מפת הבריחה של הפושעים מישראל
מפת הבריחה של הפושעים מישראל

אבי (שם בדוי), בן 50, נשוי ואב לשלושה מדרום הארץ, בכלל לא ידע שקיימת מדינה בשם נמיביה, עד לפני שלוש שנים. הוא היה איש עסקים מהוגן ושומר חוק, עד שבשלב מסוים החל אחד מארגוני הפשיעה בנגב לדרוש ממנו דמי חסות בתמורה להגנה על עסקיו. אבי סירב, חבר לעבריין מתחרה בבקשה שיגן עליו, ובמהרה למד שהפר את הקודים של העולם התחתון. הוא מצא את עצמו כיעד מרכזי לחיסול: ארגון הפשיעה ארב לו פעמיים מחוץ לביתו ובסמוך למשרדיו, ורק בנס החטיאו אותו הכדורים. במקרה אחר, מכוניתו התפוצצה רגע לפני שנכנס אליה.

אבי, בשלב זה כבר יעד משטרתי בפני עצמו, הבין את הרמז: הוא ארז את המשפחה ועלה על מטוס לנמיביה, בעצת חבר מהעולם התחתון. שם, נאמר לו, יוכל להימלט מהקלחת העבריינית ולהתחיל מחדש – ואולי אפילו להרוויח כסף טוב על הדרך.

"עזבתי את הכול וברחתי רגע לפני שהכדורים ישיגו אותי או את הילדים שלי", הוא אומר בראיון טלפוני. "למה דווקא נמיביה? חבר טוב שעוסק כאן בכרייה ובסחר ביהלומים אמר לי שאין יותר טוב מזה. מצאתי פה קהילה יהודית קטנה וחמה מאוד, נכנסתי לעסקי היהלומים והחיים דבש. אני מתגעגע לישראל, לחברים ולמשפחה, אבל אין לי למה לחזור: ברגע שאנחת המשטרה תעצור אותי, ואם היא תשחרר אותי העבריינים כבר יחסלו אותי. בינתיים פה זה הכי בטוח, בינתיים".

אבי, לא לבד: בשנים האחרונות מחליטים יותר ויותר עבריינים – מהבכירים ביותר ועד החיילים הזוטרים – שהייאוש בחו"ל הרבה יותר נוח. שנים ארוכות שהם נמצאים על הרדאר המשטרתי, חומקים מצווי מעצר או נמצאים במעקב תמידי של יחידות סמויות, ובשלב מסוים צעדיהם הופכים כל כך מוגבלים עד שאין מנוס מלארוז מזוודה, להטעות את אנשי המדים, ולהמריא ליעד בו יוכלו להסדיר נשימה. חלק מהם חוזרים כעבור תקופה קצרה וממשיכים להתחבא, חלק מבססים "שלטון מרחוק" ומתפעלים את חייליהם בישראל בעזרת הוראות טרנס אטלנטיות. כולם חיים בחשש מתמיד שתוכנית המילוט הגדולה שלהם תקרוס באחת – אבל מעדיפים לקחת את ההימור, ולא לשבת בארץ ולהמתין עד שייתפסו.

מטוס, חופשה (צילום: istockphoto)
הכל מתחיל במטוס|צילום: istockphoto

"מדובר בעבריינים מאוד מתוחכמים שמראש מכינים תוכנית בריחה למדינה שבה יוכלו להתערבב באוכלוסייה המקומית", טוען קצין מודיעין במשטרה. הוא מסביר כי ההחלטה של העבריינים לברוח למדינה כזו או אחרת מושפעת בין היתר משיקולים של שפה, אפשרויות תעסוקה, קרובי משפחה הנמצאים באיזור - וכמובן, עדיף שלא יהיו לה הסכמי הסגרה מוסדרים עם מדינת ישראל. "נוח לעבריין שבורח מישראל למצוא מדינה שהוא מכיר אותה ואת המנטליות שלה. הוא זקוק לסביבה שתזרז את התאקלמותו, תסייע לו להתערות באוכלוסייה המקומית,

משפחה וחברים שיעזרו לו להתאקלם ולהסתיר את זהותו האמיתית כדי שהאינטרפול לא יעצור אותו. לעיתים העבריינים האלה יקימו משפחות חדשות, יתגוררו בכפרים נידחים, יורידו פרופיל לגמרי ואם הם לא יעשו טעויות קריטיות יוכלו לחיות מהכסף אותו הרוויחו לאורך השנים בארץ, ואנחנו לעולם לא נוכל לתפוס אותם. במקרה הטוב זה יקרה אחרי שנים רבות, אבל גם זה, כולם יודעים, ממש לא בטוח".

אז אילו מדינות נחשבות לאזורי המקלט של אנשי העולם התחתון? ובכן, כמעט כל נקודה על הגלובוס. מיפן, אוסטרליה וניו זילנד ועד הודו, אנגליה, בולגריה וטורקיה. ובכל זאת, אספנו עבורכם כמה יעדים מועדפים במיוחד על עברייני הארץ.

מרוקו | זוכים לאירוח כיד המלך

בשלוש השנים האחרונות הפכה מרוקו ליעד אטרקטיבי עבור עבריינים ישראליים. עשרות חיילים בארגוני פשיעה שמבוקשים בארץ על ידי המשטרה נמלטו למדינה והצליחו לבנות לעצמם שגרה עסקית חדשה וחזקה. אלו שמגיעים לשם הם בדרך כלל בניהם של ילידי מרוקו - כעבור כמה שבועות של שהייה במדינה, ובתמורה לכמה מאות דולרים המזרזים את התהליך, הם זוכים לקבל דרכון מקומי ואפשרות לעשות עסקים במדינה ולנוע בה באופן חופשי.

עסקיהם החדשים נעים על ציר רחב, אך רובם חוברים לעבריינים מקומיים והופכים מעורבים ב"ייצוא" של חשיש מרוקאי לאירופה ולצפון אפריקה. רק בחודשים האחרונים נתפסו שני ישראליים בשדה התעופה בקזבלנקה כשבמזוודות שלהם 12 ק"ג חשיש, והתופעה מתעצמת כל הזמן.

|זיהינו באחרונה שיתוף פעולה בין עבריינים ישראליים שברחו למרוקו לעבריינים מקומיים בתחום הסחר בסמים, ההימורים, הזנות ועסקי התיירות והשעשועים. רמת החיים שם נמוכה מאוד וזה קורץ לעבריינים הישראליים לעשות שם עסקים וגם ליהנות מהחיים", מספר קצין במשטרה. "הם יוצרים שיתופי פעולה חזקים עם העולם התחתון המקומי, ויש אפילו עבריינים מרוקאיים שהגיעו באחרונה לישראל ומתארחים על ידי ארגוני הפשיעה המקומיים בבתי מלון מפוארים ומקבלים אירוח כיד המלך".

הרב ברלנד וגבי בן הרוש (צילום: תומר ושחר צלמים)
הרב ברלנד והעבריין גבי בן הרוש במרוקו. מקבלים דרכון בקלות|צילום: תומר ושחר צלמים

העבריינים שלום דומראני, עמיר מולנר והצלע השלישית שלהם גבי בן הרוש גילו את מרוקו, ואף התגוררו בה תקופות ארוכות. במשטרה מעריכים שבשנתיים האחרונות הם העבירו למדינה עשרות מיליוני שקלים שנועדו "להשקעה בעסקים ומיזמים תיירותיים וחקלאיים", אך למעשה הופקדו בחשבונות סודיים. "הגיעו למרוקו מזוודות מלאות ביורו ובדולרים, ורואים שהם חיים כאן טוב", טוען בכיר בקהילה היהודית במרוקו. "הם עושים פה מה שהם רוצים, נוסעים במכוניות פאר, חיים כמו קינגים. הם ברחו מהמשטרה הישראלית ופה אף אחד לא נוגע בהם. חיים בגן עדן".

העבריין המזוהה ביותר עם מרוקו הוא הרב אליעזר ברלנד, ראש ישיבת "שובו בנים" הברסלבית בשכונת "מאה שערים", שנמלט מישראל לפני כשנה לאחר שנפתחה נגדו חקירת משטרה בחשד לביצוע עבירות מין במספר נשים. ברלנד המריא מישראל לארצות הברית, משם לשוויץ ולאחר מכן נחת במרוקו. שמונה חודשים שהה במדינה, כשבמקביל נכשלו פעם אחר פעם המגעים שניהל עם משטרת ישראל והפרקליטות לגבי תנאי חזרתו לארץ. לפני כשבועיים, לאחר לחץ מצד הקהילה היהודית, עזב את המדינה באישון לילה במטוס של פרטי של מיליונר יהודי, ומאז הוא נודד ממדינה למדינה. הוא נחת במצרים, המשיך למוזמביק ומשם לזימבבואה – לכולן אין הסכם הסגרה עם ישראל.

דרום אמריקה | משחדים את מי שצריך

מדינות דרום אמריקה הן כבר שנים ארוכות אופציה לא רעה בכלל עבור אותם עבריינים נמלטים. ראשונה בטור היא ארגנטינה: כבר לפני תשע שנים הצליח העבריין משה בן איבגי, אחד מרוצחיו של נהג המונית דרק רוט שאף הואשם בשוד של בעל מכולת, לברוח אליה בזמן חופשה קצרה מהכלא, כשהוא מצויד בדרכון מזויף. הוא נחת בארגנטינה, נכנס ויצא גם מאורגוואי ומעוד כמה מדינות סמוכות עד שחזר לבואנוס איירס והתמקם בה. לאחר סדרה של דיונים משפטיים בין הפרקליטות בארגנטינה לגורמי האכיפה בישראל נקבע שהוא ירצה עונש של חמש שנות מאסר בלבד בגין שוד בלבד, כיוון שבארגנטינה האחריות על קטין בעבירת רצח חלה מגיל 16. השבוע, כאמור, הוסגר חזרה לישראל. מאות עבריינים אחרים, המואשמים בעבירות של נוכלות, עוקץ בנקים ועבירות מין, מצאו גם הם במדינה מקלט נוח להסתתר בו.

ברזיל ובוליביה נחשבות אף הן לכר פורה מאוד כנופיות של עבריינים ישראליים אשר נמלטו מישראל בעקבות עבירות רצח וסחר בסמים. אלה נוחתים במדינה, מתערים אט אט בחוגים העבריינים המקומיים ולמעשים הופכים לדמויות מרכזיות בעסקאות הפשע המקומיות.

"העבריינים הישראלים פועלים בברזיל בתחום הסחר בסמים, הנשים, הזנות. יש להם כסף, הרבה כסף וגם כשהמשטרה המקומית עוצרת אותם הם דואגים לשמן ולשחד את מי שצריך כדי להשתחרר ולהמשיך בפעילות העבריינית שלהם", טוען גורם משטרתי.

חוף קופקבנה בריו דה ז'נרו בברזיל (צילום: iStock)
ברזיל. הכנופיות הישראליות מרגישות בנוח|צילום: iStock

גם בפרגוואי, אורגוואי וקולומביה חיים עבריינים ישראלים שנמלטו מישראל לאחר שנפתחה נגדם חקירה על מעורבותם בעבירות של הברחות קוקאין נוזלי באמצעות בלדרים מדרום אמריקה לישראל. שם, במדינות בהן התעשייה הזאת פורחת, הם מרגישים לגמרי בבית.

"עבריינים ישראליים הקימו באותן מדינות רשתות מתוחכמות שמעסיקות מקומיים כבלדרים להברחת סמים לישראל בשיטת 'הפרידות' (בליעת עשרות שקיות של קוקאין) או במסווה של תיירים שהגיעו עם בקבוקי יין שמכילים את הסם הנוזלי", טוען קצין מודיעין במשטרה.

רוסיה | מצמיחים זקן, עושים קרחת

רוסיה, יחד עם מדינות ברית המועצות לשעבר (קזחסטן, אוקראינה, בלארוס גיאורגיה, קירגיסטאן ועוד) נחשבת למקום מסתור נוח עבור רוצחים ישראלים נמלטים. למעשה, בשנים האחרונות ברחו לאותן מדינות כ-20 עבריינים שנחשדו בעבירות של רצח, אלימות חמורה והונאה של עשרות מיליוני שקלים והלבנות הון – ועד היום טרם הצליחו להתחקות אחר עקבות רבים מהם. למרות שנגד רובם תלויים ועומדים צווי מעצר של האינטרפול, אותם עבריינים חיים בזהות שאולה ופשוט נעלמים מתחת לפני השטח בקור המקפיא.

"הם משנים את הפרופיל שלהם, מצמיחים זקן או עושים קרחת, מאמצים להם זהות שאולה וחיים איתה", טוען קצין משטרה בכיר. "זה קורה בעיקר בערים הגדולות והעמוסות, מה שמקשה מאוד לחשוף את זהותם האמיתית ולעקוב אחריהם. חלקם אפילו מאמץ לו זהות של אנשים מתים".

בשנתיים האחרונות הצליחו במשטרה ובאינטרפול לאתר שלושה ישראליים בקזחסטן ובדרום רוסיה שהיו חשודים ברצח של תושבי אשדוד ואשקלון. הם הוסגרו לישראל, הוגשו נגדם כתבי אישום ומשפטם מתנהל בימים אלו.

לעיר אומן שבאוקראינה נמלטו בשנה האחרונה עשרות עבריינים ישראליים שנפתחה נגדם חקירה בגין השתייכותם לארגוני פשיעה ועבירות של ניסיון רצח וסחיטה באיומים. קברו של הרבי נחמן מאומן הוא אחד היעדים המרכזיים בעיר אליו הם נוהגים להגיע. חלקם המשיכו משם לגרמניה ולמרוקו ואחרים יחזרו בקרוב לישראל, רק לאחר שיבררו שאין נגדם צווי מעצר.

הקבר של רבי נחמן (צילום: רועי עסיס)
קברו של הרבי נחמן באומן. רבים עוברים שם בדרך ליעדים אחרים|צילום: רועי עסיס

תאילנד והפיליפינים | מתחבאים בג'ונגל

תאילנד והפיליפינים נחשבות למדינות מקלט נוחות לעבריינים ישראליים: באיים ובג'ונגלים קל להתחיל מחדש ולפתוח עסקים קטנים תחת זהות בדויה, ומנגד – יש מספיק ישראלים בסביבה שיוכלו לתת כתף תומכת.

במרבית המקרים מדובר בעבריינים שהיו מעורבים בישראל בעבירות מין או עוקץ חברות. נגד רובם לא עומדים מעצר של האינטרפול, אבל בנתב"ג ממתינים להם צווי מעצר ולכן הם מעדיפים להשקיע בחייהם החדשים כבעלי מסעדות חוף ומכוני מסאג', או כסוחרים באבני חן ומפעילי גסט האוסים. כך למשל ד', אזרח ישראלי שהיה מבוקש בישראל על עבירות סמים ואלימות, נמלט לתאילנד זמן קצר לאחר שהוזמן לחקירה. הוא פתח עסקי תיירות בפוקט, וגם שם הסתבך עם שותפיו על רקע פלילי ונאלץ להימלט לעיר פטאיה הצפונית, בה הקים אכסניה ומועדון חשפנות. ישראלי אחר החי פוקט, משה דוד, נעצר לפני כשנה בחשד שרצח את שותפו ההונגרי, פטר רייס, על רקע של השקעות כושלות בפרויקטים תיירותיים.

"מדובר במדינות שקל מאוד לעבריינים ישראלים להתאקלם בהן במהירות רבה, אם יש להם כסף", טוען קצין משטרה ותיק. "בדרך כלל, הישראליים שכבר הסתדרו באותן מדינות יקבלו את אותם עבריינים בחמימות רבה, אבל יש גם חשדנות מהחשש שינסו להשתלט להם על העסקים. כיום אנחנו יודעים על עבריינים שמעדיפים להתגורר בכפרים נידחים בג'ונגלים, רק כדי שלא יהיה סיכוי לאתר אותם, במיוחד סמוך לגבול עם קמבודיה".

 

תאילנד (צילום: Thinkstock)
תאילנד. קל להתחיל מחדש באיים|צילום: Thinkstock

ארצות הברית וקנדה | קהילות יהודיות בכל מקום

בארה"ב ובקנדה חיים כיום מאות עבריינים ישראלים נמלטים, אשר הקימו במדינות ארגוני פשיעה שפועלים בתחומים של הימורים לא חוקיים, מלונאות, חלקי חילוף לכלי רכב, גביית דמי חסות וסחר בסמים והפצת חשבוניות פיקטיביות. מתוך אוכלוסיית הנמלטים בולטים במיוחד עברייני המין, אשר רבים מהם מוצאים מקלט דווקא בקהילות חרדיות סגורות שנותנות להם מקלט ומחסה ודואגות לצייד אותם בזהויות חדשות.

המאמצים הנרחבים של המשטרה המקומית והאינטרפול לעלות על עקבות העבריינים נושאים פרי רק לעיתים רחוקות, והם מצליחים להעלם במרחבים העצומים של היבשת. רק לאחרונה, בעודו שוהה בארץ במסגרת ביקור משפחתי קצר, נעצר על ידי משטרת ישראל שעיה שכטר (50) שעמד על פי החשד בראש רשת הונאה ירושלמית שמכרה תארים אקדמאיים מזויפים בארץ ובעולם. גם חיים כהן, אזרח ישראלי שנמלט לקנדה לפני תשע שנים לאחר שהורשע בעבירות של חמורות של אונס ומעשי סדום בנערה בת 14, נתפס באחרונה באחת הערים בקנדה והוסגר לישראל כדי לגזור את עונשו.

"מדובר בשתי מדינות מהגדולות בעולם, והועבדה שיש בהן קהילות יהודיות כמעט בכל מקום מקילה על העבריינים להטמע בהן ולהמשיך את עסקיהם הפליליים תוך שהם חוברים לעבריינים ישראליים ותיקים שכבר התבססו במקום", טוען סנ"צ בדימוס מאיר אזולאי, לשעבר קצין מודיעין במשטרה.

קולומביה ריבר, הדרכים (צילום: flickr user: Jan Tik)
קנדה. קהילות יהודיות כמעט בכל מקום|צילום: flickr user: Jan Tik

דרום אפריקה | מאות מיליוני דולרים בשנה

בדרום אפריקה מתגוררים כיום מאות ישראליים עבריינים ששולטים ביד רמה על עסקי אבטחה המטפלים באישים בכירים, בשכונות יוקרה ובעסקים של הקהילה היהודית במקום ביוהנסבורג, דרבן וקייפטאון. כמו כן עוסקים העבריינים בהימורים, סחר בנשק, כרייה לא חוקית של מחצבים, ניהול מועדוני חשפנות וגביית דמי חסות מבעלי עסקים מקומיים. חלקם אף מעורב בעסקי יהלומים בקונגו, מוזמביק ואנגולה. רבים מהם דואגים לתגבר את כוחותיהם בהטסה של חיילים משוחררים מיחידות מובחרות, להם הם משלמים אלפי דולרים בחודש עבור אימוני ירי ואבטחה.

בעבר, כאשר היה מבוקש בישראל בחשד לרצח, העבריין עמיר מולנר קפץ לביקור של כמה שנים בדרום אפריקה וחי במדינה מספר שנים. כיום העבריין הבולט ביותר במדינה הוא מיכאל מור, ראש ארגון הפשיעה מצפון הארץ, אשר הוגלה על ידי המשטרה לדרום אפריקה לפני כשנה וחצי לאחר שהובהר לו על שאם יישאר בארץ עלולים לחסל אותו עבריינים יריבים. כמו כן, נרמז לו שקיימת נגדו בחשד להלבנת הון – מה ששלח אותו מיד לשדה התעופה. מור השתלב מהר מאוד בדרום אפריקה בסיועם של חברים וקרוב משפחה, ומקורביו טוענים שעושה שם עסקים מצוינים.

אילוסטרציה (צילום: חדשות 2)
מולנר. קפץ לבקר בדרום אפריקה|צילום: חדשות 2

"העבריינים הישראליים שולטים בדרום אפריקה ובנמיביה, פשוט כי השוטרים והעבריינים המקומיים חוששים להתעסק איתם", מספר קצין מודיעין לשעבר במשטרה. "הם אכזריים מאוד וכולם יודעים שהם לא חוששים לרצוח כל מי שמנסה לנגוס בעסקיהם, כולל עבריינים ישראליים יריבים. כיום בדרום אפריקה יש כמה ארגוני פשיעה ישראליים שמגלגלים מאות מיליוני דולרים בשנה. ארגונים אחרים מנסים לחקות אותם כל הזמן". לראייה, רק היום חוסל בעיר יוהנסבורג עבריין ישראלי על רקע של סכסוך בין ארגוני פשיעה ישראליים במדינה. על פי החשד העבריין נורה מטווח קצר מאוד, וגופתו הושלכה בשדה לא הרחק מהעיר.

כאמור, גם נמיביה היא גן עדן לעבריינים שרוצים להתחיל מחדש. קחו למשל את מייסד חברת "קומברס", קובי אלכסנדר, אזרח ישראלי שנאשם בבית המשפט הפדרלי בניו-יורק בעבירות של מרמה וקשירת קשר. אלכסנדר נמלט לנמיביה, קנה שם בית והתערה בקהילה העסקית המקומית. לפני כשלוש שנים נעצר על ידי האינטרפול, אך בית המשפט בנמיביה דחה את בקשת הסגרתו לארצות הברית והוא נשלח למעצר בית. הוא אמנם הגיע להסדר עם התובעים בהליך האזרחי והעביר להם 52 מיליון דולר – אך מבחינת ההליך הפלילי הוא עדיין מבוקש, ואם יעזוב את נמיביה ייעצר מידית ויוסגר לארצות הברית.

 

שביל הבריחה: באילו דרכים מצליחים הפושעים הנמלטים לצאת מהארץ?

1. בעזרת דרכון מזויף: כמה מארגוני הפשיעה בישראל מחזיקים במעבדות פרטיות לזיוף דרכונים ומסמכים שונים, כולל תעודות זהות. העבודה נעשית ברמה גבהה מאוד וקשה להבחין בזיופים. העבריינים מגיעים לשדה התעופה עם דרכונים תחת שמות בדויים וכך מצליחים לעלות על טיסה. המחיר: בין 3,000 ל-5,000 דולר עבור דרכון בודד, שכוללים בתוכם גם דמי סיכון למקרה שהמשטרה תחשוף את המעבדה.

2. באמצעות טיסות פרטיות או יאכטות: משדה התעופה בהרצליה וממקומות אחרים בארץ ניתן לטוס במטוסים קלים ליוון או קפריסין. אף אחד לא בודק את זהות הנוסעים או את הדרכונים שלהם, ואפילו לא צריך לזייף דרכון. העלות לעבריין נעה בין 7,000 ל-20 אלף דולר, הכוללת שכירת טייס פרטי, שמקבל תשלום גם עבור שתיקתו. אופציה אחרת היא לעלות על יאכטה פרטית, לעגון באחד הנמלים בקפריסין או יוון ומשם להמשיך ליעד הרצוי.

3. דרך הגבול עם מצרים או ירדן: נקודות מעבר פופולריות במיוחד. פושעים רבים מנצלים את מרווח הזמן עד שהמשטרה מוציאה צווי מעצר כדי לעבור דרך הגבולות הללו או להסתנן למדינות השכנות באמצעות מבריחים בדואים. ברגע שחצו את הגבול הם מתקדמים אל נמלי התעופה של רבת עמון או קהיר, משם ניתן לטוס ליעד הבא.