרי עולם משתנים בהשלמה ובשלווה".

עוד בפרוייקט:
>> עם החליל של טלי רובינשטיין: "מתאפרת" מאת ש.שפרה
>> עם הגיטרה של גדי ציקמן: "מאזין בסתר" מאת יעקב ברזילי
>> עם האקורדיון של יוסי גרושקה: "צליל קולו של הגשם", מאת מאי מוזפר
>> עם הקלרינט של פטר ורטהיימר: "הסתיו עובר" מאת אריה סיון
>> עם הנבל של סוניטה סטניסלו: "זה שאני עף" מאת אורציון ברתנא
>> עם הויולה של גליה חי: "הבל החיים", מאת פרץ דרור בנאי
>> עם הקונטרבס של גלעד אפרת: "תני לדמעות", מאת נתן יונתן
>> עם המנדולינה של שמואל אלבז: "אישה בודדה", מאת אשר רייך
>> עם הבס של בנצי גפני: "שיר לילדה שכבר נולדה", מאת רוני סומק


אלישבע גל

אלישבע גל היא משוררת וסופרת, שהוציאה עד כה שלושה ספרי שירה וספר פרוזה. היא גם מתרגמת ומורה, ילידת תל אביב , דור רביעי בארץ. לשונה העברית העשירה והרגישה ותרבות הארץ, על נופיה ואנשיה, הם החומרים מהם עשויים שיריה. הגוון של שירתה לירי, אך מפוכח ומחובר למציאות המורכבת של הארץ, האדם והאדמה.

רמי הראל (צילום:  Photo by Flash90, פייסבוק. צילום: שימוש לפי סעיף 27א' לחוק זכויות יוצרים)
רמי הראל|צילום: Photo by Flash90, פייסבוק. צילום: שימוש לפי סעיף 27א' לחוק זכויות יוצרים

רמי הראל - מלחין, פסנתרן ומעבד

רמי הראל הוא בוגר מגמת הלחנה ועיבוד בברקלי קולג' בבוסטון, מלחין ומעבד מוזיקה לתיאטרון, טלוויזיה, סרטים דוקומנטריים, שירי משוררים ומוסיקת פופ מקומית. הוציא אלבום אינסטרומנטלי של מוסיקה מקורית בשם "CIRCLES", עם השפעות של ג'אז אתני והשתתף בפסטיבלים בינלאומיים של ג'אז ומוסיקה אתנית.

הראל ניהל מוסיקלית מופעי מקור במסגרת פסטיבלים שונים כמו "ימי זמר בחולון", ערבי מחווה למשוררים ולמלחינים בתיאטרון הקאמרי, בצוותא ת"א, הרכבים קוליים ואינסטרומנטליים. הוא עיבד וניהל מוסיקלית את המופע האחרון של נעמי שמר "אלף שירים ושיר", אשר הועלה פעמים רבות ברחבי הארץ, וכן אלבומים ומופעים של בכירי האמנים בישראל, כמו יהונתן גפן, שמרית אור, נורית גלרון, קורין אלאל, תמר גלעדי, יצחק קלפטר, אלון אולארצ'יק, רונית אופיר, ג'וזי כץ, דין דין אביב, מאיה אברהם ,יונית שקד גולן ועוד רבים וטובים.

חני דינור (צילום: אילן בשור)
חני דינור|צילום: אילן בשור

חני דינור - "משוררים בדואט" - אודות הפרויקט

"לספרי השירה היה חלק נכבד במדף הספרים בבית הוריי וכך התוודעתי לעולם ומלואו של מילים השזורות כאבני חן בשרשרת. השירה להבדיל מהפזמון אינה נכתבת במטרה להפוך לשיר בעזרת הלחן, היא עומדת בפני עצמה,במלוא הדרה וגם כשאין בה חריזה ומשקל - היא מתנגנת. עבורי כמוזיקאית, להלחין שירת משוררים זו הרפתקאה מאתגרת במיוחד, דווקא משום שבניגוד לפזמון, שירה אינה נכתבת על מנת להיות מולחנת. אני תמיד מתרגשת כשמונח לפניי טקסט מעורר השראה, שיש בו סיפור, התרסה, מחאה, הומור, שמחה, כאב, עונג והכל נכתב בשפה כל כך מדוייקת  וקסומה. לעיתים משתמש המשורר במילים המוכרות אבל בצירוף שלא השתמשו בו קודם  ובורא את המילים מחדש. התמזל מזלי ולאורך השנים התבקשתי על ידי משוררים שונים להלחין משיריהם בארועי מחווה ובערבי השקה של ספריהם החדשים ואט אט נאספו להם שירים שבקשו להשמיע את קולם.

"הרעיון לשיר כל שיר כדואט עם כלי אחד אחר, עלה מתוך הרצון לתת כבוד למילה ולאפשר לה להיות בקדמת הבמה. באותה מידה, גם ביקשתי לאתגר את עצמי כזמרת שקולה חשוף לגמרי ואינו יכול להסתתר או להתמך ושלכל ניואנס בביצוע הקולי יש משקל ומשמעות. היה גם רצון לתת מקום של כבוד לכל כלי בנפרד, גם לכאלה שאינם כלים הרמוניים  ובד"כ מנוגנים במסגרת הרכב אינסטרומנטלי. חשוב לציין שגם קהל המאזינים, המורגל בעושר צלילי, זוכה להיות מאותגר בהזדמנות הזאת.

"בחירת הכלים הייתה פועל יוצא של הלחנים השונים ושל האופי המסויים שבקשתי לתת לכל שיר ושיר. כל אחד מהנגנים הנפלאים, הנמנים על השורה הראשונה של המוסיקאים בארץ, תרם מאישיותו המוסיקלית ומהסגנון היחודי שלו והשארנו במכוון מקום גם לאלתורים ספונטניים בזמן ההקלטה עצמה. חשוב להדגיש שכל השירים הוקלטו בפורמט של הופעה חיה, כלומר- בטייק אחד בזמן הצילום עצמו .אולפני ברדו בהם הוקלטו וצולמו הדואטים שותפים לפרוייקט כבית תוכן מוסיקלי שרואה את קידום השירה העברית לנגד עיניו. היה זה מסע ארוך ומרגש ואני תקווה שתתרגשו יחד איתנו".

*את הפרויקט תשיק חני דינור בהופעה חגיגית שתתקיים ב-15 בדצמבר 2013 במרכז עינב בתל אביב.

חני דינור בפייסבוק, יו טיוב

אולפן הקלטות וצילומים: "ברדו". צילום ועריכת וידיאו: אינדי