בשבוע בו עדן בן זקן וראש הממשלה משחררים קאבר משותף לשיר "יש בי אהבה" של אריק איינשטיין, אפשר להכריז באופן מובהק – 2020 הייתה שנת הקאברים הגדולה המוזיקה הישראלית.

בכל שנה מדובר בתופעה רווחת, אבל השנה זה בלט במיוחד; אולי כי לאמנים הייתה פחות מוזה ואולי כי נוסטלגיה טובה מעוררת תחושות סולידריות ועושה נעים נעים בפנים. איך שלא יהיה, השנה היו כל כך הרבה פרויקטים ומחוות - אבל יש כמה שממש סימנו וייצגו את שנת הקאברים הכי גדולה שהייתה כאן. הנה הבולטים שבהם.

ריקי גל ומוניקה סקס - תחנה סופית

פרויקט "צו השעה" הוא ללא ספק אחת היוזמות החשובות שקרו השנה, ובזכותו התאפשרו מפגשים נדירים שלא יכולנו לדמיין לפני כן, כמו ריקי גל, נערת הרוק הנצחית, יחד עם להקת מוניקה סקס, שנחשבת גם היום לאחת מלהקות הרוק החשובות שפועלות כאן.

יחד הם בחרו עבור חלקו השני של הפרויקט, שיר שפורטיסחרוף צעקו לשמיים בתקליט "סיפורים מהקופסא" ב-1988. "לפעמים, או שנדמה לי, לאנשים פה אין פנים, רק חומה דקה חותכת את מה שיש להם בפנים". שורה שאומרת כמעט את הכל – אותה פורטיס כתב במקור על חומת ברלין, אבל השנה מה שהפריד בינינו לא הייתה חומה פיזית, אלא תופעה שאין לה פנים ואין לה הסבר ממשי, ויש תחושה שחלקנו פשוט חיפשו תירוץ להגיע לתחנה סופית.



רד בנד ורונה קינן - What a wonderful world 

בכל שנות פעילותם, קשה להצביע על משהו שרד בנד עשו ולא יצא טוב, אז זה  כמעט מובן מאליו שיהיה שיר שלהם ברשימה כזו. בעבר הרחוק יחסית, כבר זכינו לקאבר בעברית של גידי גוב ומאור כהן ("איזה אחלה עולם"), אבל הגרסה הזו אפילו מצליחה להתעלות על זו של גידי ומאור.

היא יצאה במאי האחרון, רגע לפני הגל השני, כשעוד יכולנו להאמין שיש אור בקצה המנהרה, ועכשיו זה נשמע נאיבי פי כמה. את השיר מלווה קליפ מרהיב ומעורפל שבו רד אורבך, שתקוע בבידוד כמובן, צופה ברונה ובשאר הנגנים מבצעים את השיר דרך המסך הקטן. ואני חושב לעצמי – איזה אחלה עולם ואיזה נעליים.

נטע ברזילי ושרית חדד - בלב אחד 

"כפרה לך, כפרה בוא. כפרה יש, כפרה אין". לא בטוח בכלל שחיים חפר שכתב את הטקסט המקורי בשנות ה-70 היה מאשר את התוספת הזו, אבל ב-2020 זה נשמע הכי נכון שיש. שרית ונטע - כפרה עליהן - לקחו במסגרת 'צו השעה' את הקלאסיקה שחדוה עמרני ביצעה בפסטיבל הזמר והפזמון 1978, והכניסו בה רוח שטות כיפית שכבר בשניות הראשונות מעיפה אותך לכיוון הנכון. מהביצועים שחד משמעית היו אמורים להיות ברשימת להיטי החתונות השנה, אבל מי בכלל זוכר איך רוקדים בחתונה? 

נעה קירל - ציפור קטנה בלב 

אם לדייק, השיר יצא בשבוע האחרון של 2019, אבל ראוי שיהיה ברשימה הזו כי איכשהו הוא נעלם מהעיניים והאוזניים של רובנו. זה מוזר סך הכל כשמדובר בכוכבת הפופ הכי גדולה של התקופה, ומצד שני הגיוני שאפילו קירל בעצמה שכחה מהקאבר הזה שכוסה תחת כל שאר הפרויקטים שלקחה בהם חלק בשנה האחרונה.

החידוש הנהדר הזה הוא חלק מפרויקט "אם הייתי שר לך" של כאן גימל וארומה Music שהחליטו להנציח את זכרו של יגאל בשן לאחר מותו. חוץ מקירל, השתתפו בו גם שלומי שבת, עידן עמדי, יובל דיין , איתי לוי, ג'יין בורדו, פיטר רוט ועוד. כולם נהנו מעיבודים והפקה המוסיקלית של גיא ויהל שתפרו לקירל חליפה שיושבת עליה בול ומאוד מחמיאה לציפור הקטנה שבלבה.

עדי אולמנסקי - טרמינל לומינלט 

פרויקט נוסף שמוקדש לזכרו של יוצר ענק שהלך מאיתנו מוקדם מדי, והפעם מדובר במאיר אריאל כמובן. במלאת 21 שנים למותו, חברו אנשי 'ישראל היום', מכללת בי.פי.אם וחברת עננה כדי להפיק אלבום שכולל חידושים מפתיעים בביצוע יוצרים צעירים ומבטיחים. אחת מהן היא עדי אולמנסקי שבולטת כאן מעל כולם עם גרסת לופר מתוקה במיוחד לאחד השירים הכי מופרכים של מאיר אריאל. בשנה שבה ביקור בטרמינל נראה כהזיה לרובנו, הגרסה המרשימה הזו שאולמנסקי עיבדה בעצמה באה ממש בזמן.

זהו זה - מיליארד טועים 

כשאביב גפן התפוצץ לראשונה בעולם התרבות הישראלי עם השיר הזה, חברי זהו זה היו הכוכבים הגדולים של התקופה והרימו את המורל הלאומי בזמן מלחמת המפרץ. כמעט 30 שנה אחר כך, מגיע הקאמבק המטורף של החבורה שגויסה מחדש במיוחד לימי הקורונה, ומה שגרם בעיקר להצלחה הנוכחית, גם בסיבוב הזה, הם הביצועים המחודשים שמופיעים מדי תכנית.

רוב הבחירות היו צפויות יחסית, אבל כאן נרשמה הפתעה שלמעשה שמה על השיר הזה ובכלל על אלבום הבכורה של גפן חותמת של נכס צאן ברזל. אגב, קצת לפני כן, במסגרת 'צו השעה', גפן ביצע קאבר ל'מה אתה בכלל יודע על אהבה' של גידי גוב במקור, אז אפשר לומר שנרשם ביניהם קיזוז מעורר השראה שעשה טוב לכל הצדדים.

דניאל סולומון ודנה עדיני - רבות הדרכים לקורונה

יציאה מבריקה במיוחד של הצמד שמבצעים כאן קאבר לעצמם, ולמעשה כתבו טקסט חדש לאחד הלהיטים הגדולים של שנת 2005. הפארודיה הזו (שמלווה גם בקליפ משעשע) יצאה כשהנגיף רק נחת אצלנו בארץ, ולאף אחד לא היה מושג למה, כמה ואיך זה הולך להפוך לנו את הצורה והחיים. הבהלה שהתקשורת הלהיטה בזמנו אחזה ברוב הישראלים, וזה מה שהיווה את ההשראה לפזמון המעולה הזה: "רבות הדרכים לקורונה ארוכה ביותר הדרך לברוח נדבקנו עמוק, צריך רק לנוח, אבל הכי בטוח זה בבידוד". לפעמים השילוב בין ייאוש לפראנויה, הוא הדלק הכי מוצלח עבור יוצרים וזה בדיוק מה שקרה בקאבר הזה.  

יובל דיין - כוחך הרם 

הרבה לפני שהטרנד האמוני היה בשיא המיינסטרים, אהובה עוזרי כתבה: "כוחך הרם יהיה לי למשען אנא אלוהי ענה נא" לתקליט הראשון שלה שיצא ב-1975. בזמן אמת, וגם הרבה אחריו, מדובר בשיר שלא זכה כמעט לשום הכרה, אבל עכשיו כשיובל דיין מבצעת אותו בכישרונה הנדיר ותמיר מוסקט מפיק מוזיקלית, אין ספק שהוא מקבל חיים חדשים.

מדובר בשיר הנושא שמלווה את "צלצולי פעמונים", סרט דוקומנטרי חדש על אהובה עוזרי, ולפני מותה עוזרי הספיקה לשתף פעולה עם יובל דיין ואיכשהו זה נשמע כמו חיבור טבעי של שתי יוצרות עצמאיות ומקוריות מדורות שונים, כך שהביצוע הזה הוא סגירת מעגל מושלמת ומרגשת.

דיקלה וזהבה בן - בראשית 

קרן נכט וחברת נענע דיסק הפיקו את פרויקט 'צו השעה' כדי שאמנים לא יגיעו למצב העגום אליו הגיע גבי שושן לפני כמעט חמש שנים. כשהשיר הזה יצא במקור בשנות ה-70, שושן שהיה בשיא הצלחתו, ולא דמיין כנראה את ההתעלמות מתרומתו לתרבות הישראלית אחרי 30 שנה, אבל לאמנים שהיו בשיא הצלחתם ב-2019 כמו דיקלה, זה לקח כמה חודשים בלבד עד שהפכו לאבק בסערה ששמה 2020. מדובר בשיר שכבר זכה למספר גרסאות כיסוי, אבל כאן מדובר בדואט ענק מהחיים של שתי ווקאליסטיות מדהימות לטקסט האדיר שכתב אהוד מנור. שיתוף פעולה מבורך שמשאיר טעם של עוד.