העסקה שהונחה על השולחן הייתה סולחה תמורת כסף. שש ספרות של כסף. כל מה שנדרש מאבי טולדו לעשות היה לשבת עם אויביו, העבריינים הבכירים דרור אלפרון וערן דחבש, להבהיר שהוא משאיר מאחור כל מחשבה על נקמה בהם ובאנשיהם ולהרגיע את השטח. טולדו שמע את מה שהיה למתווך לומר, ובלי לחשוב פעמיים דחה את ההצעה. זה לא על כסף, הבהיר: הנקמה במי שחתך אותו בפניו היא עניין של כבוד.

עשרה חודשים עברו מאז אירוע הדקירה שבו נפגע טולדו, ראש ארגון הפשע שנחשב לעבריין הדומיננטי ביותר באזור השרון, לעיני בנו. אבל גם עכשיו, שבועות אחדים לאחר ניסיון הסולחה, השטח בוער. "אבי לא ישתוק עד שהוא ינקום", אומר השבוע ג', עבריין מכפר סבא. "יש לו המון כוח, הוא מקושר לארגון של משפחת הפשע מוסלי, ואני מציע לדרור אלפרון ולערן דחבש לקפל את הציוד ולעזוב את העיר אם הם לא רוצים לצאת מפה בתכריכים".

עוד לפני האזהרה הזו החלו עבריינים בכירים המזוהים עם אלפרון ודחבש להסתובב בכלי רכב ממוגני ירי מחשש שטולדו ואנשיו ינסו לחסל אותם. בתחילת החודש נעצרו שניים מהם כשנסעו בג'יפ ממוגן בניגוד לחוק (החוק אוסר על נהיגה ברכב ממוגן ללא אישור משטרה וגורמי ביטחון); הן במשטרה והן בעולם התחתון ראו בזה רמז לבאות, צליל ברור של תופי מלחמה. "כפר סבא הולכת להיות שדה קרב בשבועות הקרובים", אומר ג', שמכיר את דפוסי הפעולה של הצדדים. "לאבי יש גיבוי מארגוני פשיעה בתל אביב ובמשולש, עומד מאחוריו עבריין בכיר מאוד שמוכר היטב למשטרה. לארגון שלו יש רובים, אקדחים, לבנות חבלה, מטעני משוכללים שמופעלים בשלט רחוק. אני מקווה שלא ייהרגו פה אזרחים חפים מפשע".

אבי טולדו (צילום: מתוך עמוד הפייסבוק של המצולם)
למד בבית הספר של משפחת מוסלי. טולדו|צילום: מתוך עמוד הפייסבוק של המצולם

ביום שני השבוע פשט כוח של בלשי היחידה המרכזית במשטרת מחוז מרכז, שוטרי מרחב השרון ותחנת משטרת כפר סבא על מבנים במושב נווה ימין, שנחשב למעוז של טולדו וחלק מאנשיו מתגוררים בו. השוטרים עצרו את טולדו ועשרה מאנשיו כשברשותם שלושה אקדחים ומחסניות עם כדורים. כוח המשימה, שהגיע ללא צו מבית משפט, הפתיע את העבריינים.

שני אנשים ארבו ברחוב בכפר סבא. אחד מהם שלף סכין, חתך את אבי טולדו בפניו ונמלט. זה לא היה אירוע ספונטני: מישהו מיריביו של טולדו החליט להביך אותו, לא להרוג אלא לשלוח מסר

בימ"ר מרכז מעריכים שהאקדחים נועדו לפעולות נקם באלפרון, דחבש וחייליהם הבכירים. בין העצורים היו האנשים המקורבים ביותר והנאמנים ביותר לטולדו, כולם בני משפחה אחת - ישראל, אהרון, נתן, מקסים ונחמן אוטומזגין. החוקרים לקחו את בגדיהם של כמה מהנאשמים לבדיקת מעבדה, שם יחפשו ראיות פורנזיות לכך שהחזיקו בכלי הנשק. כולם שמרו על זכות השתיקה בחקירתם; עו"ד שי נודל, שייצג אותם, טען שאין הוכחה לכך שהאקדחים שייכים להם בכלל. כך או כך, מעצרם של העשרה הוארך בארבעה ימים בבית משפט השלום בראשון לציון.

"אין לנו ספק שהמעצר של טולדו והאנשים שלו סיכל ניסיונות חיסול", אומר קצין משטרה. "הם תכננו לפגוע באלפרון, בדחבש ובעבריינים אחרים בעיר שקשורים לסכסוך בין שני הארגונים". אלא שהבוקר (חמישי) שוחרר טולדו, ואף אחד לא מדבר במונחים של סיום הסכסוך.

"כמו שאבי טולדו רואה את זה - פגעו בכבוד שלו, גרמו טראומה לילד שלו", אומר ג'. "הוא יודע בדיוק מי שלח את הדוקר, ומבחינתו זה שיא ההשפלה. מי שעומד מאחורי המעשה הולך לשלם על זה. במקרה הטוב זה ייגמר בייסורים קשים".

אי אפשר לערבב אותו

טולדו בן ה-44 טיפס בשנים האחרונות לעמדת יעד בכיר של היחידה המרכזית במשטרת מחוז תל אביב. מספרים עליו שהוא טיפוס חייכן, נעים הליכות, תורם לבתי כנסת ולנזקקים – בדף הפייסבוק שלו הוא משתף פוסטים של ארגוני צדקה, לצד דברי רבנים ומסרים פוליטיים מצד ימין של המפה – אבל באזור השרון כבר יודעים שלא לטעות בחיוך שלו.

דרור אלפרון  (צילום: מתוך עמוד הפייסבוק של המצולם)
מרגיש את הלחץ. דרור אלפרון|צילום: מתוך עמוד הפייסבוק של המצולם

"אבי הוא גבר עם מילה של כבוד", אומר עבריין ותיק שראה את טולדו מתקדם במעלה ההיררכיה של הפשע המאורגן. "החיילים שלו נאמנים לו בצורה עיוורת, הם סומכים עליו שלא יפקיר אותם בזמן אמת. יש לו שכל, הוא ראה מה קרה לכל ראשי הארגונים שחסכו על חיילים או הפקירו אותם ובסוף קיבלו אותם כעדי מדינה. הוא יודע לתחזק ולשמן את האנשים שלו בזכות השיעורים שלימדו אותו בבית הספר הכי טוב שיש, משפחת מוסלי. אבי למד מהם הכל ואי אפשר לערבב אותו".

בתחילת שנות ה-2000 היה טולדו חייל זוטר בארגון הפשע של משפחת מוסלי. הוא היה האיש למשימות מיוחדות, מי שנשלח לירות לעבר עבריינים או להניח מטענים תוך סיכון עצמי לא מבוטל. עם הזמן עלה בסולם הדרגות ונעשה מקורב למי שעמד על פי החשד בראש הארגון, יוסי מוסלי.

ג', עבריין מכפר סבא: "לאבי טולדו יש המון כוח. אני מציע לדרור אלפרון ולערן דחבש לקפל את הציוד ולעזוב את העיר אם הם לא רוצים לצאת מפה בתכריכים"

קצין מודיעין לשעבר במשטרת ישראל מספר: "כשטולדו היה בשנות ה-20 שלו, חדש בעולם הפשע, הוא היה אחד מעשרות עבריינים זוטרים שהפילו עליהם את העבודות השחורות של הארגונים באזור המרכז. רובם כבר חוסלו במלחמות, אבל לטולדו היה מזל להתברג בארגון של יוסי מוסלי. הוא היה עוצמתי, גדול, מפחיד. מוסלי נתן פקודות וטולדו ביצע".

באותה תקופה נחשב הארגון של מוסלי לאימת העולם התחתון. אנשיו שלטו בשוק ההימורים ובצ'יינג'ים, עסקו בניכיון צ'קים ובהלוואות בריבית, וניסו גם להשתלט על קבוצות כדורגל שדרכן תכננו להלבין הון.

בשנת 2003 נשלח טולדו לחסל סוכן סמוי שהופעל על ידי היחידה המרכזית במשטרת מחוז תל אביב. על פי החשד ארב לו טולדו בעת שהאחרון בילה במועדון בתל אביב, אבל החטיא את המטרה. המשטרה לא מצאה ראיות למעשה, וכתב אישום לא הוגש. שנתיים לאחר מכן הניח טולדו מטען חבלה ליד איצטדיון הכדורגל 'וינטר' ברמת גן; המטען התגלה במקרה על ידי עובר אורח וטביעת אצבע של טולדו אותרה על השקית שבתוכה נמצא, לצד טלפון סלולרי שאמור היה לשמש להפעלתו מרחוק. איכון טלפוני שערכו החוקרים הצביע על כך שטולדו ביצע שיחת טלפון ממקום הנחת המטען, ויירטו שיחה בינו לבין עבריין אחר. טולדו נעצר, ובביתו של עבריין המקורב אליו נתפסו רימוני הלם ורסס ושני אקדחים.

ערד דחבש (צילום: מתוך עמוד הפייסבוק של המצולם)
המעצרים לא עוצרים את הארגונים. ערן דחבש|צילום: מתוך עמוד הפייסבוק של המצולם

ב-2005 נעצר טולדו על ידי ימ"ר תל אביב במהלך מבצע שבמסגרתו נעצרו 20 עבריינים, בהם יוסי מוסלי, שנשלח ל-11 שנות מאסר. פרקליטות מחוז תל אביב הגישה נגד טולדו כתב אישום חמור בגין עבירות של נשיאת נשק, החזקת נשק והכנה של חומרים מסוכנים; השופט ג'ורג' קרא הרשיע אותו בכל הסעיפים ודחה את טענותיו של עורך דינו, צדוק חוגי, על כך שאין לו קשר למטען החבלה. הוא ריצה חמש וחצי שנות מאסר.

לאחר ששוחרר העתיק טולדו את פעילותו מאזור המחייה של משפחת מוסלי – תל אביב וסביבתה – למקום מגוריו כיום, כפר סבא. עם השנים ביצר את מעמדו בעיר, הרחיב את גבולות הגזרה של ארגונו לפתח תקווה וכרת ברית עם עבריינים בכירים מהמשולש וממקורביו של יוסי מוסלי. טולדו בנה לעצמו ארגון פשע בדמותו ובצלמו של הארגון של מוסלי; כל אחד יודע את תפקידו, הלשנה היא לא אופציה ואיש לא מעלה בדעתו לחתום על הסכם עד מדינה.

בתחילת החודש נעצרו שני עבריינים המזוהים עם אלפרון וערן דחבש כשנסעו בג'יפ ממוגן. הן במשטרה והן בעולם התחתון ראו בזה רמז לבאות, צליל ברור של תופי מלחמה

"טולדו יצר ארגון של כמה עשרות צעירים, בהם בני משפחת אוטומזגין ועבריינים שמתמחים בחבלה ובאמצעי לחימה", מספר בלש משטרה לשעבר. "הוא בחר את החבר'ה שלו בפינצטה והוא גם יודע לגעת באנשים, לגרום להם להרגיש שייכים. זו אחת הסיבות לכך שקשה לחדור לארגון שלו וקשה להפליל אותו. בשנים האחרונות הוא נעצר כמה פעמים, אבל שום דבר לא הבשיל לכתבי אישום".

לא רואים את הסוף

מלחמות טריטוריאליות הן חלק בלתי נפרד מהפשע המאורגן, ובשלוש השנים האחרונות מתמודד טולדו עם תחרות מצדם של אלפרון ודחבש, שחברו זה לזה בניסיון לדחוק אותו החוצה או לפחות הצידה. מה שהחל בחיכוכים ומתחים הסלים לכדי מלחמת רחוב שמזכירה כיום את נתניה בשנות ה-90.

המלחמה בין טולדו לאלפרון ודחבש היא על שליטה במקורות הכנסה שמוערכים במשטרה בכחצי מיליארד שקלים בשנה. מועדוני הימורים, מתקנים לשטיפת כלי רכב, חנויות ירקות, פיצוציות, בתי קפה, קווי הלוואות, צ'יינג'ים, איסוף בקבוקים, מגרשים למכירת כלי רכב יד שנייה – הכסף זורם מכל אפיק אפשרי ובאחרונה גם מכל כיוון, לאחר שהארגונים המתחרים הרחיבו את אזורי הפעילות שלהם. היום הם כוללים את כפר סבא, פתח תקווה ורעננה, ויש סימנים המעידים גם על חדירה להוד השרון ופזילה לכיוון הרצליה.

המאבק בין ארגוני הפשע התנהל בתחילה מתחת לרדאר, אבל אירוע משמעותי אחד הצית את האש. זה קרה באוגוסט 2021, כששני אנשים – אחד מהם, כך מאמינים במשטרה, רק בן 17 - ארבו לטולדו ברחוב בכפר סבא. אחד מהם שלף סכין, חתך אותו בפניו ונמלט מהמקום. המשטרה עצרה חשוד במעשה, אבל נאלצה לשחרר אותו לאחר שלא הצליחה להשיג ראייה חותכת שתקשור אותו לדקירה.

אבי טולדו (צילום: מתוך עמוד הפייסבוק של המצולם)
הכי קרובים. ישראל אוטמזגין (מימין) עם טולדו|צילום: מתוך עמוד הפייסבוק של המצולם

זה לא היה אירוע ספונטני, לא מבחינת העיתוי וגם לא ברמת התוצאה. מישהו או מישהם מיריביו של טולדו החליטו להביך אותו, לפגוע בכבודו קרוב לביתו; לא להרוג אותו, אלא להעביר מסר. "זו הייתה חציית קו אדום במושגים של הסכסוך הזה", אומר גורם במשטרה. "אבי טולדו עשה מודיעין טוב כדי להבין מי עומד מאחורי האירוע, והחליט לצאת למלחמה כדי לנקום באחראים הישירים והעקיפים. היינו משוכנעים שזה יירגע אחרי שיתפוצצו מטען או שניים, אבל זו מלחמה שנמשכת כבר כמעט שנה ואנחנו לא רואים את הסוף שלה. היו כל מיני ניסיונות לסולחה, אבל זה תמיד נכשל".

"כמו שאבי טולדו רואה את זה - פגעו בכבוד שלו, גרמו טראומה לילד שלו. הוא יודע בדיוק מי שלח את הדוקר, והוא הולך לשלם על זה. במקרה הטוב זה ייגמר בייסורים קשים"

לא רק שהמצב בשטח מסרב להירגע, אלא שהאש התפשטה גם לפתח תקווה ולרעננה, ובקצב גובר: רק בארבעת החודשים האחרונים נרשמו כ-50 אירועים חמורים בין שני הארגונים, ביניהם השלכת רימונים לעבר פיצוציות ומתקנים לשטיפת כלי רכב, הצתת רכוש וירי לעבר בניינים וחיילים משני הצדדים. באחד המקרים נורו יריות לעבר בית קפה השייך למשפחת אוטומזגין; חלקם נורו בטעות לעבר ביתה של ניצולת שואה.

עם העלייה בגובה הלהבות באו גם המעצרים: בחודשים האחרונים נעצרו בערים המעורבות בסכסוך עשרות עבריינים, בהם אלפרון ודחבש, ולצדם בכירים בשני ארגונים בחשד לניהול מועדוני הימורים והחזקת אמצעי לחימה. "בחלק מהמקרים היה מדובר במעצרי מנע שמטרתם לסכל חיסולים", אומר קצין משטרה. "לא היו לנו מספיק ראיות, אבל היינו חייבים לבצע מעצרים שירגיעו את השטח, יקררו את העבריינים משני הארגונים. זה פתרון זמני שאחריו השטח נדלק מחדש".

_OBJ

תפיסת הג'יפ הממוגן המחישה את מצב הלחץ במחנה אלפרון-דחבש. "הם מבינים טוב מאוד שאבי רציני ופוחדים ממנו פחד מוות", אומר עבריין מקומי. "כל יום הם בודקים את המכוניות שלהם, לראות שאין שם מטעני חבלה ושלא אורבים להם כדי לחסל אותם. הידע שאבי צבר בארגון של מוסלי מפחיד את אלפרון ודחבש, הם יודעים שהוא מתוחכם מאוד אבל גם חסר מעצורים, בטח כשמדובר בנקמה".

דחבש ואלפרון ממעטים להסתובב באופן חופשי בכפר סבא; הם פועלים מתוך הנחה שכל פינת רחוב מהווה מארב אפשרי. טולדו מצדו דואג להיות מוקף בעשרות מאנשיו כדי למנוע כל סיכוי לפגיעה בו. בימ"ר מרכז עורכים מעקבים אחר שני הארגונים, כולל האזנות סתר, איכוני טלפונים ושימוש באמצעים טכנולוגיים אחרים כדי למנוע מהצדדים לבצע חיסולים. אבל המרואיינים לכתבה זו, משני צדי החוק, מפקפקים באפשרות שזה ייגמר לפני שהאחראים לאירוע הדקירה בקיץ שעבר ישלמו על מעשיהם. כי זה על כבוד.

עו"ד שני נודל, סנגורו של אבי טולדו, מסר בתגובה למעצרו: "מדובר במעצר ראווה של המשטרה שכל מטרתו ליצור באזז תקשורתי ולא יותר מכך. מרשי ושאר החשודים הגיעו למקום כדי לנסוע לאירוע משפחתי. כלי הנשק נמצאו במקום אחר ולא בקרבתם. אין להם שום קשר לכלי הנשק. השוטרים אמרו להם שמעצרם נועד כדי למנוע מאחרים לפגוע בהם. די תמוה שדווקא מרשי וחשודים נעצרו ולא אותם אנשים שהיו אמורים לפגוע בהם".

מטעמם של דרור אלפרון וערן דחבש לא נתקבלו תגובות עד לשעה זו. התגובות יפורסמו אם וכאשר יתקבלו