בישראל לא תמצאו שלטי "מבוקש" או רשימות בסגנון "עשרת המבוקשים ביותר", אבל לפני כחודש פרסמה המשטרה הודעה חריגה ברוח זו כשקראה לציבור לסייע לה במצוד אחר שני מבוקשים. ההודעה פורסמה ב-2 בינואר בעקבות ניסיון רצח בכפר יאסיף כחודש קודם לכן, אירוע שתועד במצלמות האבטחה במסעדה שבה נדקר אדם לנגד עיניהם של עשרות סועדים ועובדים. שני המבוקשים שהזכירה המשטרה היו עמאר דבאח, תושב דיר אל אסד, ונידאל אבו לטיף - תושב כפר ורדים ומי שמוגדר כראש אחת ממשפחות הפשע החזקות במגזר הערבי ובצפון הארץ.

שבועות ארוכים הסתתר נידאל אבו לטיף מהמשטרה בשטחי הרשות הפלסטינית, וככל הנראה ניסה בשלב מסוים לברוח מישראל דרך הים ("הוא בדק בגוגל איך לשכור יאכטה כדי לברוח מהארץ", אמרו אז גורמים במשטרה). באמצע ינואר, לאחר כחודש וחצי של מצוד, בלשי ימ"ר צפון הצליחו לעצור אותו ואת דבאח כשהשניים יצאו ברכב מסחרי משטחי הרשות לכפר ראמה, המקום שממנו צמחה משפחת אבו לטיף. ברכב היו עשרות אלפי דולרים ושקלים במזומן. השבוע רשמה המשטרה הישג נוסף במלחמה נגד משפחת הפשע כשבפשיטת ענק – לא פחות מ-700 שוטרים לקחו בה חלק - הוחרמו מהארגון רכוש בשווי עשרות מיליוני שקלים וצי של מכוניות פאר שלא היה מבייש בית מלוכה אירופאי.

נידאל, החשוד הן בניסיון הרצח והן בניהול ארגון פשיעה, נמצא כעת במעצר. "יש 100 עדים וחשודים לחקור", נמסר אמש (רביעי) מהמשטרה בנוגע לחקירת ארגון אבו לטיף בתיק שמספרו 6006. החקירה, שהתנהלה בשנה האחרונה על ידי רשות המיסים ושוטרי המחוז הצפוני, התמקדה בהעלמות מס והובילה אתמול לאותה פשיטה יוצאת דופן שזכתה לכינוי "המיליארדר השחור". במסגרתה נעצרו 21 מבכירי הארגון, וכן ראש מועצת ראמה, שאוקי אבו לטיף ")אני איש ציבור, אני חף מפשע, לא עשיתי שום דבר רע, פועל רק בשביל האוכלוסייה שלי", אמר שאוקי כשהוכנס אתמול לאולם בית משפט השלום בנצרת).

צי מכוניות הפאר של משפחת אבו לטיף
צי מכוניות הפאר של משפחת אבו לטיף

בפשיטה השבוע הוחרמו כ-30 מכוניות בשווי כולל של יותר מ-50 מיליון שקל, ביניהן למבורגיני, מייבאך ומרצדס. נתפסו גם שעוני יוקרה ו-1.5 מיליון שקלים במזומן

ראשי משפחת הפשע הופתעו במיטותיהם בשעת בוקר מוקדמת, והתמונות של צי הרכב המוחרם בוודאי לא תרמו למצב רוחם, אבל התרחשויות האחרונות – מהפנייה החריגה לציבור ועד לפשיטת הענק – מעידות לא רק על הצלחת החקירה, אלא גם על עוצמתו של ארגון הפשע שהחל לפעול לפני כ-30 שנה. "פספסנו אותם", מודה השבוע בכיר במשטרה, שסימנה את משפחת אבו לטיף כיעד רק בעשור האחרון. "הם פעלו מתחת לרדאר, בשקט, ובשנים האחרונות הפכו לאימפריית פשע בממדים שלא נתקלנו בהם".

אי אפשר לדבר איתם

במשטרה מעריכים שארגון אבו לטיף שולט כיום בנעשה בעולם התחתון בגליל ובצפון כולו. מאות חיילים סרים למרותו, אלא שלמרות גודלו, המשטרה התקשתה במשך שנים לחדור לתוכו ולהפליל את בכיריו באמצעות סוכנים סמויים או עדי מדינה. "אי אפשר להכניס סיכה לתוך המשפחה הזו. הם חשדנים ולא מקבלים או מעסיקים כל אחד, רק על הקרובים ביותר הם סומכים", אומר השבוע קצין משטרה בכיר. "הם גם מפחידים, יכולים לחסל בכל רגע נתון את מי שהם רוצים. החיילים שלהם מעריצים אותם בעיניים עצומות, וחוץ מזה, בכירי הארגון עשירים מאוד ומחוברים לבכירים במועצות באזור. חסר למי שלא ייתן להם לזכות במכרזים או לקבל עבודות".

 אבו לטיף (צילום: לפי-סעיף-27-א')
צילום: לפי-סעיף-27-א'

בעולם התחתון מדברים על ברית שנכרתה בין משפחת אבו לטיף לראש ארגון הפשע שמוליק הרוש. הארגון משמש לכאורה מטריית הגנה עבור הרוש, וסיכל ניסיונות לחסל אותו

על פי הערכות המשטרה, בראש הפירמידה של הארגון ניצבים ארבעה אחים: נידאל בן ה-38, בעל חברה שעוסקת בסחר ובתיווך, נחשב לקצין המבצעים, למוח ולאיש הביצוע בשטח. אחיו הבכור לטיף - בן 52 שריצה בעבר שמונה שנות מאסר - מוגדר כאיש הכספים והארגון של המשפחה. לצדם מנהלים את העניינים עלאא (50, ריצה בעבר עשר שנות מאסר בגין הברחות סמים מלבנון) וסלימאן (44, קבלן שבבעלותו גם עסק לממתקים, ומי שישב שעבר שבע שנים בכלא על הריגה). עם זאת, נידאל הוא האח היחיד מבין הארבעה שנעצר במבצע "המיליארדר השחור" – וייתכן שהדבר מלמד משהו על סיכויי המבצע לפגוע ממשית במשפחת אבו לטיף.

"מי שלא משלם להם - יורים לו על בית העסק, מרססים אותו בצרורות או מציתים לו את המקום", מספר בעל עסק בתחום התשתיות והחקלאות שמכיר מקרוב את אחיזתם של האבו לטיפים בצפון. "אין להם אלוהים, אם לא משלמים להם פרוטקשן אז עדיף לברוח מהארץ. הם לא יוותרו, ירדפו אותך לכל מקום. אפילו המשטרה פוחדת מהם".

בגל המעצרים האחרון של הפעילים בארגון נעצר גם פנסיונר של שירות הביטחון הכללי, יהודי תושב הצפון, שעל פי החשד חבר לארגון או היה בקשר עם אנשיו. "הם מחוברים ומקושרים מאוד לגורמי ביטחון, אולי גם לאנשי משטרה. מדליפים להם מידע על מבצעים שמתוכננים לפגוע בעסקים שלהם, זה דבר שקשה מאוד להתמודד איתו", אומר גורם במשטרה. "מצד שני, הם הוכיחו בעבר הלא רחוק שהם יורים גם על שוטרים. בעלי עסקים רועדים מהם, חוששים להתלונן נגדם. הם קשורים למקרי רצח שהיו באזור ושלא פוענחו, כי כולם יודעים שלהעיד נגדם זה לחטוף כדור בראש".

"אנשים שקשורים לארגון באו אליי ואמרו שמעכשיו הם שומרים לי על העסק, שהם שותפים שלי", מספר בעל עסק נוסף מהצפון על שיטות הפעולה של אנשי אבו לטיף. "סגרתי את המקום לחודשיים, פשוט לא באתי. פחדתי מהם, אתה רואה את החיילים שלהם מגיעים אליך ומשתין במכנסיים. אי אפשר לדבר איתם, הם מחליטים וזהו".

נדמה שחלק מהדי.אן.איי של ארגון הפשיעה הוא החצנה של עוצמתו, בראש ובראשונה זו הכלכלית: בפשיטה השבוע הוחרמו כ-30 מכוניות בשווי כולל של יותר מ-50 מיליון שקל, ביניהן למבורגיני, מייבאך ומרצדס; נתפסו גם שעוני יוקרה ו-1.5 מיליון שקלים במזומן. העסקים, כך נראה, משגשגים.

יש לו מזל שהם לא דקרו אותו בלב

גורמי מודיעין במשטרה מספרים שארגון אבו לטיף מחזיק באמל"ח רב, מעורב בפשיעה אלימה ועוסק גם בהלבנת הון, בהעלמת מס, בסחיטה באיומים, בסחר באמצעי לחימה ובהטיית מכרזים של רשויות מקומיות. קיים חשד שבפעילותו העבריינית חודר הארגון גם למוסדות שלטון.

 אבו לטיף (צילום:  דוברות המשטרה)
צילום: דוברות המשטרה

נידאל אבו לטיף הסתתר מהמשטרה בשטחי הרשות הפלסטינית, וככל הנראה ניסה בשלב מסוים לברוח מישראל ביאכטה. באמצע ינואר הוא נעצר לאחר כחודש וחצי של מצוד

לאחר כ-20 שנות פעילות, שכאמור לא הדליקה צ'קלקות אדומות במשטרה, משפחת הפשע הדרוזית מוגדרת בעשור האחרון כאחד מהיעדים הבכירים של היחידה המרכזית במחוז הצפוני של המשטרה ושל יחידת להב 433. על פי ההערכות, המשפחה מגלגלת מיליארדי שקלים מדי שנה.

"זה ארגון שהעבריינים החברים בו נאמנים מאוד לבוס, ובין השאר בזכות הנאמנות הזאת הוא הפך לאחד מהעשירים והמבוססים בארץ. האנשים שלו מקושרים מאוד ברשויות מקומיות בצפון הארץ, מפעילים אנשי קש מטעמם כדי לזכות במכרזים", אומר גורם בכיר במשטרה. חלק מאנשי הארגון היו מעורבים על פי החשד גם בעוקץ אזרחים ישראלים ואנשי עסקים ממדינות המפרץ, שהתפתו לרכוש מטבעות קריפטו לאחר שהובטחו להם תשואות גבוהות.

לצד עבירות צווארון לבן, חשדות להפעלת אלימות קשה מלווים כל העת את פעילות הארגון. בכתב האישום שהוגש בפרשת ניסיון הרצח במסעדה בכפר יאסיף נחשף משהו מהאופי הפרוע של חבריו: על פי המתואר, נידאל אבו לטיף הגיע עם שלושה מחבריו למסעדת "ערבסק". במהלך הארוחה הבחינו הארבעה ב-ע', עבריין שהיה מסוכסך איתם, וכשניסו ליישר איתו את ההדורים התפתח ויכוח בין הצדדים. בשלב מסוים ניסה ע' לעזוב את המקום, ובתגובה קפצו עליו נידאל וחבריו ועל פי החשד דקרו אותו מספר פעמים ובעטו בראשו ובצלעותיו. לאחר כמה שניות עזבו את המסעדה, מותירים את ע' במצב קשה מאוד. "הם הגיעו במטרה ברורה להרוג אותו", אומר קצין משטרה, "יש לו מזל שהם הזדרזו לברוח ולא דקרו אותו בלב". מ', עבריין מהצפון, מוסיף: "כולם יודעים שלא אומרים לא לנידאל. אחרת זה יכול להיגמר רע מאוד".

פשיטה על ארגון אבו לטיף (צילום: דוברות המשטרה)
פשיטה על ארגון אבו לטיף|צילום: דוברות המשטרה

תיק 6006, שהתמקד בהעלמות מס, הוביל השבוע לפשיטת "המיליארדר השחור". בהינתן שנידאל הוא האח היחיד שנעצר, לא ברור כמה המבצע יזיק למשפחת אבו לטיף

ע' היה מאושפז במשך שבעה ימים. לאחר שחרורו ניסו חוקרי המשטרה לגרום לו למסור להם את גרסתו לאירוע; הוא סירב בתוקף, לדבריו מתוך חשש שאנשי אבו לטיף יפגעו בו. בסופו של דבר הצליחו חוקרי המחוז הצפוני לעצור שלושה חשודים בניסיון הרצח לאחר שמצאו עקבות DNA שלהם על הכוסות במסעדה.

נידאל, שלרוב שותק בחקירות, החליט להגיב הפעם לחשדות נגדו. "הזמנתי את ע' לשולחן שלנו כדי להזהיר אותו. הוא היה שיכור, הניף סכין ואיים לפגוע בנו. הוא ניסה לתקוף אותנו והם (חבריו – ש"א) פעלו מתוך הגנה עצמית. אני לא תקפתי ולא דקרתי אותו, רק דחפתי", טען נידאל.

בתגובה שאל החוקר: "אם זה נכון, אז למה ברחת?". נידאל השיב: "אני לא סומך על משטרת ישראל". בסופו של דבר הגישה נגדו פרקליטות מחוז חיפה כתב אישום בגין עבירות של ניסיון רצח, חבלה חמורה ושיבוש הליכי משפט.

הקווים האדומים לא קיימים אצלם

בעולם התחתון מדברים כבר שנים על ברית שנכרתה בין משפחת אבו לטיף לראש ארגון הפשע שמוליק הרוש; הארגון משמש לכאורה מעין מטריית הגנה עבור הרוש, וסיכל לא פעם ניסיונות לחסל אותו. "בין שמוליק לנידאל יש ברית חזקה", אומר עבריין מנהריה. "הברית הזאת עזרה להרוש להשתלט על העיר ולסלק בשנים האחרונות הרבה חיילים של מיכאל מור (מתחרהו של הרוש – ש"א) לטירת הכרמל ולקריות".

בעוד שמשפחת אבו לטיף מתגוררת בכפר ראמה, נידאל חי כאמור בכפר ורדים. ההרשעות הקודמות שלו אינן רבות – חמש בסך הכל – ואינן מהחמורות שבספר (עבירות סמים, שיבוש מהלכי משפט, קשירת קשר לגרימת נזק גופני והפרעה לשוטר בעת מילוי תפקידו. בנוסף משתרך מאחוריו שובל של 28 עבירות תעבורה). הפעם מעריכים במשטרה שמעצרו והראיות המפלילות נגדו בתיק התקיפה ישלחו אותו למספר שנות מאסר בפועל. "קשה לי להאמין שהוא ייצא נקי מהתיק הזה", אומר קצין בכיר.

בקרוב יתברר מה יעלה בגורלו של נידאל, אבל ספק אם משפחת אבו לטיף תלויה בו או בחירותו. "זה ארגון ממודר מאוד וחכם מאוד. רק כדי לסבר את האוזן, לפני שנתיים התנהלה נגדו חקירה וחלק מחברי הארגון ידעו לברוח לטורקיה ולהישאר בה מחשש למעצרים", מספר קצין משטרה. "ברוב המקרים יש קושי להפליל את ראשי המשפחה כי הם דואגים שאנשי קש מטעמם ייקחו אחריות על מקרי פשיעה ויישבו במקומם בכלא. החיילים בארגון הזה נחשבים לאכזריים מאוד, אין  להם שום ערך לחיי אדם. הקווים האדומים לא קיימים אצלם בכלל".

לפני כשנה וחצי ירו עבריינים המזוהים עם הארגון לעבר שוטרים במהלך פעילות מבצעית באחד הכפרים בצפון; השוטרים הרגו את אחד מהם לאחר שסיכן אותם באופן ממשי. זה היה חלק ממאבק שמנהל מחוז צפון של המשטרה בארגון, מאבק שהוביל גם לאירוע שבו חייל אחר של הארגון נפצע קשה בקרב ירי מול השוטרים באותו ישוב לפני כחודשיים.

"זיהינו את הארגון הזה כמחולל הפשיעה העיקרי בצפון וסימנו אותו כמטרה", אמר מפכ"ל המשטרה, רב ניצב יעקב שבתאי, לאחר מבצע "המיליארדר השחור". "פיקוד המשטרה נתן למחוז צפון עזרה וסיוע מקיף, ולאחר כשנה של חקירה מורכבת ויצירתית שבה המשטרה עבדה בשיתוף עם הפרקליטות ומס הכנסה, שוטרי מחוז צפון השיגו די ראיות על מנת להפליל את בכירי הארגון". 

עם זאת, קצין משטרה במחוז הצפוני אומר: "לא הייתי ממהר לחגוג עד שלא אראה כתבי אישום שמוגשים נגד ראשי המשפחה ובניה. הם יצאו כבר מתיקים יותר מורכבים ונגזרו על חלק מהאנשים שלהם עונשים קלים במיוחד. נחכה לסוף החקירה, ונראה אם הפעם ראשי המשפחה ישבו שנים בכלא. הייתי נזהר בהצהרות. בעבר היו לנו איתם מקרים דומים ורוב החשודים שוחררו".

עורכי דינו של נידאל אבו לטיף, יהלי שפרלינג ובאסל פאלח, מסרו בתגובה לכתב האישום שהוגש נגדו באשמת ניסיון רצח: "כתב האישום הוגש לפני ימים ספורים. לאחר שנקבל את חומרי החקירה נלמד את הראיות בתיק ונמסור את תגובתו בצורה מסודרת לבית משפט".