אנחנו חיים בעידן שבו ניתן למצוא כמעט כל סוג של פורנו באינטרנט ולגשת אליו בכל זמן ובכל מקום. מה כל הפורנו הזה עושה לנו כבני אדם? עדיין לא ברור. הפורנוגרפיה מעולם לא הייתה במעמד שבו היא נמצאת עכשיו - מצד אחד כל-כך זמינה, מגוונת ונוחה לשימוש, ומצד שני נמצאת תחת עין ביקורתית וניצבת בפני שאלות מוסריות ואתיות. רבים מתקשים למצוא את עצמם במאבק הפנימי הזה ולא בטוחים כיצד להתייחס לפורנו בימינו.
גם בישראל יש הדים למאבק הזה, שמתבטא היטב בהרצאת TED של רן גבריאלי תחת הכותרת "למה הפסקתי לצפות בפורנו". גבריאלי מתייחס לבעייתיות המובנית בתעשיית הפורנו: לעולם אין לדעת אם המשתתפים, בדגש על המשתתפות, עושים זאת מרצונם החופשי או שהם קורבנות של זנות וסחר בבני אדם – ואם הקשר נשמע לכם רופף, ההרצאה כבר תסדר לכם את הראש (הווידאו באנגלית).
דייויד ג'יי. ליי, פסיכולוג המתמחה במיניות, רוצה לעשות סדר ולהפריד בין פורנו פסול ו"פורנו אתי" כהגדרתו – מין מקבילה לביצי חופש, סליחה על הדימוי. ספרו האחרון של ליי נקרא Ethical Porn for Dicks: A Man’s Guide to Responsible Viewing Pleasure או בתרגום חופשי "פורנו אתי לבעלי זרגים: המדריך לגבר לצפייה מענגת אחראית". מדובר במדריך הומוריסטי ופרובוקטיבי לגברים שרוצים לחשוב יותר לעומק על צריכת הפורנו שלהם ואם יש דרך נכונה או לא נכונה לעשות זאת.
ליי, שכתב בעבר את "המיתוס של התמכרות למין", התראיין השבוע לאתר Vice וסיפר שכתב את הספר החדש בעודו מדמיין שהוא "אחרי בירה או שתיים, מדבר עם חברים על פורנו". אלא שהנושא של פורנו אתי עולה לאחרונה גם בדיונים רציניים יותר, והגיע הזמן שנבין מי נגד מי.
1. מה זה בכלל פורנו אתי?
בספרו מדבר ליי על פורנו אתי בשני מובנים: מבחינת צריכה ומבחינת ההפקה. צריכת פורנו אתית היא "מודעת, אחראית, ונעשית תוך יושרה מינית". הפקת אתית פירושה שהפורנו נעשה בהסכמה, שהעוסקים במלאכה קיבלו שכר הוגן ללא ניצול, ושהתוצאה מתייחסת למיניות בצורה בריאה ומכירה במגוון הרחב של תשוקות מיניות שונות ומבני גוף שונים. "פורנו אתי משמעו אחריות ותמיכה בערכים מיניים אתיים", סיכם ליי ב-Vice.
2. אוקיי, תכלס – איך אני מבדיל בין פורנו אתי לניצול?
זה כמובן החלק המסובך, והזרוע האוסטרלית של רשת ABC בדיוק נדרשה לשאלה הזאת. בכתבה "פורנו אתי: האם זה קיים ומי עושה את זה?" נשאלו מומחים רבים, וביניהם ליי, איך אפשר בכלל לדעת במה אתה צופה. התחקיר הביא דוגמאות ספציפיות כמו החברה האוסטרלית Bright Desire, שכל המיתוג שלה מבוסס על ייצור פורנו אתי. ד"ר אן-פרנסיס ווטסון מאוניברסיטת קווינסלנד הציעה טיפ כללי יותר: אם גבר רוצה לוודא שהוא רואה פורנו שצולם בהסכמה, הוא צריך לשלם עליו. גם כוכבת הפורנו (בהסכמה!) לוסי בי ציינה שאתרים המציעים פורנו בחינם מעודדים למעשה תעשיית ניצול, ואילו חברות שמרוויחות כסף ומשלמות מסים נוטות באופן טבעי להיות "נקיות" גם במובנים אחרים.
הכתבה מציגה גם את הדעה שאין בכלל דבר כזה "פורנו אתי" ושמדובר ברעיון שנועד למרק את המצפון של הצרכן המודע, ואילו ליי טוען שהצופה הסביר יודע לראות במו עיניו אם הוא רואה אקט שנעשה בהסכמה או לא: "כשאתה צופה בזה, אתה מצביע בעד סוג מסוים של פורנו. גברים צריכים להצביע בסמארטפונים שלהם בעד תוכן אתי".
3. רגע רגע, האיש הזה בכלל צופה בפורנו?
ליי משיב לשאלה הזאת באופן משכנע למדי: "כמו רוב הגברים בני גילי, נחשפתי לפורנו לראשונה כשהייתי נער. היו תקופות בחיי שבהן צפיתי במה שעשוי להיחשב יותר מדי פורנו, והיו תקופות בחיי שלא צפיתי מספיק".
4. על פי תפיסת העולם של "פורנו אתי", מהן השלכות על ילדים שצופים בפורנו?
ליי טוען שיש הפרזה סביב עניין החשיפה של מתבגרים וילדים לפורנו. "זוהי טקטיקה אהובה של פניקה מוסרית", הוא אומר ומדגיש שחסרים נתונים ממשיים ועובדות אמפיריות בנושא הזה. "על פי המחקר הטוב ביותר שמצאתי, הגיל הממוצע של החשיפה הראשונה לפורנו הוא 14 - וזה לא עולה בקנה אחד עם ההיסטוריה של חשיפה לפורנו בעידן טרום האינטרנט", אמר ליי ל-Vice. "האינטרנט מציע גישה רבה יותר פורנו, ואנשים שרוצים לראות פורנו כיום יכולים למצוא אותו הרבה יותר בקלות ועם מגוון רחב יותר ממה שאתה ואני יכולנו למצוא בצעירותנו."
אוקיי, אבל מה זה אומר בעצם? ליי מודה שאנחנו לא באמת יודעים. הוא מזכיר שמחקרים הראו כי אנשים שרוצים לצפות בהרבה פורנו נוטים להיות בעלי חשק מיני גבוה (כאילו, דה) וקובע ש"פורנו לא משנה אנשים". ליי מזכיר ספציפית מחקר שנערך בבריטניה ופורסם תחת הכותרת "בעיקרון, פורנו הוא בכל מקום". החוקרים בחנו 40 אלף מאמרים על פורנו וניסו לקבוע מה ההשפעה של פורנו על ילדים. "מתוך כל המאמרים, רק 237 נחשבו שימושיים מדעית והצליחו לענות על השאלה הזאת", מספר ליי. "99 אחוזים ממה שמתפרסם על פורנו לקוי בשל מחקרים ברמה נמוכה. זו נקודה חשובה שכדאי לזכור - חלק ניכר מהדיון המודרני סביב פורנו מעוצב על ידי המחקרים האלה".
5. בקיצור, אין לנו מושג איך פורנו משפיע על ילדים?
לא בדיוק. ליי מציין שהמחקר הבריטי כן הציג אנקדוטות על ילדים שנחשפו אליו (ונראה כי מדובר ברוב הילדים): "הילדים האלה לומדים שיעורים גרועים על מין מפורנו. זה מאוד מצער. פורנו בדרך כלל לא אמור לשמש להוראה". אבל לשיטתו של ליי, התשובה היא לא לאסור על צפייה פורנו. "זה אף פעם לא יעבוד", הוא אומר. "התשובה היא ללמד את הצעירים מהם יחסי מין בריאים, כך שהם יבינו שפורנו הוא רק פנטזיה".
6. כל הספר הזה הוא על פורנו?
שוב, לא בדיוק. "פורנו אתי" מספק גם שפע של עצות מעשיות לגברים, כמו "אל תשלח תמונות של האיבר שלך ('דיק פיקס') לנשים שאתה בקושי מכיר", "אל תתאבסס על כוכבות פורנו", "אל תצפה בפורנו בעבודה" וכן הלאה.
"העניין הוא שאנחנו נוטים להיות אימפולסיביים ולהפגין שיפוט לקוי כשאנחנו מגורים מינית", מסביר ליי את הצורך בעצות הללו. "אני מבין איך סקס יכול להרגיש כמו סם. כשאנחנו דלוקים, אנחנו מאבדים את תחושת הזמן, לעתים קרובות מקבלים החלטות רעות, ועושים דברים שאנחנו עלולים להתחרט עליהם בבוקר. אנחנו עלולים לקיים יחסי מין עם האדם הלא נכון, לא להשתמש באמצעי מניעה או לעסוק בפעילות מינית שנוגדת את המוסר שלנו או את ערכינו. זו הסיבה לכך שאני ממליץ לאנשים לחשוב על הערכים המיניים שלהם, הרצונות והמעשים כשהם לא חרמנים. תחשבו איך לפתור ולשלב את הדברים האלה לתוך מי שאתם רוצים להיות כבני אדם. למרבה הצער, לעתים קרובות מדי, בושה וסטיגמה מובילות אותנו לקבור ולהכחיש את המיניות שלנו - למעט כשאנחנו חרמנים".
7. וכעת, שאלה קלאסית: אם בחור צופה בפורנו בלי להזכיר את זה לבת/ בן זוגו, הוא בוגד?
זה קצת מפתיע מצדו של מחבר "פורנו אתי", אבל ליי מאמין שהתשובה היא "תלוי": "אני מאמין שצפייה בפורנו יכולה להיחשב בגידה אם בני הזוג מעולם לא החליטו איזה תפקיד אוננות או פנטזיה משחקים ביחסיהם. הרי באותה מידה, אם אישה מפנטזת על מישהו אחר או משתמשת בצעצוע מין בסתר, גם זה יכול להיחשב בגידה. התשובה היא לא לראות את הדברים האלה כבגידה או סודות מלוכלכים, אלא לנהל שיחות על ערכים ואמונות בכל הנוגע לסקס. חשוב שהשיחות האלה יבואו ממקום של קבלה ומודעות עצמית-מינית, תוך מתן כבוד לאחר. למרבה הצער, זה קשה ורוב הגברים אינם מוכנים לשיחות האלה. עיקר הספר שלי נועד להכין אותם".
8. מה הדבר הכי חשוב שגברים צריכים לדעת על פורנו?
"פורנו הוא רק פנטזיה מינית שהפכה לחזותית, לחיצונית, במקום שבו אחרים יכולים לראות אותה", אומר ליי. "הפחדים והחששות שלנו מפורנו הם למעשה הפחדים והחששות שלנו מפנטזיות מיניות. יש פנטזיות ותשוקות שלדעתנו אינן בריאות, או שאינן ראויות, או שהיינו רוצים שלא יהיו כלל. לכולנו יש פנטזיות שאנחנו שומרים בסוד ושאנחנו חוששים שאחרים ישפטו. אם החברה שלנו באמת מעוניינת בסקס בריא, הפחתת אלימות מינית והגנה על ילדים - אז אנחנו צריכים להתמקד בחינוך ולא בפאניקה".