חידושים אחרונים בתחום האורולוגיה מראים כי אנשים הסובלים מוריקוצלה (וורידים מוגדלים בשק האשכים), נמצאים בסיכון בריאותי ארוך טווח. מחקר חדש חושף כי התופעה עלולה להיות קשורה למגוון של מצבי חולי כרוניים, כמו תסמונת מטבולית, לחץ דם גבוה, סכרת, התקפי לב ואפילו אי פוריות.

על פי מחקר שפורסם ב-Central European Journal of Urology, כ-15% מהגברים סובלים מוריקוצלה. כמו כן, כ-35% מהגברים שפונים לייעוץ רפואי בעקבות תלונות על אי פוריות וכ-80% מהגברים אשר מאובחנים עם ליקויים בפוריות סובלים מוריקוצלה. ואיך תדעו אם גם אתם צריכים לדאוג מזה? ובכן, אנשים אשר מתמודדים עם התופעה נוטים לפתח גודש בוורידים באזור האשך השמאלי. עד היום, לא יודעים בקהילת הרפואה מה גורם לזה.

 

רופא כותב מרשם (צילום: ranplett, Istock)
"יש להתייחס אל האבחנה במלוא הרצינות ולעקוב אחריה"|צילום: ranplett, Istock

ד"ר מייקל אייזנברג, אורולוג במרכז ללימודי רפואה באוניברסיטת סטנפורד, מספר בראיון לאתר ה-Dailymail שבימינו לא כל גבר שמאובחן עם וריקוצלה מקבל טיפול – רק אלו אשר מדווחים על סימפטומים קליניים. ברוב המקרים, גברים אשר יקבלו טיפול יהיו אלו שסובלים מכאבים באזור האשכים וספירת זרע נמוכה. "בדרך כלל אומרים למטופלים א-סימפטומטיים שאין להם סיבה לדאגה, אבל גילינו שזה לא נכון", מספר ד"ר אייזנברג, "מדובר במיליוני גברים שנמצאים בסיכון בריאותי".

ד"ר אייזנברג חקר תביעות ביטוח של למעלה מ-77 מיליון גברים מאז שנת 96'. מתוכם, הוא הצליח לגלות למעלה מ-4,400 מקרים בהם התובע אובחן עם וריקוצלה. מאוחר יותר, הוא בדק האם האנשים הללו התמודדו עם בעיות בריאותיות אחרות במהלך חייהם – והממצאים היו מדאיגים מאוד. הוא גילה שיעור גבוה במיוחד של סיבוכים הקשורים להשמנת יתר (כמו לחץ דם גבוה ורמות שומנים גבוהות בדם), סכרת ומחלות לב בקרב אלו שאובחנו עם וריקוצלה.

מסקנות המחקר מרמזות כי ישנה סיבה קונקרטית לעקוב אחר התופעה, אפילו בקרב גברים שלא מדווחים על כאב, אי פוריות או סימפטומים אחרים. ד"ר אייזנברג מדגיש: "יש להתייחס אל האבחנה במלוא הרצינות ולעקוב אחריה, אפילו אם היא א-סימפטומטית". הוא מוסיף שיש צורך במחקרי המשך על מנת שניתן יהיה לקבוע מהו כיוון הקשר בין התופעה לבין תחלואת לב וסכרת – ולבחון האם ניתן לתת טיפול מונע לגברים אלו.