"פעם אחת היא מקרה, פעמיים הן צירוף מקרים, שלוש פעמים זו פעולת אויב". מעניין אם בארגוני הפשיעה בישראל מכירים את המשפט הזה מאת איאן פלמינג, מחבר ספרי ג'יימס בונד. אחרי הכל, האויב שלהם פעל כבר יותר משלוש פעמים. יש כבר מי שמכנה אותו "החפרפרת הלבנה", מלשין מסתורי שדואג שוב ושוב להעביר למשטרה פרטים מדויקים על מבצעי הברחה גדולים של סמים, בעיקר אבל לא רק קוקאין. לפני שנה עוד לא חשדו בקיומו; היום כבר מוצע פרס על ראשו.
אף אחד לא חשב על שטינקרים ב-1 בדצמבר 2020, כששני אזרחים ישראלים בשנות ה-60 לחייהם נכנסו בשעת בוקר מוקדמת למחסן בעיירה הסמוכה ליוקוהמה, יפן. הם נעלו את הדלתות הכבדות והמתינו למכולה מדרום אפריקה, מטען חריג ונדיר של רבע טון סם מסוג קריסטל מת' בשווי שוק מוערך של כ-700 מיליון שקלים.
המכולה הייתה אמורה להגיע ישירות מהנמל הקרוב בשעה מוסכמת מראש. כשזו הגיעה וחלפה, הגברים התחילו להרים טלפונים בניסיון לברר מה קרה. הם לא הספיקו לקבל תשובות כששוטרי היחידה המיוחדת למלחמה בסמים של משטרת יפן פשטו על המחסן ועצרו את השניים.
באוקטובר נעצר בדובאי חליל דסוקי (בתמונה) לצד משאית ובה חצי טון קוקאין. אורן, עבריין ממרכז הארץ, מספר שהמעצר הביא בכירים בארגוני הפשיעה למסקנה שמקור משטרתי מדליף את פרטי ההברחות. הם מיהרו להחליף את מספרי הטלפון ואת כרטיסי הסים שלהם
הביצוע היה אמנם יפני, אבל הראש היה ישראלי. "עוד לפני שהאונייה יצאה מהנמל בדרום אפריקה לכיוון יפן היה ברור לנו מי מעורב בהברחה ומי מחכה לסמים", אומר השבוע קצין במשטרת ישראל. "המידע שלנו היה אמין ומדויק והעברנו אותו אונליין לשוטרים ביפן. העצורים לא ידעו בכלל שאנחנו עוקבים אחריהם, אבל המקור שהעביר לנו את הפרטים היה ברזל יצוק. עובדה שבסופו של דבר סיכלנו הברחת ענק שהייתה שיתוף פעולה בין ארגוני פשיעה ישראליים בדובאי, גורמים בדרום אפריקה והמאפיה היפנית, היאקוזה.
"הבטיחו לאנשים שלא יהיו שום תקלות", אומר עבריין שמכיר היטב את המעורבים בהברחת הקריסטל מת' ליפן. "הם השקיעו בעסקה הזאת משהו כמו 50 מיליון דולר, לא צחוק, ופתאום הם חוטפים בומבה לפרצוף. הם היו צריכים להרוויח בהברחה הזאת לפחות 150 מיליון דולר נקי לכיס ופתאום הכסף הלך, הקריסטל הלך והם נשארו עם סימן שאלה - מי השטינקר המניאק שדפק להם את העסק".
תפיסת הסמים הפתיעה את ראשי ארגוני הפשיעה הישראליים הפועלים בחו"ל. בתחילה הם חשבו שמדובר במקריות, אחר כך הבינו שמישהו ידע בדיוק מתי ואיפה ליירט את המשלוח. ועכשיו מתברר, במילותיו של פלמינג, שזאת פעולת אויב: בתוך פרק זמן של כשנה גרמה סדרה של הלשנות לנזק המוערך בכ-2.5 מיליארד שקלים, שווי השוק המצטבר של הסמים שנתפסו. ההפסד – כולו של ארגונים כחול-לבן ושותפיהם בעולם, בין השאר ביפן ובאירופה. החשד הוא שבכל ההברחות היו מעורבים ארגוני פשיעה יהודיים וערביים שמימנו את רכישת הקוקאין והקריסטל מת', מה שרק מגביר את הספקולציות בנוגע לשיוכו וגם למוצאו של המלשין המסתורי.
בנובמבר 2020 הגיעה מכולה ובה חביות של תמצית בננה מגואטמלה לנמל אשדוד. בתוך החביות הוסתרו מאות תיקים שחורים שתכולתם התבררה כהברחת העשור לישראל: 750 ק"ג קוקאין בשווי משוער של כ-250 מיליון שקלים
"אם היית אומר לי שארגונים רציניים יחטפו תוך שנה מכה של 2.5 מיליארד שקל הייתי צוחק לך בפרצוף, אבל עם עובדות אי אפשר להתווכח. תכלס הם אכלו אותה בגדול, ולא רק הם אלא גם השותפים שלהם בארץ ובחו"ל שעמדו מאחורי מימון ההברחות", אומר אורן (שם בדוי), עבריין ממרכז הארץ. "הם מחפשים בנרות את מי שמוכר אותם למשטרה, אתה לא מבין מה הם עושים כדי לתפוס את החרא הזה שדפק אותם. אם יתפסו אותו, תהיה בטוח שכרישים יאכלו את הגופה שלו או שיטחנו אותה בקצבייה ויזרקו את החתיכות לכלבים ועורבים".
עוד יהיו הפתעות
השנה השחורה של ארגוני הפשיעה החלה ב-19 באוקטובר 2020, עם מה שהיה אחד מניסיונות ההברחה הגדולים של ארגון ישראלי אי פעם: בנמל בפרגוואי נתפסה מול מצלמןת המשטרה מכולה ובה 2.3 טון קוקאין בשווי שוק של כ-500 מיליון דולר. המכולה הגיעה באונייה שהייתה בדרכה למערב אירופה - ככל הנראה לנמל אנטוורפן, בלגיה – ובסופו של דבר גם לנמל אשדוד.
הסם נארז עוד בתחנה הראשונה של האונייה, קולומביה, בתוך משלוח של פחם (קולומביה מייצאת פחם למדינות רבות, וביניהן ישראל) ובשיטה שמעידה על מידה לא מבוטלת של תחכום. הסם מוחדר באמצעים כימיים ממש לתוך פחמי מנגל; התוצאה, שזכתה לכינוי "קוקאין פחם", מקשה מצד אחד על איתור הסם ומצד שני גם על החזרתו למצבו המקורי ("צריך לבודד ולזקק את הקוק מתוך הפחם, זו עבודה קשה שנמשכת בין שלושה לארבעה ימים", סיפר בעבר למאקו עבריין סמים מהנגב).
גם הפעם היה המודיעין מדויק מאוד – שיטת ההברחה, מועד, מיקום. המשטרה בישראל העבירה את המידע המלא למשטרת פרגוואי, שעקבה אחר האונייה מאז כניסתה למים הטריטוריאליים של המדינה. כל שנותר היה לפשוט על הנמל. "בגלל סגירת הגבולות האוויריים עם מדינות דרום אמריקה מאז הקורונה, לווייתני הסמים הישראלים עברו להברחות ימיות בשיתוף פעולה עם ארגוני פשיעה במערב אירופה", מספק קצין משטרה את הרקע.
כעבור כשבוע נתפסו ארבעה גברים ישראלים בנמל אודסה כשניסו לפרוק מכולה ובה 120 ק"ג קוקאין (על פי החשד היא הגיעה מקולומביה כבר באוגוסט; לא ברור למה חלפו חודשים מאז ועד הפריקה). משטרת אוקראינה, שפשטה על המקום ועצרה את הישראלים במבצע שתועד בזמן אמת, העריכה את שווי הסם ב-40 מיליון דולר לפחות. גם במקרה זה היו יחידות העילית של משטרת אוקראינה ערוכות מראש לתפיסת הקוקאין; השוטרים ידעו בדיוק מיהם המעורבים ומהו מועד הגעת המשלוח לנמל.
גל התפיסות נמשך ב-3 בנובמבר 2020, כשמכולה ובה חביות של תמצית בננה הגיעה מגואטמלה לנמל אשדוד. המכולה נפרקה והחביות הועברו על גבי משאיות למחסני חברת משקאות באזור התעשייה של המועצה האזורית באר טוביה. כשאחד העובדים במחסן פרק את המשאיות, הוא גילה שבתוך החביות מסתתרים מאות תיקים שחורים. הוא התקשר מיד למשטרה, שם כבר ידעו שמשלוח גדול של סם צפוי להגיע כך ארצה. הדבר היחיד שלא ידעו היה התאריך המדויק של הגעת המכולה; אם אכן אותו מלשין מסתורי הדליף גם אז את המידע, ייתכן שהיו פרטים שהוא עצמו לא נחשף אליהם.
מה ששוטרי היחידה המרכזית במשטרת מרחב לכיש גילו בתיקים החבויים התברר כהברחת העשור לישראל: 750 ק"ג קוקאין בשווי משוער של כ-250 מיליון שקלים. אלא שלמרות חקירה מאומצת, המשטרה לא הצליחה להגיע אל העבריינים המעורבים בהברחת הענק. החשד היה שבעלי עסקים מאשדוד, אנשים עם רקע פלילי, היו אמורים לאסוף את הסמים ולמכור אותם לסוחרים במרכז הארץ והשפלה; זה מעולם לא הוכח.
חודשיים לאחר מכן, בינואר 2021, בלשי ימ"ר לכיש פשטו על מכולה שהגיעה לנמל אשדוד מברזיל. רשמית היא הכילה אריזות של נייר ייעודי למכונות צילום, אבל הבלשים ידעו שבתוך החבילות מוסתרים כ-650 ק"ג קוקאין. הם עצרו מספר חשודים, בהם בעלי עסקים מאשדוד שנחשדו גם במעורבות בהברחה הקודמת, אלא שתרגילי החקירה נכשלו והם שוחררו ממעצרם. העסק נקלע למבוי סתום, אבל בזכות המידע שמסר איש המסתורין, זה נראה כמו מכשול זמני. "ברור לנו שהקודקודים של ההברחה נמצאים בדובאי ובדרום אפריקה", אומר קצין משטרה בכיר.
מפקד היחידה המרכזית במשטרת מרחב לכיש, סנ"צ ג'יי.אר דוידוב, מאמין שהמעורבים בהברחות לנמל אשדוד ייתפסו עוד לפני סיום תפקידו – מועד שכבר נמצא מעבר לפינה. "אנחנו פחות או יותר יודעים במי מדובר", אומר דוידוב. "אנחנו עובדים בשקט וביסודיות ונגיע לאחראים, לא משנה באיזה מקום הם יהיו בעולם. יש לנו יכולת להגיע לכל מקום בכדור הארץ ועוד יהיו הפתעות. אני טיפוס שאף פעם לא מרים ידיים ואני לא אוהב להשאיר תיקים פתוחים".
מי שיביא את הזבל הזה יקבל חמישה מיליון שקל
בשנה וחצי האחרונות תפסו בלשי היחידה המרכזית במשטרת המחוז הצפוני כ-200 ק"ג "קוקאין פחם" שהוברח מירדן לישראל. באחד המקרים נתפסו על חם שלושה תושבי הפזורה הבדואית בנגב עם תיקים מלאים בסם; גם בהברחה הזו היה למשטרה מידע מודיעיני מדויק להפליא לגבי ההברחה והדמויות שמאחוריה. "לבלשים שהיו במקום לא נותר אלא לבצע את המעצרים ולתפוס את התיקים עם הקוקאין", אומר קצין במחוז הצפוני. "המידע היה אמין מאוד".
אבל מי מספק את המידע הזה? בארגוני הפשיעה רווחות מספר תיאוריות: הראשונה והמתבקשת היא שהאיש הוא סוכן כפול, יש המאמינים שמדובר בשוטר סמוי, ואחרים משוכנעים שזה מקור מודיעיני - עבריין שמוסר מידע לאדם כזה או אחר במשטרה תמורת תשלום. אנשים עם ראש קונספירטיבי יותר חושדים שאחד מבכירי העבריינים פועל מבפנים לסיכול ההברחות תמורת הגנה מפני מעצר. מטבע הדברים, שמועות וניחושים יש בשפע, אבל נכון לעכשיו אין לאף אחד מושג אמיתי בנוגע לזהותו של השטינקר שמוכר אותם למשטרה.
"יש בלגן אחד גדול. שמות נזרקים לאוויר, אתה שומע מלא רכילות, כולם בבלבלה אחת גדולה", אומר רמי (שם בדוי), עבריין מהמרכז. "היו כמה כיוונים שנשמעו לי הגיוניים, אבל לא הצליחו להוכיח שמישהו באמת בקשר עם השוטרים. אני כן יודע שיש דיבורים על פרס רציני, מי שיביא את הזבל הזה יקבל חמישה מיליון שקל".
"כולם על זה, גם בגלל הפרס וגם בגלל הפחד שההברחה הבאה שלך תיתפס", מעדכן אורן ותורם תיאוריה משלו – המלשין שלא יודע שהוא המלשין. "בהברחות גדולות יש בדרך בין שלושה לעשרה אנשים ששותפים לסוד. זה מספר קטן מאוד, אבל לפעמים יש כאלה שלא יודעים לסתום את הפה, מספרים לעבריין מקורב ולא יודעים שהוא בכלל עובד עם המשטרה".
בינואר 2021 פשטו בלשי ימ"ר לכיש על מכולה שהגיעה לנמל אשדוד מברזיל. רשמית היא הכילה אריזות של נייר ייעודי למכונות צילום, אבל הבלשים ידעו שבתוך החבילות מוסתרים כ-650 ק"ג קוקאין
בינתיים ההברחות נמשכות, וכך גם ההלשנות. באוקטובר השנה נעצר בדובאי חליל דסוקי, עבריין ישראלי תושב לוד, לצד משאית עם מטען סודי: חצי טון קוקאין בשווי שוק של כ-135 מיליון דולר שהוברח מדרום אמריקה והוסתר בדפנות התחתיות של הרכב.
שוטרי היחידה המיוחדת למלחמה בסמים בדובאי עקבו אחרי דסוקי מרגע שנחת באמירות, לטענתו כדי לרכוש אייפונים מצופים בזהב ולמכור אותם בישראל - גרסה שדבק בה בעקביות גם לאחר שנעצר במבצע "סקורפיו" (השם נגזר מאיורי העקרבים שעיטרו את חבילות הקוקאין). המודיעין שהעבירה משטרת ישראל לדובאי היה מדויק להפליא גם הפעם.
החוקרים בדובאי משוכנעים שדסוקי לא היה מסוגל לממן לבדו הברחה בסדר גודל כזה, וכי מאחורי התכנית הגרנדיוזית עומדים עבריינים מקומיים וישראלים (החקירה העלתה בין השאר שחלק מהסם היה אמור להגיע ארצה באמצעות בלדרים). הנה הוא שוב, דפוס הפעולה שמטריף את העולם התחתון: עבריינים כחול-לבן, קשרים בין לאומיים - ומישהו שרץ להלשין על כל העסק.
לדברי אורן, המעצר של דסוקי בדובאי היה הקש ששבר את גב הגמל: תיעוד המעקב אחריו ומעצרו הביא בכירים בארגוני הפשיעה למסקנה שהמשטרה מפעילה בתוכם מקור שמדליף את פרטי ההברחות. ליתר ביטחון, רובם החליפו את מספרי הטלפון שלהם ואת כרטיסי הסים.
"המעצר של חליל גרם לכולם להתעורר ולהבין שמישהו עובד עם המשטרה. גם לפני כן היו דיבורים, אבל הפעם זה היה שקוף", אומר רמי. "אני מאמין שבסוף יגיעו לשטינקר הזה, אני יודע שמפעילים גם חוקרים פרטיים בארץ. עבריינים שילמו הרבה כסף כדי לנסות לאתר את האיש הזה, לראות עם מי הוא נפגש ומה הוא עושה".
הסמוי או הכפול
תיאוריית הסוכן המשטרתי – או הסוכן הכפול, שעובד עבור המשטרה אבל גם עבור אחד מארגוני הפשיעה – נראית סבירה. המשטרה הפעילה בעבר סוכנים כאלה בקרב ארגוני פשיעה גדולים (זכור למשל המקרה של משפחת אבוטובול), והם סייעו לפרק אותם מבפנים. "זו הפעלה מסוכנת מאוד, רגישה ויקרה, אבל שווה כל אגורה", אומר מפעיל סוכנים לשעבר במשטרה. "בהפעלות כאלה בעבר היה מדובר בדרך כלל במספר שתיים בארגון או בכיר ברמה כזו או אחרת שעזר להפליל את ראש הארגון. זה גורם לפאניקה גם בשאר הארגונים, שמתחילים לבדוק מה קורה אצלם בתוך הבית. אבל מה, הפעלה כזאת לא יכולה להימשך לנצח. העבריינים לא טיפשים, כבר היו סוכנים שלא סיימו את ההפעלה שלהם בזמן והם נחשפו".
כשמשטרת ישראל מפעילה בהצלחה סוכן סמוי, היא אוהבת לשלוף אותו החוצה בדיוק בזמן – הן כדי להגן עליו והן כדי למנף את העניין לסיקור בתקשורת. בינתיים זה לא קורה, מה שמפנה מקום לתיאוריה השנייה: המקור מודיעיני, "גרון עמוק" או במקרה הזה נחיר עמוק, שעובד עם קציני מודיעין במשטרה ומעביר מידע תמורת כסף ו/או הטבות שונות, כמו מחיקת תיקים פליליים או הקלות בעונש כשמדובר באסירים.
"רכזי וקציני מודיעין עובדים מול מקורות מידע בעולם התחתון, עבריינים זוטרים ולפעמים גם בכירים שמעבירים להם מידע על בסיס קבוע", אומר קצין חקירות במשטרה. "כשהמידע טוב מצ'פרים את המקור בכסף, או בהטבות שאפשר לתת במסגרת החוק ובאישור הפרקליטות. בתפיסות הקוקאין לא הייתי שולל את האפשרות שזה גרון עמוק, אחד שיודע הכל לפרטי פרטים או מעביר מידע חלקי ששווה בדיקה. במקרים שאנחנו מדברים עליהם זה יכול להיות מישהו מקושר מאוד שהוא ממש חלק מההברחות, לא איזה פיון".
רוב המרואיינים ששוחחנו איתם שוללים את רעיון "השתול", כלומר השוטר שהוחדר לארגוני הפשיעה. "החדרת שוטר כסוכן סמוי היא מסוכנת מאוד, מורכבת ומצריכה מעקב של 24 שעות ביממה", אומר קצין מודיעין לשעבר. "אם כבר עושים את זה, אז משתמשים לרוב בשוטר צעיר שעבר הכשרה של סוכן ושהעבריינים לא מכירים וחושבים שהוא אחד מהם. אבל אני לא חושב שזה המקרה, ובוא נזכור עוד אופציה: אולי אין בכלל מלשין. המידע שמגיע יכול להיות שילוב של האזנות סתר ומקורות מודיעיניים שונים בתוך הארגונים. יש גם טכנולוגיות חדישות שמאפשרות לו לעקוב אחר היעדים שלנו בכל מקום בעולם, ויותר מזה לא אפרט".
האפשרות שבכיר בעולם בתחתון עומד מאחורי ההלשנות נראית מאוד אקזוטית, אבל עבריין באחד הארגונים שאיבדו משלוח סמים בעקבות הלשנה מתקשה להאמין שזה הסיפור: "כולם מושקעים בסמים האלה בעשרות מיליוני שקלים, לא הגיוני שהם ידפקו את עצמם. עשינו בדיקות לטלפונים של כל מי שהיה יכול להיות מעורב בהלשנות, ולא מצאנו כלום. אנחנו מפזרים המון כסף כדי לפתור את התעלומה הזו, ולא רק כסף. הרבה מאמצים מושקעים כדי שזה בחיים לא יקרה שוב".