כבר 40 שנה שהפסטיגל נחשב לאירוע הכי זוהר ונוצץ של ילדי ישראל והוריהם. מדובר באירוע שהוא ככל הנראה הדבר הכי קרוב שיש לנו להפקות בינלאומיות בישראל, אבל מתחת לכל הזוהר, הנצנצים ואבק הכוכבים - צצה מדי פעם איזו שערורייה שלכאורה מאיימת על התהילה - אבל למעשה רק מקבעת את חשיבות האירוע בתרבות הישראלית.
לרגל חגיגות ה-40 לאירוע הכי שמח של השנה, ולכבוד מצעד שירי פסטיבלי הילדים שלנו כאן ב-mako בשיתוף גלגלצ (עוד לא הצבעתם? בואו מהר!), חזרנו אל ארבעה מקרים כאלה, שלא בטוח שכולכם מכירים או זוכרים.
כוכבי ילדים יודעים לשיר?
בשנותיו הראשונות של הפסטיבל כיכבו בו זמרים שהיו אז בשיא הקריירה המוזיקלית שלהם בישראל – ריקי גל, ירדנה ארזי, שולה חן, עוזי חיטמן, יזהר כהן (שהגיע אחרי הזכייה באירוויזיון), יגאל בשן, גידי גוב ועוד.
ב-1993 החל תהליך שבעקבותיו המוזיקאים המוכשרים הוחלפו בכוכבי ילדים וידוענים שאין להם בהכרח קשר לשירה, ובאותה שנה מיכל ינאי, מי שנחשבה למאמי הלאומית, אף זכתה במקום הראשון עם השיר האיקוני 'שלום היא מילה שימושית', כשמבקביל צצו לא מעט ביקורות לגבי איכות השירה של מבצעי השירים.
התופעה הזו הלכה והתעצמה עד לשנים האחרונות שבהן רק כשליש מהמשתתפים הם מוזיקאים במקור, ולמעשה הפעם האחרונה שלמקומות הראשונים הגיעו זמרים הייתה ב-2010 כשרוני דואני זכתה במקום הראשון (יחד עם טל מוסרי) ורוני דלומי במקום השני. האם זה פגע ברמת השואו? אם תשאלו את המשפחות שמגיעות בהמוניהן מדי שנה - כנראה שלא.
ילדי הפסטיגל מועסקים בתנאי עבדות?
לצד הכוכבים הגדולים שרגילים לחיי הבמה המאתגרים, בכל שנה נבחרו ילדים שונים מרחבי הארץ שהשתתפו בחלקים מסוימים לאורך המופע (היי תום אבני!). בשנה רגילה (ללא קורונה), טירוף הפסטיגל נמשך כחודש שבו מתקיימים בין שלושה לחמישה מופעים ביום, בהתאם לביקוש, ואם אנשי הבמה המנוסים מעידים לאורך השנים שמדובר בקושי כמעט בלתי אפשרי - אז מה יגידו הילדים?
בשנת 2007, תנועת הנוער העובד והלומד שבין מטרותיה שואפת לדאוג לתנאי עבודה והעסקה של ילדים ונוער, קיימה הפגנה מול היכל רוממה וטענה שהפקת הפסטיגל אינה מקפידה על תנאי העבודה המינימליים לילדים. שנה לאחר מכן הלחץ כנראה עשה את שלו, ו"ילדי הפסטיגל" כבר לא לקחו חלק במופע והיום הם בעיקר נהנים לצפות בו כקהל. הפסד? כנראה שזה תלוי את מי אתם שואלים.
שערוריית שיר הסלפי
השערוריה הכי גדולה כנראה בכל שנות הפסטיגל הגיעה לפני כשש שנים כשלמקום הראשון הגיע השיר שמקדש את תרבות הסלפי שכולנו הפכנו להיות עבדים לה - בכל הגיל - גם היום, ומה שמעניין הוא שהשיר הגיע בדקה ה-90 לתחרות ולגמרי במקרה.
רולי אייזן, שעד אז עבד בפרויקטים עם ערוץ ניקולודיאון, קיבל פניה ממפיקי הפסטיגל שביקשו ממנו לכתוב שיר ללא שום הנחיות. אחרי שהגיע לסשן ראשוני ושלח סקיצה, חנוך רוזן, הבמאי המיתולוגי, ביקש שיכתוב מילים, ואייזן השאיר את ההגשה לרגע האחרון ובסופו של דבר כתב טקסט בכמה דקות בלי יותר מדי מחשבה מחשבה.
אייזן, אחיו של ארז, חצי הצמד אינפקטד מאשרום, לא ציפה שהשיר יעורר מהומת ענק שעוררה את זעמם של הורים רבים ואנשי חינוך. "הכל היה בגוד וייב הומוריסטי כי הפסטיגל זה שואו שנועד לעשות סנסציה", נזכר היום אייזן בשיחה עם mako. "הכל אמיתי בשיר הזה, אין פה שקר, אבל ההורים היו בהכחשה. הרי רובם מושיבים את הילדים חמש שעות מול המסך רק בשביל השקט אז פתאום בפסטיגל זה נשמע מרתיע? הטקסט של 'בארבי גירל' שהצליח ברמה בינלאומית, הוא הרבה יותר גרוע ויש עוד המון דוגמאות. מה שקורה היום בטיקטוק זה כבר קיצוני מהבחינה הזו. בכל אופן, לא התכוונו בזמנו להכעיס אלא לשמח, ממשכ מו בכל מופע".
אחרי השערורייה ההיא, מפיקי הפסטיגל לא פנו שוב לאייזן, כנראה כי חששו מפרובוקציה נוספת, אבל הדבר המשמעותי באמת שקרה הוא שהוחלט לבטל את התחרות - ומאז פשוט מדובר בסוג של מחזמר צבעוני, מה שהרגיע את הרוחות במידה מסוימת.
חיים משבת לשבת
כמו בכדורגל, חינוך ותחבורה ציבורית, נושא שמירת השבת הגיע גם לפסטיגל - אבל הפעם הבעייתיות לא הגיעה מאחד השרים החרדיים בממשלה.
אמנם כבר היו אמנים בעבר שביקשו להימנע מקיום המופעים בשבתות, אבל כולם סורבו בנימוס, עד שלפני שלוש שנים, כשהכוכב הגדול של המדינה הגיע לסיכום שיישתתף במופע ופורסם שהוא הליהוק המנצח של אותה שנה, להפקה כבר לא הייתה ברירה והיא נאלצה להיענות לתנאיו של עומר אדם.
מיותר כנראה לציין שעומר אדם שבר באותה שנה את שיא השכר שאמן קיבל לפסטיגל, ולמרות זאת, בשנה לאחר מכן, אדם סירב לחזור להשתתפות נוספת, אבל מצד שני, ב-2018 לוהקו משה פרץ ועידן רייכל, כך שהרף בהחלט נשמר. בשנה שעברה, שיא השכר כבר נשבר ע"י איתי לוי אבל השבת במקומה נשארת. והשנה? הקורונה מן הסתם לא פוסחת על הפסטיגל, ולראשונה המופע מתקיים במתכונת אונליין, מה שמעיד ללא ספק על נצחיות המותג שנשאר איתן כבר 40 שנה למרות השערוריות שאיימו להחליש אותו לאורך השנים.
>> הצביעו במצעד שירי פסטיבלי הילדים של mako וגלגלצ!